הקורפוס הראשון (סוריה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הקורפוס הראשון
דגל הצבא הסורי
דגל הצבא הסורי
פרטים
מדינה סוריהסוריה סוריה
שיוך Flag of the Syrian Arab Army.svg הצבא הסורי
סוג קורפוס
בסיס האם דמשק
אירועים ותאריכים
תקופת הפעילות 1985–הווה (כ־39 שנים)
מלחמות מלחמת האזרחים בסוריה

הקורפוס הראשון הוא קורפוס של הצבא הסורי אשר מורכב מחמש דיוויזיות ואחראי על מרחב דמשק, הגבול עם ישראל והגבול עם ירדן. הוא הוקם בשנת 1985 יחד עם שני הקורפוסים הסדירים האחרים כחלק משינוי מבני בצבא הסורי, עד לאותה השנה הדיוויזיות היו תחת פיקוד ישיר של פיקוד הצבא.

הקורפוס הוא אחד משלושת הקורפוסים העיקריים והסדירים של הצבא הסורי. ארבע הדיוויזיות של הקורפוס מוצבות לאורך הגבול עם ישראל, לאורך הגבול עם ירדן וסביב דמשק.

מלחמת האזרחים בסוריה

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – מלחמת האזרחים בסוריה

מאז שנת 2011, חלק מיחידות הקורפוס לוקחות חלק פעיל בלחימה כנגד המורדים כחלק ממלחמת האזרחים בסוריה. לפי עדויות שונות הדיוויזיה החמישית אף ביצעה פשעי מלחמה בלחימה סביב העיר דרעא (שם היא מוצבת דרך קבע), בנוסף ישנן עדויות דומות גם כנגד הדיוויזיה התשיעית לגבי לחימה של חלק מיחידותיה באזור אל-תל. ניתן להניח שבשל מיקום יחידות הקורפוס, יחידות נוספות השתתפו בלחימה לאורך אזור הגבול עם ישראל ופאתי דמשק.

בנוסף לדיוויזיות הקורפוס הראשון, ישנן שתי חטיבות עצמאיות אשר שוכנות דרך קבע לאורך הגבול עם ישראל; החטיבה הרגלית ה-90 מצפון והחטיבה הרגלית ה-61 מדרום. נכון ליוני 2014, ישנם דיווחים על כך שהחטיבה ה-61 התפוררה כמעט לחלוטין תחת הלחימה כנגד המורדים באזור הגבול עם ישראל. ב-23 ביולי 2014 מפקדת החטיבה ה-90 ממערב לעיירה אל כום הייתה יעד לתגובת נגד של צה"ל כתגובה לירי של טיל נ"ט מכיוון סוריה שהרג את הנער מומחד קראקרא.[1]

מבנה ויעוד

  • הדיוויזיה התשיעית (משוריינת): שוכנת באל שרעיה, מחוז דרעא ומורכבת מהחטיבה המשוריינת ה-33, החטיבה המשוריינת ה-43, החטיבה המשוריינת ה-34, החטיבה הממוכנת ה-52 ורגימנט ארטילריה.[2][3]
  • בנוסף, ישנם מספר יחידות עצמאיות בהם ארבעה רגימנטים של כוחות מיוחדים ושתי חטיבות חיל רגלים עצמאיות; החטיבה הרגלית ה-61 והחטיבה הרגלית ה-90.[3]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אהוד יערי, ‏על הכוונת: החטיבה הסורית המגנה על רמת הגולן, באתר ‏מאקו‏‏, ‏23 ביוני 2014‏.
  2. ^ 2.0 2.1 נכון לשנת 2011. מתוך דו"ח ארגון זכויות האדם 'Human Rights Watch'. ייתכן ויחידות מסוימות סופחו לדיוויזיה במהלך הקרבות של מלחמת האזרחים בסוריה.
  3. ^ 3.0 3.1 3.2 3.3 Holliday, Joseph, "The Syrian Army: Doctrinal order of battle" (report), The Institute for the Study of War, feb. 2013.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0