השבחה (נכסים)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
השבחה של בית משותף בראשון לציון במסגרת תמ"א 38
לפני ההשבחה
אחרי ההשבחה

השבחה היא תהליך של יצירת רווח מנכסים. הפקת הרווח נעשית באחת משתי דרכים, ולעיתים בשילוב של שתיהן: הדרך הראשונה היא רכישת נכס במחיר מסויים, השבחתו ומכירתו לאחר מכן ברווח. הדרך השנייה היא השבחת נכס קיים שמייצר הכנסה על מנת להגדיל את ההכנסה המתקבלת ממנו.

נכסים שמתאימים להשבחה הם נכסים שעלותם הראשונית גבוהה, כך שעל ידי השקעת משאבים נמוכה יחסית, או אף על ידי יצירת שינויים ללא כל השקעת משאבים, ניתן לעלות את ערכם באחוזים מסויימים, שלאור מחירם המקורי הגבוה מתרגמים לסכומים גבוהים מאוד.

נכסים מקובלים להשבחה הם:

השבחה היא פעולה יזומה על ידי המשביח. יש להבדיל בינה לבין עליית ערך של נכסים כתוצאת לוואי של פעולת גורמים חיצוניים, המחוייבת לעיתים בהיטל השבחה.

השבחת נדל"ן

השבחת נדל"ן (באנגלית: Flipping) מתבצעת על ידי רכישת נכס, שיפוצו, שדרוגו או הרחבתו. כאשר נכס נמצא במצב תחזוקתי ירוד הדרך המהירה להשבחתו תהיה שיפוץ. כאשר מדובר בנכס שמתוחזק היטב, ניתן להשביחו על ידי שדרוגו – התקנת מערכות שלא קיימות בו, החלפת חלקים ממנו בחלקים יוקרתיים או אף עיצוב מחדש של הנכס. הרחבת נכס או שינוי תפקודו (למשל מחסן שהופך לחדר כושר) מתאימה להשבחת נכסים שלהם זכויות בניה או שימוש אחרות שטרם מומשו.

השבחה של נכס מאפשרת רווח בעיקר ממכירתו במחיר גבוה מהמחיר בו הוא נרכש, העלאת דמי השכירות שניתן לקבל בעדו, או שילוב של השניים. ההבדל בין השבחת נכסים לבין עליית ערך נכס כתוצאה מכוחות שוק או גורמים חיצוניים (למשל, בניית פארק ליד בניין קיים) היא שהמשביח "מאלץ" את עליית הערך, ובדרך כלל בפרק זמן קצר מאוד. דרך פעולה נפוצה, לכן, היא השבחה של נכס קיים כהכנה למחירתו.[1]

השבחת עסקים

השבחת עסקים (באנגלית: Beterment) היא תחום רחב מאוד, שבבסיסו שיפור העסק על מנת להגדיל את הריווחיות שלו. הן השיפור והן התוצאה יכולים להתבצע ולבוא לידי ביטוי בדרכים רבות. שיפור יכול להיות מושג על ידי הקטנת ההוצאות, התייעלות, הגדלת התפוקה, מיקוד, הגדלת נתח שוק, פניה לשווקים חדשים ועוד. התוצאה יכולה לבוא להתבטא בהגדלת הרווחיות אך גם בהארכת תוחלת החיים של העסק (למשל כשפטנט עליו מסתמך העסק עומד לפוג), העלאת ערך הנכסים שברשותו וכן הלאה.[2] השבחת העסקים היא חלק ממנהל עסקים.

גם בהשבחת עסקים מקובלת גישה של רכישת עסק, השבחתו, ומכירתו לאחר מכן ברווח. לדוגמה, קנייה של עסק על סף פשיטת רגל, שיפורו והפיכתו לעסק רווחי, מאפשרת מכירתו במחיר העולה בהרבה על מחיר רכישתו.

השבחת תחבורה

השבחה של פלטפורמות תחבורה כגון אוניות, מטוסים ורכבות, מתבצעת על ידי חברות שמתמחות בכך. ההשבחה מתבצעת על ידי התקנה של מערכות שמשפרות את הביצועים, או החלפת ציוד ישן בחדש. התוצאה של השבחה מאפשרת שימוש יעיל יותר או אף את עצם המשך השימוש בפלטפורמה. על פי רוב, ההשבחה מוזמנת על ידי החברות המפעילות את הציוד באופן שוטף (חברות ספנות, תעופה, או רכבות) הממשיכות להפעיל את הציוד לאחר השבחתו, אך יש שחברות העוסקות בהשבחה רוכשות ציוד על מנת להשביחו ולמכרו לאחר מכן לכל המעוניין.

השבחת מכוניות

רכב מסחרי שעבר השבחה לאוטו גלידה. במסגרת ההשבחה הותקנו בו מקררים ומערכת כריזה, והרכב נצבע באופן שימשוך לקוחות.

השבחת מכוניות נעשית לשם רווח אך נפוצה מאוד גם כתחביב. מכוניות מסוגים שונים מושבחות מטעמים שונים. השבחה לשם רווח תתבצע בדרך כלל למכוניות יוקרה או אספנות, במטרה להעלות את ערך המכונית, אך לעיתים גם לרכבים רגילים לצורך מכירתם.[3] לעיתים מושבחות מכוניות לצורכי ספורט מוטורי, במקרים כאלה מושבחות אף מכוניות פשוטות על מנת להעניק להן יכולות וביצועים שלא תוכננו עבורן על ידי היצרן.

השבחת מכוניות כתחביב נעשית לעיתים לשם האומנות שבדבר, ולעיתים על מנת לאפשר לרכב שימושים נוספים או מיוחדים - למשל הפיכת אוטובוס למקום מגורים נייד.

השבחת מערכות נשק

הסופר שרמן הוא טנק ישראלי שנוצר מהשבחת הטנק האמריקאי M4 שרמן

השבחת מערכות נשק היא חלק מתעשיית הנשק. מערכות נשק יקרות מאוד ומהוות נטל תקציבי נכבד על מדינות. פיתוח מערכות וטכנולוגיות חדשות הופך מערכות נשק למיושנות במהירות רבה, ואחת הדרכים להתמודד עם הבעיה היא על ידי השבחת הציוד ללא החלפתו.

מערכות נשק עוברות השבחה על ידי החלפת מנועים, החלפת חימוש (למשל החלפת תותחי טנקים לתותחים מקליבר גדול יותר), שיפור מיגון, שיפור מערכות קשר ואלקטרוניקה, ועוד.

תחום השבחת נשק הוא נתח חשוב בתעשייה הביטחונית בישראל.[4] בין המערכות שהושבחו בישראל מטוסי קרב, טנקים, כלי ארטילריה וצמ"ה.

השבחת יהלומים

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – השבחת יהלומים

השבחת יהלומים היא פעולה שבה משופר מראה היהלום, על מנת לשפר את סיכוייו להימכר. את ההשבחה עושה במעבדה גמולוגית מומחה בתחום הגמולוגיה, בעזרת ציוד מיוחד. קיימת חובת גילוי נאות לצרכן, בעת המכירה, לגבי כל טיפול השבחה שנעשה ליהלום. טיפולי ההשבחה התפתחו במהלך השנים, וכיום כוללים טיפולים לשיפור ניקיון היהלום וטיפולים לשיפור צבע היהלום.

ראו גם

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0