הלמוט קלייניקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הלמוט קלייניקה
Helmut Kleinicke.jpg
מידע חסיד אומות העולם
פטירה 1978

הלמוט קלייניקהגרמנית: Helmut Kleinicke;‏ 19 בנובמבר 19071978) היה מהנדס גרמני שפיקח על הבנייה במחנה ההשמדה אושוויץ והציל יהודים בזמן השואה. על פועלו הוכר ב-2018 כחסיד אומות העולם, כ-40 שנה לאחר מותו.

ראשית חייו

הלמוט קלייניקה נולד ב-1907 בעיירה וילדמן (Wildemann) שבמדינת סקסוניה התחתונה למשפחת יערנים. בצעירותו למד הנדסת בניין. ב-1933 התגייס לשורות המפלגה הנאצית. ב-1938 הוא הצטרף ל-NSKK, מועדון הרכב הנאצי, שהיה ארגון צבאי-למחצה.

בפרוץ מלחמת העולם השנייה מונה לממונה מחוזי על הבנייה (Kriegkreisbaumeister) במחוז קרנאו (Krenau) שבפולין. כשהחלה הקמת מחנה ההשמדה אושוויץ ב-1940 היה קלייניקה בין המהנדסים שעסקו בתכנון המבנים במחנה ובפיקוח על הקמתם. הוא התגורר בווילה שהנאצים החרימו ממשפחה יהודית בעיירה חשאנובפולנית: Chrzanów). יוסף קניגסברג, אז צעיר יהודי בן 17 שנשלח לווילה של קלייניקה בקיץ 1941 כעובד תחזוקה, מסר עדות כתובה, על פיה קלייניקה היה קצין בדרגת אוברשטורמבאנפיהרר באס אס; עם זאת אין בנמצא הוכחה כתובה שקלייניקה היה חבר באס אס. גם אחייניתו של קלייניקה שללה זאת.[1]

הצלת עובדיו היהודים

בחשאנוב הוטל על קלייניקה לבחור מבין יהודי העיר צעירים שיעמדו לרשותו לעבודות הקמת המחנה. כבר מהאופן האנושי בו פנה ליהודים שבחר הסתבר להם שמדובר בקצין אנושי, שיחסו לעובדיו אינו אכזרי ומשפיל כשל יתר אנשי האס אס. בהמשך התברר להם כי בחירתו בהם הייתה בעבורם הצלה מהשמדה.

במהלך עבודות הבנייה זכו הצעירים בהם בחר ליחס טוב ומגונן, תוך שהוא משתדל בכל כוחו למנוע שליחתם להשמדה. עובדיו קיבלו תעודות המעידות על עבודתם בשירותו, מה שהקנה להם חסינות יחסית: הוא לא נתן לאיש לגעת בעובדיו היהודים. כשנשקפה סכנה לחייהם הסתיר חלק מהם במרתף ביתו ולאחרים עזר להימלט. הוא הזהיר את עובדיו מפני אקציות מתקרבות ואף הורידם מרכבות הטרנספורטים להשמדה; בכך הציל חיי עשרות יהודים.

בשלב מסוים הגסטפו החל לחשוד בקלייניקה כשרבים מעובדיו נעלמו, וב-1943 הוא הודח מתפקידו, עבר הכשרה כתותחן בוורמאכט ונשלח לחזית. בפעילות ארטילרית בחזית נפגעה שמיעתו.

חלק מעובדיו שנותרו בחיים עד אז הצליחו לשרוד גם לאחר שקלייניקה עזבם ושרדו את השואה.

לאחר המלחמה

לאחר המלחמה נכלא קלייניקה על ידי שלטונות הכיבוש הבריטיים. הוא שוחרר ביולי 1945, וחי עם אשתו ובתו, שנולדה לאחר המלחמה, בעיירה קלאוסטל-צלרפלד (Clausthal-Zellerfeld). ב-1949 טוהר שמו בהליך של דה-נציפיקציה.

בינואר 1979, במסגרת סדרת הטלוויזיה האמריקאית "שואה: סיפורה של משפחת וייס", הוצג סיפורה של משפחה יהודית בשואה שעורר עניין רב, מה שהוביל לשיח נרחב אודות השואה לא רק בארצות הברית, אלא גם במדינות דוברות גרמנית. בסדרה צפה גם הלמוט קלייניקה; שלושה ימים לאחר מכן הוא קיבל שבץ מוחי וכעבור מספר חודשים נפטר[2].

הקשר של הניצולים עם בני משפחתו של קלייניקה

עשרות מתושבי חשאנוב החיים בישראל, מדור הניצולים הראשון והשני, נפגשו במרץ 2017 בטקס האזכרה הכללי לנספי העיר שהתקיים בבית לוחמי הגטאות. שם הועלה גם זכרו של קלייניקה. היה זה לאחר שבתו של קלייניקה, יוטה, שנולדה מיד בתום המלחמה, יצרה קשר עם אחד הניצולים, יוסף ויסלר בן ה-92. היא התקשרה אליו לאחר שמצאה בניירותיו של אביה המנוח, לאחר מותו, מכתב שיוסף שלח אליו בשנות החמישים, אשר קלייניקה לא השיב עליו מעולם. היא הביעה את רצונה להגיע לישראל כדי להיפגש עם הניצולים. הניצולים ארגנו פגישה איתה, והיא הגיעה לארץ עם בנה סבסטיאן ונפגשה בבית ציוני אמריקה עם הניצולים במפגש מרגש.

בתחילת חודש יולי 2018 הוכרז הלמוט קלייניקה על ידי מוסד "יד ושם" כחסיד אומות העולם.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0