חצר תל-חי (ציור)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חצר תל-חי
Getter, tamer-tel hai courtyard~b78 0902.jpg
מידע כללי
צייר תמר גטר
תאריך יצירה 1978
טכניקה וחומרים צבע אקרילי וגיר על בד
ממדים בס"מ
אורך 216
רוחב 110
נתונים על היצירה
מספר יצירה B78.0902
מיקום אוסף מוזיאון ישראל, ירושלים

"חצר תל-חי" או "חצי תל -חי וברווז קטום ראש" (1978) הוא ציור מאת הציירת הישראלית תמר גטר. הציור מהווה חלק מסדרה של עבודות, שנוצרו בין השנים 1974-1978 ועושות שימוש בדימוי של תל חי.

"חצר תל-חי" עשוי כרישום גיר על גבי בד כהה, המעניק לציור מראית עין של לוח כיתה. בחלקו העליון של הבד, מתחת לכתובת "חצר תל-חי", מופיע רישום של מבנה, הדומה לאחד האגפים בחצר תל-חי. המבנה מתואר בעזרת שימוש באיזומטריה. בחלקו התחתון של הבד מופיעים שני מבנים תלת-ממדים מלבניים, היכולים להתפרש כאבוסים. בתחתית הבד מופיע רישום של ברווז המשורטט בקו מתאר וראשו נקטע בשולי הבד.

בעוד העבודות המוקדמות ב"מחזור תל-חי", כפי שהגדירה אותן גטר, "חוות את הפרספקטיבה כאידאה אלימה",[1] הרי עבודה זו מציבה בפני הצופה את התפרקות הפרספקטיבה ההיסטורית ואת הפיכתה לייצוג חלקי. הדבר בא לידי ביטוי בחוסר העקביות בשימוש בה. בתיאור האבוסים, לדוגמה, נעשה שימוש בנקודת מגוז שונה לכל אחד מן האבוסים. בנוסף, גטר השתמשה בקנה מידה שונה לתיאור הציפור לתיאור המבנה.

בראיון מאוחר תיארה גטר את משמעות הדימוי של תל-חי בעבודותיה:

בזה העניין: תל-חי המצוירת היא גרוטסקה של 'עומק'. אין שום 'עומק': משחקי הפרספקטיבה מפרקים כל עומק מרחבי, לא מאפשרים אותו. הניגוד של זה הוא האופן שבו החינוך, או רחב יותר - היסטוריציזם - עמלים תדיר על העמדת אשליה של 'עומק'. תל-חי האידיאולוגיה הציונית ובמיוחד באידיאולוגיה של הימין, היא מופתית לאיך מייצרים אשראי בלתי מוגבל שממנו מסדרים ומגבים את 'משמעות ההיסטוריה', מיצרים 'עומק'. [2]

הציור הוצג בתערוכה "ציורים 1977-78", שנערכה במוזיאון ישראל ביולי-אוגוסט 1978. בשנת 2010 הוצג הציור בתערוכה הרטרוספקטיבית של גטר במוזיאון תל אביב לאמנות. החל משנה זו מוצג הציור גם כחלק מתצוגת הקבע של האמנות הישראלית במוזיאון ישראל.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ תמר גטר, "מחשבות מאוחרות על תל-חי ועל בדיית הפרספקטיבה", בתוך: מרדכי עומר (עורך), גבולות השפה, תל אביב: מוזיאון תל אביב לאמנות, 2008, עמ' 256.
  2. ^ מצוטט בתוך: אביב, נעמי, תמר גטר, GO 2, מוזיאון תל אביב לאמנות, תל אביב, 2010, עמ' 13-14.
תרשים ריאלי של חצר תל חי
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0