מסייעת שריון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מסייעת שריון
אני לפנייך אלך והדורים אישר, דלתות נחושה אשבר ובריחי ברזל אגדע.
פרטים
כינוי מסייעת
מדינה ישראלישראל ישראל
שיוך Badge of the Israeli Defense Forces 2022 version.svg צה"ל
סוג פלוגה מסייעת
אירועים ותאריכים
תקופת הפעילות 2013–הווה (כ־11 שנים)
מלחמות מבצע צוק איתן
נתוני היחידה
ציוד עיקרי נשק קל (נשק אישי: M16), נגבון, מטול, קלע M4A1, רכב שטח האמר, ריינג רובר.
פיקוד
יחידת אם תג חיל השריון.svg חיל השריון
(כל פלוגה נמצאת ת"פ חטיבת שריון)
דרגת המפקד אלוף משנהאלוף משנה
לוחמי מסייעת שריון מתאמנים בפינוי פצועים מטנק

מסייעות השריון הן פלוגות לוחמות בגדודי חיל השריון בצה"ל המתפקדת בתור פלוגת חי"ר, שתפקידן לסייע לטנקים בשדה הקרב באמצעות כוחות סיור, תצפית ומרגמות. (3 מחלקות) מחלקת ה-5: סיור; מחלקת ה-7: מרגמות; מחלקת ה-8: תצפית. מאוגוסט 18 נחשבת לסיירת של חיל השריון, בעלת רובאי 07 מבצעי. "כוח ראשון".

הכשרה

הכשרת הלוחם במסייעת שריון, אורכת כ-8 חודשים ומתחלקת לשני חלקים - הטירונות, אשר מהווה את חלק החי"ר הבסיסי בהכשרה ואורכת כ-4 חודשים, והאימון המתקדם, המהווה את הכשרת החי"ר המתקדמת, ואורכו 4 חודשים גם כן.

טירונות ואימון מתקדם

טירוני המסייעת עוברים טירונות המכשירה אותם לרמת רובאי 05 בבסיס שיזפון. הטירונות כוללת תוכני רובאות, קליעה, כושר גופני, קרב מגע מתקדם, מסעות, שדאות, חלוקה לפק"לים, ולחימה בשטח פתוח ושטח בנוי עד רמת הפלוגה.

מסע הכומתה שאותו עושים בסוף הטירונות, בשונה מחטיבות החי״ר, עושים לוחמי המסייעת עושים ביחד עם מסלול לוחם הטנק אך המסע של לוחמי המסייעת ארוך יותר. אורך מסע הכומתה מגיע עד 40 ק״מ.

האימון המתקדם מכשיר את לוחמי המסייעת לרובאי 07. תכני האימון המתקדם כוללים תרגילי שטח פתוח עד רמת הפלוגה, שבוע מלחמה הכולל תרגיל פלוגה מסייעת, אימוני לש״ב מתקדמים במרכז הלאומי לאימונים ביבשה (מל״י), התמקצעות במקצוע המחלקה (סיור, תצפית ומרגמות), סדרות חינוך, ניווטים, לוחמת סבך ומסעות רבים עד למסע הסיכה אותו עושים לוחמי המסייעת תוך סחיבת 40 אחוזים ממשקל גופם, ומגיע עד 60 ק״מ. בסיום מסע מקבלים הלוחמים את סיכת המסייעת המשלבת את החרב המסמלת את כוח הסיור, המשקפת המסמלת את כוח התצפית והמרגמה המסמל את כוח המרגמות.

מסלול

  • במחלקת הסיור יוכשרו הלוחמים למקצוע הסייר, הכולל ניווטים רגליים לטווחים ארוכים, הסוואה מתקדמת, לו"ז (לוחמה זעירה), לת"ק (לוחמה תת-קרקעית) ניתוב, סיור לעבירות, ועוד. בנוסף תוכשר המחלקה להציל ולחלץ את הלוחמים שבתוך הטנקים, במקרה של פגיעה במהלך קרב ומנטרלת איומים אשר מסכנים את הטנקים כגון: יחידות נ"ט וצלפים. מחלקת הסיור מתניידת באמצעות נגמ"שים.
  • מחלקת המרגמות משתמשת במרגמת קשת 120 מ"מ. מטרתה להוות כוח אש הנלווה לטנקים. מחלקת המרגמות מתניידת באמצעות נגמ"שים.
  • במחלקת התצפית המטרה היא להקים עמדת תצפית בשטח האויב, ולהביא מידע בזמן אמת. בנוסף מטרתו היא להכווין ולסגור מעגלי אש עם טנקים, מחלקת המרגמות ומסוקי קרב. מחלקת התצפית מתניידת באמצעות האמרים. נהגי האמר הם לוחמים מן היחידה שעברו קורס נהיגה מיוחד בבלנ"מ (בית הספר לנהיגה מבצעית) שמתיר להם נהיגה בתנאי קיצון ובחושך מוחלט בעזרת אמר"ל.

בסוף המסלול לוחמי המסייעת יוצאים למגוון מסכמים מפרכים (כל צוות ויועדו), לאחר כל המסכמים יוצאת כל הפלוגה למסע הסיכה. בנוסף במהלך המסע מותקלים הלוחמים לא מעט במשימות הדורשות שת"פ מלא בפלוגה.

סוף מסלול

בסוף המסלול יקבלו הלוחמים את סיכת הלוחם, המשלבת את האמר המסמל את הסיור, המוקש המסמל את החבלה, וחרב המסמלת את ההתערבות. לוחמים אשר לא יצאו לקורס מ"כים בסוף המסלול יגיעו לקווים ויתחלקו לפלוגות מסייעות לפי חטיבות.

  • חטיבה 7

מסייעת 75,מסייעת נשר מסייעת 77:מסייעת "יגואר", מסייעת 82:מסייעת "ברק"

  • חטיבה 188

מסייעת 53:מסייעת "אלון"(הפלוגה המסייעת הראשונה בחיל השריון), מסייעת 71:מסייעת "נחשול", מסייעת 74,

  • חטיבה 401

מסייעת 9:מסייעת "נץ", מסייעת 46:מסייעת "הדורסים", מסייעת 52:מסייעת "טרטארוס",

קורס מפקדי מסייעת (מ"כים)

קורס מפקדי המסייעת מועבר בשיזפון בפלוגת המ"כים הנקראת תער, בסופו מוכשרים הלוחמים כרובאי 08 בסיום הקורס המפקדים מתחלקים לשלוש קטגוריות: 1)מ"כ הכשרה 2)מ"כ מבצעי 3)גנן(מ״כ בקורס מ״כים)

קורס קציני מסייעת

את השלב הזרועי, עוברים הצוערים של קורס קציני הפלגות המסייעות בבה"ד 1 (מגמת להב), ולאחר מכן ממשיכים את ההשלמה בבסיס שיזפון לצד השלמת קורס קציני שריון.

נשק ואמצעים

במהלך ההכשרה הלוחמים מחולקים לסוגי פק"לים שונים. בהם: חובש, M4A1 עם מטול M203, נגבון, קלע M4, מפקד חוליה, נהג מבצעי (האמר) ונהג ריינג' רובר ונהג נגמש. לאחר ההכשרה מקבלים הלוחמים M16 או M4 קומנדו.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0