חיים מלאכותיים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רכב ברייטנברג Braitenberg vehicle בעל חיישנים ומספר הוראות הפעלה

חיים מלאכותיים הם דיסציפלינה בין-תחומית המחברת בין מדעי המחשב וביולוגיה ליצירת יישומים בתחומים מגוונים ככלכלה וארכאולוגיה. מטרתה היא ליצור מערכות מלאכותיות בתוכנה ורובוטיקה המושתתות על מערכות דומות הקיימות באורגניזמים חיים[1] . מערכות אלה מיושמות באמצעות טכניקות של רשת עצבית מלאכותית ואוטומטים תאיים ומסוגלות בחלקן ללמוד בעזרת הסימולציות שהן בונות.

ניתן גם להגדיר חיים מלאכותיים על-פי מאפיינים שחייבים להיות בהם. לפי דוין פרמר מדען העוסק במערכות מורכבות מערכות אלה נוצרות על ידי אדם, הן אוטונומיות, ביחסי-גומלין עם הסביבה ויוצרות דפוסי התנהגות. הן יכולות, אם כי אין זה תנאי הכרחי, להשתכפל ולהיות מסוגלות להסתגל.

היסטוריה

משחק החיים של ג'ון קונווי

המימוש הראשון של חיים מלאכותיים היה בשנות ה-40 של המאה ה-20 על ידי ג'ון פון נוימן שפיתח אוטומט תאי המאפשר שכפול עצמי (וזאת לפני גילוי השכפול על ידי דנא). ב 1950 אלן טורינג פרסם את המאמר "מכונות חישוביות ואינטליגנציה"[2]. ב 1970 ג'ון קונוויי הציע לראשונה מערכת מלאכותית המתפתחת למערכת מורכבת מאורגנת לה הוא קרא משחק החיים. במשחק הדו-ממדי, כל תא משתנה בהתאם לשמונת התאים הסובבים אותו על-פי 4 כללים פשוטים עד שהוא מגיע למבנה יציב.

בשנות ה-80 הנטייה לרשתות עצביות, בהנהגתו של מרווין מינסקי, התקרבה למדעים הקוגניטיביים בשימוש שעשתה בעיבוד מקבילי וברשת עצבית מלאכותית. ב 1987 קריסטופר לנגטון (Christopher Langton) ארגן את הכנס הראשון לחיים מלאכותיים במעבדה הלאומית לוס אלמוס.

קארל סימס זוכה פרס עמיתי מקארתור מיישם תחום זה בגרפיקה ממוחשבת תוך שימוש באלגוריתם גנטי. אחד מהם מדגים את "מרוץ המלכה האדומה" בקו-אבולוציה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ציטוט של קריסטופר לנגטון ‏ Artificial Life (``AL or ``Alife) is the name given to a new discipline that studies "natural" life by attempting to recreate .biological phenomena from scratch within computers and other "artificial" media http://www.biota.org/papers/cglalife.html
  2. ^ המאמר: https://www.csee.umbc.edu/courses/471/papers/turing.pdf Computing Machinery and Intelligence
P Computer-science.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא מדעי המחשב. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0