המתקפה על הנציגויות הדיפלומטיות הסעודיות באיראן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

המתקפה על הנציגויות הדיפלומטיות הסעודיות באיראן התרחשה בינואר 2016 ובה אספסוף איראני אשר הפגין על הוצאתו להורג של נימר א-נימר, הסתער על בניין שגרירות ערב הסעודית בטהראן והצית אותו בעזרת בקבוקי תבערה, בנוסף לכך המון איראני במשהד פרץ לקונסוליה הסעודית בעיר ובזז אותה. לאחר המתקפה, הגיעו אנשי משטרת איראן אשר פיזרו את המפגינים וכיבו את השריפה.

התקיפות גונו מאוחר יותר על ידי המנהיג העליון של איראן, עלי ח'אמנאי ועל ידי נשיא איראן, חסן רוחאני[1][2].

רקע

רגעים ספורים לאחר הוצאתו להורג של נימר א-נימר, שהיה איש דת שיעי בולט בסעודיה ובעולם הערבי, זומן הממונה על היחסים הסעודי למשרד החוץ האיראני כדי לנזוף בו על ההוצאה להורג של אל-נימר[3]. דובר משרד החוץ האיראני, חוסיין ג'עברי טען כי "ממשלת סעודיה תומכה בארגוני טרור, תוך דיכוי מבקרים"[4].

הנאום גונה מאחור יותר על ידי ממשלת ערב הסעודית, אשר זימנו את שגריר איראן בסעודיה לשיחת נזיפה[5].

המתקפה

שגרירות ערב הסעודית בטהראן לאחר המתקפה
הפגנה במשהד מול בניין הקונסוליה הסעודית בעיר

במוצאי שבת, התאספו אלפי מפגינים בסמוך ל שגרירות ערב הסעודית בטהראן כדי למחות ולגנות בחריפות את הוצאתו להורג של א-נימר. המחאה התחילה כמחאה שקטה אך בשלב מסוים, חלק מהמשתתפים ניסו לפרוץ לבניין תוך טיפוס על גדר השגרירות, פריצה לדלת הראשית, השכלת ניירות משרדיים מהגג והורדת דגל ערב הסעודית מהתורן תוך כדי קריאות מוות למשפחת סעוד (המשפחה אשר שולטת בערב הסעודית). לאחר מכן, החלו מפגינים לזרוק בקבוקי תבערה לעבר השגרירות ואף פרצו אליה.

לאחר מספר שעות, המשטרה הגיעה למקום ופיזרה את המפגינים וכיבתה את השריפה[6].

מלבד המתקפה על השגרירות הסעודית בריאדף גם בעיר משהד (העיר השנייה בגודלה באיראן) המפגינים הציתו גם את הקונסוליה הסעודית בעיר והפילו את הדגל הסעודי שהיה מוצב במקום[7].

תגובות

ערב הסעודית

בעקבות התקיפה, שר החוץ הסעודי, עאדל אל-ג'ובייר הודיע כי בכוונתו לנתק את היחסים הדיפלומטיים עם איראן, אל ג'ובייר החליט על החזרת כל הדיפלומטים הסעודים מטהראן ואף הכריז על הדיפלומטיים האיראנים ששהו בממלכה הסעודית כאישיות בלתי רצויה והורה להם לעזוב את סעודיה תוך 48 שעות[8].

יום לאחר מכן, ב-4 בינואר, אמר אל-ג'ובייר כי בכוונת סעודיה לנתק גם את כל הקשרים המסחריים עם איראן והודיע על הפסקת הטיסות בין המדינות[9]. בנוסף לכך, הממשלה הסעודית הטילה איסור על אזרחיה לנסוע לבקר באיראן, עם זאת עולי רגל איראניים עדיין יכולים לבקר באתרים ה"קדושים" ביותר לאסלאם במכה ואל-מדינה[10].

מדינות נוספות

  • איחוד האמירויות הערביותאיחוד האמירויות הערביות איחוד האמירויות הערביות: ב-4 בינואר החזיר איחוד האמירויות את שגריר באיראן, סיף אל-זאבי, היא גם צמצמה את מספר הדיפלומטיים מטעמה הפועלים באיראן וכן את מספר ה דיפלומטיים האיראנים שהורשו לפעול בשגרירות האיראנית באבו דאבי, בנוסף לכך איחוד האמירויות הורידה את דרג היחסים עם האיראנים.
  • בחרייןבחריין בחריין: משרד החוץ של בחריין הוציא הודעת גינוי חריפה על המתקפה והודיע ב-4 בינואר על ניתוק כל הקשרים הדיפלומטיים עם איראן[11]. בחריין אף האשימה את האיראנים בהתערבות בענייני פנים-סעודיים ובענייני פנים של מדינות המפרץ הפרסי. משרד החץ נתן לדיפלומטיים האיראנים 48 שעות לעזוב את הממלכה
  • ג'יבוטיג'יבוטי ג'יבוטי: ב-6 בינואר, שר החוץ של ג'יבוטי, מחמוד עלי יוסוף, החליט לנתק את היחסים הדיפלומטיים עם איראן במטרה להפגין סולידריות עם ערב הסעודית.
  • סודאןסודאן סודאן: הממשלה הסודנית החליטה כאקט להפגנת סולידריות עם ערב הסעודים לנתק את יחסיה הדיפלומטיים עם איראן.
  • סומליהסומליה סומליה: ב-7 בינואר, ממשלת סומליה החליטה לנתק את יחסיה הדיפלומטיים עם איראן והורתה לכל הדיפלומטים האיראנים וצוות השגרירות האיראנית במדינה לעזוב תוך 72 שעות. סומליה החזירה את שגרירה באיראן לסומליה ואף האשימה את איראן בניסיון לערער את היציבות בסומליה.

הערות שוליים

  1. ^ Brumfield, Ben. "Saudi Arabia severs ties with Iran as Mideast protests rage". CNN. ארכיון מ-8 בינואר 2016. נבדק ב-13 בינואר 2016. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ "Iran supreme leader condemns Saudi embassy attack". Times of Israel. 20 בינואר 2016. ארכיון מ-22 במאי 2016. נבדק ב-2 במאי 2016. {{cite news}}: (עזרה)
  3. ^ "Iran summons Saudi envoy over Nimr execution". irib.ir. אורכב מ-המקור ב-2016-01-05.
  4. ^ "Shiite anger after Saudi Arabia executes top cleric". ארכיון מ-2016-02-03. נבדק ב-2016-01-27.
  5. ^ "Saudi Arabia summons Iranian ambassador over "hostile" remarks on executions". אורכב מ-המקור ב-2016-01-27. נבדק ב-2016-01-27.
  6. ^ Hubbard, Ben. "Iranian Protesters Ransack Saudi Embassy After Execution of Shiite Cleric". The New York Times. ארכיון מ-8 בינואר 2016. נבדק ב-27 בינואר 2016. {{cite web}}: (עזרה)
  7. ^ "Saudi embassy in Tehran attacked by protesters". Saudi Gazette. ארכיון מ-6 בפברואר 2016. נבדק ב-27 בינואר 2016. {{cite web}}: (עזרה)
  8. ^ Milmo, Cahal (3 בינואר 2016). "Saudi Arabia executions: Riyadh expels Iranian diplomats amid rising Shia and Sunni tensions as protests erupt across the Middle East". The Independent. ארכיון מ-2 בפברואר 2016. נבדק ב-27 בינואר 2016. {{cite web}}: (עזרה)
  9. ^ אתר למנויים בלבד רויטרס ואי-פי, סעודיה מפסיקה את הטיסות לאיראן ומנתקת את הקשרים הכלכליים, באתר הארץ, 4 בינואר 2016
  10. ^ McDowall, Angus (5 בינואר 2016). "Exclusive - Saudi Arabia to halt flights, trade with Iran - minister". Reuters. ארכיון מ-28 בינואר 2016. נבדק ב-27 בינואר 2016. {{cite news}}: (עזרה)
  11. ^ רועי קייס, אחרי סעודיה: בחריין ניתקה יחסיה עם איראן, באתר ynet, 4 בינואר 2016
P history.png ערך זה הוא קצרמר בנושא היסטוריה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0