חוננו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף חננו)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חוננו
קובץ:Honenu.png
מנכ"ל שמואל מידד

עמותת חוננו (חָנֵּנוּ) היא עמותה ישראלית שהוקמה בשנת 2001 ועוסקת בהענקת ייעוץ וסיוע משפטי לאזרחים, לחיילים ולשוטרים שנעצרו או שמעורבים בהליכים משפטיים על רקע לאומי.

העמותה מסייעת בסוגיות של מעצרים מנהליים של יהודים ביהודה ושומרון, סיוע לישראלים החשודים בפעולות תגובה ונקמה כלפי ערבים וכן באירועים שבהם מעורבים חיילי צה"ל שנקלעים להליכים משפטיים בשל תביעות על שימוש בכוח מופרז.

קובץ:לוגו חננו.png
סמליל העמותה הקודם

הקמה ופעילות

מקור שם העמותה לקוח מהפסוק בתהילים ”חָנֵּנוּ ה' חָנֵּנוּ כִּי רַב שָׂבַעְנוּ בוּז”.

מנהל העמותה ומייסדה הוא שמואל (זנגי) מידד. העמותה הוקמה בתגובה לארגוני שמאל מקומיים ובינלאומיים הפועלים ביהודה ושומרון ומפעילים לחץ משפטי על חיילי צה"ל ואחרים[1]. הארגון מסייע לחיילים, שוטרים ואזרחים שמאוימים או נתבעים משפטית על ידי המדינה או על ידי גורמים אחרים. "חוננו" מעמיד לרשותם עורכי דין ומלווה אותם בכל שלבי ההתמודדות המשפטית. העמותה התפרסמה בסיוע שהעניקה לעצורים על רקע המחאה נגד תוכנית ההתנתקות, אך סייעה מנהלית גם לגיוס תרומות למשפחתו של יגאל עמיר ואחיו חגי עמיר[2].

העמותה העבירה כספים גם למשפחות אסירים וחשודים בטרור יהודי, בהם עמי פופר[3] ויוסף חיים בן דוד, רוצח הנער מוחמד אבו ח'דיר[4], אך חדלה מכך בלחץ תורמים מארצות הברית[5].

עורכי דין מטעם הארגון ייצגו גם חשודים שהואשמו וחלקם הורשעו בפשעים חמורים. בין המורשעים:

העמותה פועלת למען שחרור יהודים שהורשעו בפשיעה לאומנית מבתי הכלא. בקיץ 2013 החליטה ממשלת ישראל לשחרר 104 אסירים פלסטינים מבתי הכלא, על פי דרישת הרשות הפלסטינית כתנאי לשיחות בין ישראל לרשות הפלסטינית. העמותה ייצגה את משפחות האסירים ויזמה הפגנות שמחד גינו את שחרור האסירים הפלסטינים ומאידך דרשו שבמקרה שבו ישחררו בכל זאת את האסירים הפלסטיניים מבתי הכלא – ישחררו גם אסירים יהודים, בהם שלומי דביר-זליגר ראש מחתרת בת-עין ועמי פופר.

העמותה ממומנת על ידי תרומות ובשנת 2013 הוציאה כ-2,327,000 ש"ח על פעילויותיה[9]. עיקר המימון מגיע מהקרן המרכזית לישראל, המנוהלת על ידי ג'יי מרכוס, תושב אפרת. כמו כן, העמותה רשומה כמוסד ציבורי מזכה על פי סעיף 46 לפקודת מס הכנסה, וכל התרמה לעמותה פטורה ממס.

הישגים פרלמנטריים ומשפטיים

  • חוק הפסקת הליכים ומחיקת רישומים בעניין תוכנית ההתנתקות, התש"ע-2010 – ביוזמת העמותה נחקק החוק אשר עוצר הליכים משפטיים ומוחק רישומים פליליים נגד אזרחים ישראלים שהואשמו במחאה לא-חוקית נגד תוכנית ההתנתקות[10]. את עצורי ההתנתקות ייצג עו"ד אביעד הכהן.
  • שחרור חיים פרלמן ממעצר – פרלמן כונה "המחבל היהודי", על רקע חשדות שעלו נגדו על מעשי רצח של ערבים בסוף שנות ה-90. הוא שוחרר ממעצרו בעזרת ייצוג של עו"ד עדי קידר ושרון נהרי מטעם העמותה. פרשה זו עוררה ביקורת נוקבת על התנהלות השב"כ בפרשה[11].
  • זיכוי החשודים הראשונים שהואשמו בפעולות תג מחיר – העמותה ייצגה את החשודים הראשונים שהואשמו בבית המשפט בפעילויות 'תג מחיר' והובילה לשחרורם ממעצר של מעל לשנתיים ולזיכוי מלא. מאז ייצגה העמותה חשודים נוספים בפעולות 'תג מחיר'.
  • שחרור דן טובול – טובול נעצר בשל תפילה בשערי הר הבית. בית המשפט קבע כי יש לו זכות בסיסית להתפלל בשערי ההר. העמותה ייצגה גם עולים רבים להר הבית שנעצרו בעוון תפילה בו בשל חששה של המשטרה כי התפילות יובילו להתפרעויות של ערבים המתפללים במסגד אל-אקצא הנמצא במתחם הר הבית.[דרוש מקור]

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ דף "האודות" באתר הארגון
  2. ^ אורי בלאו, עמותה שתומכים בה רבנים מתרימה כסף ליגאל עמיר, באתר הארץ, ‏23 בנובמבר 2005
  3. ^ מתן חודורוב, חשיפת "אנליסט": הממשלה מסבסדת עמותות ימין קיצוני ומשפחות המחבלים היהודים, באתר של "רשת 13", 2 באוגוסט 2015 (במקור, מאתר "nana10")
  4. ^ עמרי מניב, פרסום ראשון: הממשלה סבסדה מענק לרוצח הנער מוחמד אבו חדיר, חדשות 13, 26 באפריל 2017
  5. ^ אתר למנויים בלבד אורי בלאו, בלחץ תורמים מארה"ב: עמותת חוננו הפסיקה לתמוך כספית במשפחות חשודים בטרור יהודי, באתר הארץ, 8 במאי 2016
  6. ^ ע"פ 5136/08 מדינת ישראל נ' ינאי לאלזה, ניתן ב-31 במרץ 2009
    ינאי ללזה, באתר "חננו"
  7. ^ גור בן יאיר (המל), באתר "חננו"
  8. ^ מתי סיבר, חסן שעלאן, אחיה ראב"ד ועומרי אפרים, התפרעויות מהדרום עד הצפון: מכוניות ספגו אבנים, נזק לתחנת משטרה, כבישים נחסמו נמשך גל הפרות הסדר לאחר רצח הנער מוחמד אבו חדיר, באתר ynet, 7 ביולי 2014
  9. ^ דוחות העמותה לשנת 2013, באתר guidestar
  10. ^ חוק הפסקת הליכים ומחיקת רישומים בעניין תוכנית ההתנתקות, התש"ע-2010, ס"ח 2225 מ-4 בפברואר 2010
  11. ^ יואב זיתון, מכה לשב"כ: חיים פרלמן ישוחרר למעצר בית, באתר ynet, 11 באוגוסט 2010
    עמיחי אתאלי, עומדים לימינם: כך ניצח הימין בפרשת פרלמן, באתר nrg‏, 17 באוגוסט 2010
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0