המפקריט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בלוקים לבנייה עשויים המפקריט

הֶמְפְּקְרִיטאנגלית: Hempcrete) הוא חומר בניה ממקור טבעי, המשמש לבניית קירות, מחיצות, גגות וכן כחומר מבודד. החומר מורכב מתערובת של מים, סיד אווירי ושבבים מיובשים של צמח ההֶמְפּ, צמח ממשפחת קנאביס סאטיבה. לעיתים מוספים לתערובת ההמפקריט אגרגטים נוספים כגון חול או אפר פחם. זן צמח ההמפ המשמש כסיבים לחומר הבניה מכיל כמות מועטה ביותר של המרכיב הפסיכואקטיבי טטראהידרוקנאבינול (THC) אשר קיים בצמחי קאנאביס לשימושים אחרים, ועל כן נחשב בטוח לשימוש ולהפצה.

להמפקריט יתרונות רבים בבניה, בהם בידוד תרמי מעולה, יכולת הולכה של אדי מים וחתימה אקולוגית נמוכה. ההמפקריט אינו חומר קונסטרוקטיבי (כלומר חומר בניה בעל יכולת לשאת משקל מעבר למשקלו העצמי), ויכולת נשיאת המשקל שלו הנה סביב 1/20 מזו של בטון מזוין. ההמפקריט משמש כמילואה במערכת שלד מוכנה, לרוב שלד עץ, פלדה או פלדה דקת דופן, אך ייתכנו גם שיטות אחרות, בעיקר במקומות בהן משמש החומר לשחזור מבנים ישנים העשויים אבן או בטון.

שיטת הבניה בהמפקריט

את תערובת ההמפקריט ניתן להכין מראש במפעל או באתר הבניה עצמו. השיטה הנפוצה הנה ערבול שבבי המפ במערבל ידני באתר, יחד עם המים והסיד. בשיטה זו מתקבלת עיסה מאוזנת מבחינת כמויות החומרים, אשר עשויים להשתנות בהתאם לנתוני האתר כגון טמפרטורה, לחות, אבק ועוד. את העיסה יוצקים בשכבות בינות לתבניות שהוכנו מבעוד מועד, ומהדקים מעט עם היד או עם מכשיר הידוק ייעודי. בגמר היציקה מאפשרים לחומר להתייבש כיממה לפני פירוק התבניות. על ההמפקריט ניתן ליישם חומרי גמר כגון טיח בוץ או טיח תרמי, וכן לחפות בלוחות בניה. על מנת לשמר את תכונותיו של ההמפקריט, משתמשים בחומרי גמר בעלי תכונות של הולכת אדי מים.

קיימות גם שיטות בניה מתועשות בהמפקריט, בהן הכנת לבנים מהמפקריט בתבניות במפעל, או הכנת קירות ומחיצות שלמות יצוקות מראש והבאתם לאתר הבנייה להרכבה.

מאפייני קיר המפקריט

קיר המפקריט בנוי מניצבי עץ או פלדה, וביניהם המפקריט כחומר מילואה. נפוץ לעטוף בהמפקריט את עמודי השלד לפחות מצד אחד, ובכך למנוע גשרי קור במבנה. עובי הקיר נע לרוב בין 22-35 ס"מ, תלוי בהרכב מערכת הקיר, אך ניתן לבנות גם קירות עבים יותר. דוגמאות לבידוד תרמי המתקבלות ממערכת קיר המפקריט הנן R=2.94 בקיר בעובי 25 ס"מ, R=3.76 בקיר בעובי 32 ס"מ. את ערכים אלה ניתן אף לשפר משמעותית באמצעות הוספת מחיצות צלולוזה או מחיצות סיבי עץ.

את תכונותיו של ההמפקריט, אשר מצטיינות ביחס לחומרי בניה אחרים שבשימוש מקבל החומר הודות למבנה המיקרוסקופי של שבבי ההמפ. השבבים מכילים בתוכם נקבוביות אוויר זעירות בעוביים משתנים, דבר המאפשר התנגדות למעבר חום, בידוד אקוסטי יחד עם הולכת אדי מים. עצירת החום מאפשרת את הבידוד התרמי המעולה, תכונה חשובה בבנייה ירוקה והקמת מבנים נוחים לאדם וחסכוניים באנרגיה. הולכת אדי המים מונעת הצטברות נוזלים בתוך הקיר ועל פניו, חיסרון נפוץ בשיטות בנייה אחרות כמו בנייה בבטון. מעבר הנוזלים מונע היווצרות עובש ופטריות, אשר מהוות גורם מפתח בתסמונת הבניין החולה.

ראו גם

לקריאה נוספת

  • William Stanwix, A Alex Sparrow "The Hempcrete Book", Green Books, 2014

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא המפקריט בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0