חלבון PR

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

חלבוני PR, או חלבונים הקשורים לפתוגנזה (Pathogenesis-related PR) הם חלבונים המיוצרים בצמחים במקרה של התקפת פתוגן.[1] הם מופרשים כחלק מהתנגדות נרכשת מערכתית. זיהומים מפעילים גנים המייצרים חלבונים אלה. חלק מהחלבונים הללו הם אנטי-מיקרוביאליים. הם תוקפים מולקולות בדופן התא של חיידק או פטרייה. חלבונים אחרים עשויים לתפקד כאותות המפיצים מידע על הזיהום לתאים סמוכים. זיהומים מעודדים קישור מולקולות בדופן התא ושקיעת ליגנין, תגובות שמקימות מחסום מקומי וזה מאט את התפשטות הפתוגן לחלקים אחרים של הצמח.[2]

חומצה סליצילית ממלאת תפקיד בעמידות לפתוגנים על ידי השראת ייצור חלבונים הקשורים לפתוגנזה.[3] חלבונים רבים המצויים ביין הם חלבונים הקשורים לפתוגן של ענבים.[4] אלה כוללים חלבונים דמויי תאומטין וצ'יטינאז.

משפחות חלבונים רבות הקשורות לפתוגנזה חופפות לקבוצות של אלרגנים אנושיים, אף על פי שככל הנראה לאלרגיה אין קשר לתפקוד ההגנתי של החלבונים. קיבוץ חלבונים אלה לפי תכונות הרצף הגנטי שלהם מאפשר מציאת חלבונים אלרגניים פוטנציאליים מגנומים של צמחים שעברו ריצוף, תחום מחקר המכונה "אלרגנומיה".[5]

זיהוי החלבונים

חלבוני PR מיוצרים כאשר רקמת הצמח נלחצת, ולכן לצורך זיהוי משתמשים באותות לחץ (סטרס) כדי "לפתות" את הצמח לבטא גנים של PR. גורמי לחץ שימושיים כוללים זיהום ממשי או אותות הגנה כגון סליצילט ומתיל יסמונט. אפשר לזהות את החלבונים על ידי בידוד, עיכול פפטידים והתאמה לרצפים גנומיים (ריצוף חלבונים). לאחר מכן אפשר לבדוק את הרצפים שהתקבלו ולהשוות אותם למשפחות חלבון PR ידועות, לצורך קטגוריזציה.[6][7]

הערות שוליים

  1. ^ Loon LC (1985). "Pathogenesis-related proteins". Plant Molecular Biology. 4 (2–3): 111–116. doi:10.1007/BF02418757. PMID 24310747.
  2. ^ Campbell, N.A. and Reece, J.B. (2005). Biology (7th ed). San Francisco: Benjamin Cummings.
  3. ^ Van Huijsduijnen RAMH; Alblas SW; De Rijk RH; Bol JF (1986). "Induction by Salicylic Acid of Pathogenesis-related Proteins and Resistance to Alfalfa Mosaic Virus Infection in Various Plant Species". Journal of General Virology. 67 (10): 2135–2143. doi:10.1099/0022-1317-67-10-2135.
  4. ^ Waters EJ, Shirley NJ, Williams PJ (1996). "Nuisance Proteins of Wine Are Grape Pathogenesis-Related Proteins". Journal of Agricultural and Food Chemistry. 44 (1): 3–5. doi:10.1021/jf9505584.
  5. ^ Di Girolamo, F; Muraca, M; Mazzina, O; Lante, I; Dahdah, L (ביוני 2015). "Proteomic applications in food allergy: food allergenomics". Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology. 15 (3): 259–66. doi:10.1097/ACI.0000000000000160. PMID 25899690. {{cite journal}}: (עזרה)
  6. ^ Elvira, M. I.; Galdeano, M. M.; Gilardi, P.; Garcia-Luque, I.; Serra, M. T. (19 במרץ 2008). "Proteomic analysis of pathogenesis-related proteins (PRs) induced by compatible and incompatible interactions of pepper mild mottle virus (PMMoV) in Capsicum chinense L3 plants". Journal of Experimental Botany. 59 (6): 1253–1265. doi:10.1093/jxb/ern032. PMID 18375936. {{cite journal}}: (עזרה)
  7. ^ Sabater-Jara, AB; Almagro, L; Belchí-Navarro, S; Barceló, AR; Pedreño, MA (במרץ 2011). "Methyl jasmonate induces extracellular pathogenesis-related proteins in cell cultures of Capsicum chinense". Plant Signaling & Behavior. 6 (3): 440–2. doi:10.4161/psb.6.3.14451. PMC 3142433. PMID 21346408. {{cite journal}}: (עזרה)

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

P biology.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא ביולוגיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0