חצי הכוס המלאה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
האם הכוס חצי ריקה או חצי מלאה?

"האם הכוס חצי ריקה או חצי מלאה?" הוא ביטוי נפוץ, אשר בדרך כלל משמש בצורה רטורית לציין שמצב נתון יכול להיות סיבה לאופטימיות (הכוס חצי מלאה) או סיבה לפסימיות (הכוס חצי ריקה), או כסוג של מבחן לקמוס, כדי לקבוע השקפת עולם של אדם מסוים.[1] מטרת השאלה הזו היא להמחיש כי אפשר לראות מצבים מסוימים במספר דרכים שונות בהתאם לנקודת מבטו של אדם, ושבכל סיטואציה עשויות להיות גם הזדמנויות וגם בעיות.

הניב משמש להסבר איך אנשים שונים תופסים אירועים ואובייקטים. התפיסה היא ייחודית לכל אדם והיא פשוט פרשנות שונה למציאות. את הביטוי "חצי הכוס הריקה או חצי המלאה" אפשר גם לראות כשאלה פילוסופית.[2]

פרספקטיבה אחרת נובעת ממחקרים פסיכולוגיים שהראו כי בחירת הדובר במסגרת מסוימת יכולה לשקף את הידע שלו על הסביבה, ושהמאזינים לאותו דובר יכולים להיות רגישים למידע זה.[3]

הדימוי מאוד שכיח בעברית ומשתמשים בו לרוב כדי להציג את ההבדלים בין ראייה חיובית לראייה שלילית: אנשים אופטימיים ייטו לראות את חצייה המלא של הכוס בעוד אנשים פסימיים ייטו לראות את חצייה הריק.

מקורו של הדימוי הזה בלשונות אירופה, כגון באנגלית: to see the glass half full. התרגום המילולי הוא 'לראות את הכוס חצי מלאה' (כלומר מלאה למחצה), וכך משמש הביטוי גם בגרמנית ובצרפתית. בעברית התקבע הביטוי במבנה אחר: 'לראות את חצי הכוס המלאה', 'לראות את מחצית הכוס המלאה'.[4]

המונח קשור לתחום הפסיכולוגיה החיובית: "אופטימיות וגישה חיובית הן מרכיב חשוב בהשגת שגשוג אישי. איש חכם אחד התייחס פעם לנושא באומרו: "הפסימיסט רואה את הקושי בכל הזדמנות; האופטימיסט רואה את ההזדמנות בכל קושי". גישה חיובית וחשיבה חיובית פירושן לצפות תמיד לטוב. לדבר ולחשוב תמיד במושגים חיוביים, לשכוח את כישלונות העבר ולחשוב על הצלחות העתיד. לראות תמיד את חצי הכוס המלאה".[5]

ראיה חיובית במקורות היהדות

דוגמא להסתכלות על הצד החיובי מצאנו בגמרא (ברכות נ"ח, א) המספרת על שני אנשים הבאים להתארח לאחד ראיה חיובית ולאחר ראיה שלילית.

אורח טוב מהו אומר? "כמה טרחות טרח בעל הבית בשבילי, כמה בשר הביא לפני, כמה יין הביא לפני, כמה גלוסקאות הביא לפני, וכל מה שטרח לא טרח אלא בשבילי".

אבל אורח רע מהו אומר? "מה טורח טרח בעל הבית זה, פת אחת אכלתי, חתיכה אחת אכלתי, כוס אחד שתיתי. כל טורח שטרח בעל הבית זה לא טרח אלא בשביל אשתו ובניו".

אין באפשרותם של האורחים לדעת באמת כמה טרחות טרח בעל הבית בשבילם, האורח הטוב אוהב לראות טוב ולהודות עליו, ומרגיש בזה הנאה גדולה, לכן כל טובה קטנה נחשבת לו גדולה מאד, ועל כן הוא מכריע את כל הספיקות לצד החיובי של הכרת טובה, שודאי כל מה שטרח בעל הבית לא טרח אלא בשבילו[6].

הערות שוליים

  1. ^ Stephanie Stokes Oliver (2001-11-27). Seven Soulful Secrets for Finding Your Purpose and Minding Your Mission. Crown Publishing Group. pp. 106–. ISBN 978-0-385-48767-2. נבדק ב-2013-08-07. I love that proverbial question, “Do you see the glass as half empty or half full?” It's like the litmus test for how you see the world. Optimists have a tendency to hope for the best. That doesn't mean they hope for the best sometimes. It means that ...
  2. ^ Terry Bookman (בדצמבר 2004). A Soul's Journey: Meditations on the Five Stages of Spiritual Growth. iUniverse. pp. 157–. ISBN 978-0-595-77439-5. נבדק ב-2013-08-07. When is the glass half empty for you? Half full? What prevents you from seeing it (at least) as half full all the time? Fill a glass halfway with water. Look at it for a few moments. Is the glass half empty or half full? This classic question is not an ... {{cite book}}: (עזרה)
  3. ^ McKenzie, C. R. M.; Nelson, J. D. (2003). "What a speaker's choice of frame reveals: Reference points, frame selection, and framing effects" (PDF). Psychonomic Bulletin & Review. 10 (3): 596. doi:10.3758/BF03196520.
  4. ^ האקדמיה ללשון העברית, חצי הכוס המלאה, באתר hebrew-academy.org.il, ‏12/02/2013
  5. ^ מאיר לירז, חצי הכוס המלאה, לירז, 2013. (בעברית)
  6. ^ ספר שערי אהבה פרק ד
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0