היומן (עיתון)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
היומן
תדירות יומי
עורך ראשי אברהם מוקוטובסקי
תאריכי הופעה תש"חתש"ט
מדינה המנדט הבריטיהמנדט הבריטי המנדט הבריטי ישראלישראל ישראל

היומן - היה עיתון יומי חרדי מטעם מפלגת פועלי אגודת ישראל.

היסטוריה

”היומן” הוקם בט"ו בשבט התש"ח בידי פעילי פאג"י בירושלים. הוא היה העיתון היומי החרדי הראשון בארץ ישראל, ופרסם בעיקר מאמרי אקטואליה, הגות ואידיאולוגיה[1].

עורך העיתון היה הרב אברהם מוקוטובסקי [כי טוב], והשתתפו בכתיבתו הרב אוריאל צימר, וכן רבי שמואל קיבלביץ, ר"מ בישיבת עץ חיים, שפרסם את מאמריו האידיאולוגיים בעיתון תחת שם עט.

העיתון הודפס בבית הדפוס "ספֶרַא" ששכן בקומת המרתף של מלון באב"ד, והיה בבעלותו של מנחם פרוש שתמך באנשי פאג"י והעמיד לרשותם את הדפוס שבבעלותו.

באותה תקופה, התגורר רבי יוסף צבי דושינסקי (הראשון) במלון, ובעת הפגזות הירדנים במלחמת תש”ח היה יורד להסתתר בחדר שהוקצה עבורו שם. עובדי המערכת נהגו להיוועץ בו, ונוכחותו היוותה להם מקור השראה.

העיתון נסגר על רקע לחצים שהפעילו אנשי אגודת ישראל על שר הפנים יצחק גרינבוים שיאסור את הפצת העיתון, בעקבות התמודדותה הכושלת של פאג”י בבחירות לכנסת הראשונה ברשימה עצמאית. הריצה העצמאית של פא”י היתה צעד מתריס נגד מנהיגותו הפוליטית של יצחק מאיר לוין, שהחליט לחבור לחזית דתית מאוחדת, ואליו הצטרף גם מנחם פרוש. עקב כך הסיר מנחם פרוש את תמיכתו בתנועת פאג"י וסירב להמשיך להדפיס את עיתונה.[2]

קישורים חיצונים

הערות שוליים

  1. ^ לקט ופרט ג, עמ' קל, הרב טוביה בלוי, באתר אוצר החכמה
  2. ^ יתד נאמן בקישורים חיצונים