זאב ליפמן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אמן ריקה. זאב ליפמן (גרמנית: Zeev Lipman; ‏1920, גרמניה2011, ישראל) היה טיפוגרף, אמן וגרפיקאי ישראלי. מחלוצי העיצוב הטיפוגרפי בארץ ומעמודי התווך של מוסד הגרפיקה בתרבות הישראלית.

ביוגרפיה

ליפמן נולד בארפורט בגרמניה ועלה לארץ ישראל כנער בשנת 1933, עם עליית הנאצים לשלטון. הוא למד גרפיקה שימושית במחזור הראשון בבית הספר "בצלאל" בירושלים. התגייס לצבא הבריטי בשנת 1942, בו שירת שלוש שנים.

לאחר שחרורו מהצבא הקים עם הגרפיקאי והמעצב גרד רוטשילד (יליד 1919, שאף הוא עלה ארצה מגרמניה כילד), שאותו הכיר ב"בצלאל" את סטודיו "סטודיו השלושה" בחיפה יחד עם חבר נוסף מהלימודים בשם שלמה זבדי. שותפות זו פורקה בשנת 1942. בשנים שלאחר מכן הקים ליפמן את סטודיו רולי עם רושטילד כאשר ליפמן עסק בעיקר בעבודת הכתב והטיפוגרפיה ורוטשילד באיור. הסטודיו יצר עשרות רבות של כרזות עבור צה"ל ועבור חברות שונות במשק הישראלי של שנות החמישים והשישים. מבין המפורסמות שבכרזות הייתה הכרזה של חברת "ארטיק", כרזת "חבל על כל טיפה", "הצנחנים קוראים לך, התנדב!" ועוד רבות. כן עיצבו השניים את הגרסה השנייה של מדליית עשור לחרות ישראל. העבודות המסחריות שביצעו היו בין השאר סמל העיר אילת, מצפה רמון, כרזות רבות לחברת דובק, גן החיות של תל אביב וארטיק.

ליפמן שהיה טיפוגרף בהכשרתו, עיצב בין השאר את הגופנים "רולית"[1], "שרונה", "חן" ו"בזק". בשנת 1951 נכללו הגופנים בספר "כתב עברי אמנותי", שאותו חיברו עם ל"פ טובי. בספר זה נכללו דגימות גופני התקופה כחלק מהקליגרפיה העברית והוא מהווה עד היום את אחד מארכיוני הגופנים המשמעותיים ביותר[2][3][4].

הוא המשיך בעבודת העיצוב באופן ידני גם לאחר פטירתו של רוטשילד בשנת 1991 כאשר עיצב חותמות לשירות הבולאי. הלך לעולמו בשנת 2011.

חיים אישיים

התגורר ברמת גן.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ קטלוג עתיד בזק, הלשכה לטיפוגרפיה עברית, 2012
  2. ^ כתב אמנותי עברי, הלשכה לטיפוגרפיה עברית, 31 לאוקטובר 2012
  3. ^ ספר, כתב אמנותי עברי, מרכז שנקר לתיעוד וחקר העיצוב בישראל
  4. ^ יגאל זורע, ציפורן מרובעת - בואו ללמוד קליגרפיה, אולי עוד ייצא מכם משהו גדול, בלוג קווים ונקודות, 21 ביולי 2013


Stub Israelis.png ערך זה הוא קצרמר בנושא ישראלים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0