זאב זלנקו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ד"ר זאב זלנקו

ד"ר זאב (וולדמיר) זלנקו (נולד בה'תשל"ד, 27 בנובמבר 1973 - ל' בסיוון תשפ"א 30 ביוני 2022), היה רופא חסיד חב"ד, אשר שימש כרופא ראשי בעיירה מונרו של חסידי סאטמר שבניו יורק.

תולדות חיים

נולד בקייב בתקופתה בברית המועצות. בשנת תשל"ז, היגרה משפחתו לארצות הברית והתיישבה בברוקלין, ולאחר זמן קצר נימול בבית הכנסת של ארגון FREE שבקראון הייטס, הפועל בקרב יוצאי רוסיה.

בשנת תשנ"ה נכנס ללימודים גבוהים בקולג' בבאפלו, בה למד פילוסופיה. לקראת סיום הלימודים בקולג', נסע במסגרת ארגון הלל לטיול בארץ ישראל. בעקבות הטיול נרשם לתוכנית 'ישראלייט' בניהול הרב דוד אהרן בעיר העתיקה בירושלים. בתוכנית זאת ניהל שיחות ארוכות עם הפיזיקאי ד"ר ג'רלד שרדר, בעקבותיו הסבריו על העדר סתירה בין תורה ומדע התחיל לחבוש כיפה לראשו.

בשנת תשנ"ז החל ללמוד בישיבת 'אור תמימים' בכפר חב"ד, בראשותו של הרב שניאור זלמן גפני. בשנת תשנ"ח למד את אומנות המילה. לאחר מכן החל לעבוד במרכז רפואי בהנהלת ד"ר סם סנדובסקי, בשנת תש"ס החל לעבוד כרופא בשכונת "קרית יואל" של חסידי סאטמאר במונרו שבניו יורק.

במגפת הקורונה

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – הידרוקסיכלורוקווין#מחלת נגיף קורונה 2019

במהלך מגפת הקורונה התפרסם בטענה שהצליח לרפא כ־700 חולי קורונה על ידי שימוש בתרופה לטיפול במלריה בשם Hydroxychloroquine (הידרוקסיכלורוקווין) בשילוב עם חומרים אחרים. מטרתה של תרופה זאת היא להגביר את ספיגת האבץ, אחד ממרכיביה העיקריים של המערכת החיסונית, בגוף. לדבריו גם אפשר להחליף את הטיפול בתרופה זאת באמצעות תוסף תזונה קוורציטין המגביר גם הוא את ספיגת האבץ בגוף.

הוא פרסם את ממצאיו בכתב וטען שהתרופה הוכחה כיעילה אצל מטופליו. נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ וראשי הממשל באותה עת בוושינגטון אמצו את הצעתו. אך ראשי מערכת הבריאות הביעו התנגדות בטענה שאין נתונים מדעיים ליעילות התרופה. העניין נותר במחלוקת בין ראשי מערכות הבריאות בעולם, ואף נעשה נושא למאבק בין תומכי טראמפ למתנגדיו.

מחקר שנערך[1] בקרב חולים בסיכון גבוה[2] העלה כי טיפול ביתי באבץ והידרוקסיכלורוקווין במינון נמוך ואזיתרומיצין נמצא יעיל, וחולים שנטלו אותו החלימו בשיעור גבוה יותר ביחס לאחרים[3]. על פי נתוני המחקר יעילות הטיפול פחתה ככל שהמחלה מתקדמת והופכת קשה.

הפורוורד, אתר חדשות יהודי-אמריקני מניו יורק, דירג אותו במקום ה-49 ברשימת 50 היהודים המשפיעים בעולם לשנת 2020[4][5].

בדצמבר 2020 השעתה טוויטר את חשבונו של זלנקו בגין הפרת כללים נגד "מניפולציה בפלטפורמה ודואר זבל". האיסור ספג ביקורת של הסנטור האמריקאי רון ג'ונסון ומהאגודה האמריקאית לרופאים ומנתחים, ארגון שמרני לא למטרות רווח.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ התפרסם במגזין למיקרוביולוגיה, מובא באתר חב"ד אינפו.
  2. ^ כל החולים שהשתתפו במחקר היו בסיכון והשתייכו לאחת מקבוצות הסיכון הבאות: מעל גיל 60; עם קוצר נשימה; עם מחלות רקע כגון: חולי לב, ריאות, קרישי דם, כליות, כבד, סרטן, פסיכיאטרי, אסטמה, אוטואימונית, שבץ והשמנת יתר.
  3. ^ במסגרת המחקר נבדקו 141 חולי קורונה מאומתים שבתוך ארבעה ימים מאז שהתגלו בגופם תסמיני הקורונה, קיבלו את הטיפול למשך 5 ימים, לצדם נבדקו 377 חולי קורונה מאומתים שלא קיבלו את הטיפול האמור. מבין החולים שטופלו רק 4 (2.8%) אושפזו ו-1 (0.7%) נפטר, לעומת אלו שלא טופלו בתרופה מביניהם 58 אושפזו (15.4%) ו 13 (3.5%) נפטרו.
  4. ^ רשימת 50 האנשים הנצרכים ביותר לשנת 2020 של פורוורד, באתר הפורוורד (באנגלית)
  5. ^ הרופא החב"די נבחר בין 50 היהודים המשפיעים בעולם
סמל חבדפדיה.png
הערך באדיבות חב"דפדיה, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון GFDL


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

פרמטרי חובה [ גרסה ] חסרים