טארט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
טארט תמרים

טארט (Tart) הוא מאפה מתוק שדומה לפאי, אבל שונה ממנו בכך שהחלק העליון פתוח ולא מכוסה בבצק. בסיס הטארט יכול להיות מבצק פריך (כמו טארט טאטן). טארטים קטנים המוגשים כעוגות אישיות נקראים "טארטלטים".

כפי שעולם הקונדיטוריה הוא עשיר, מגוון ומתוחכם לאינסוף, כך גם מחלקת הטארט, אך ניתן בכל זאת לחלקה לכמה קטגוריות:

טארט פירות טריים

קובץ:DSC 0500.jpg
טארט פירות טריים

טארט בו הבצק נאפה במלואו בתנור, ולאחר הצינון משטחים על הטארט שכבת "קרם פטיסייר" - קרם צרפתי קלאסי ועשיר, העשוי מחלב, חלמונים וסוכר, ומתובל בוניל. מעל "מלך הקרמים" מסדרים באומנות ובטעם פירות טריים חתוכים, לפי העונה, ומזגגים מיד עם תום הסידור כדי למנוע מהפירות להשחיר. זהו טארט צרפתי מהודר ואלגנטי, ומתאים במיוחד לימות הקיץ החמים.

טארט פירות אפויים

טארט בו הפירות נכנסים לתנור יחד עם המלית (קרם שקדים, פודינג וניל ואפשר גם רסק פרי או ריבה), והופכים מתוקים ורכים. שפע הפירות המתאימים הוא עשיר ומגוון, מאגסים ועד אוכמניות, וכל בחירה תפיק טארט בסגנון אחר. הקרם הקלאסי ביותר הוא קרם שקדים, העשוי שקדים טחונים, סוכר, חמאה וביצים, ואולי גם ברנדי או ליקר אמרטו. הטארט היפה והעשיר ביותר הוא טארט אגסים בקרם שקדים, בו נפוץ להשאיר את קצה האגס חשוף ולתת לו "להתקרמל" (לקבל זיגוג קרמל) באפייה.

פאי תפוחים

קלאסיקה אמריקאית, בה הבצק הפריך עוטף את המלית ואת הפירות גם מלמעלה, ובאמצע פרוסות תפוחים מתוקות, צימוקים, אגוזים וקינמון. התפוח הקלאסי לטארט זה הוא "גראנד-סמית'", בשל טעמו החמצמץ. לרוב מפזרים על הבצק סוכר, הנותן גימור נוצץ ומתקתק לבצק לאחר האפייה.

טארט טאטן

טארט טאטן על פי מתכון של כריסטוף מישאלאק, מייד עם צאתו מהתנור, לפני זיגוג.

עוגת טארט "הפוכה" וערבה לחך, אשר הומצאה על ידי האחיות טאטן, שניהלו מלון-מסעדה בחבל סולון בצרפת בתחילת המאה ה-20. העוגה הוגשה לראשונה בפריז במסעדת "מקסים" המפורסמת, בה היא עדיין שומרת על ייחודה. האפייה מתבצעת על מחבת, בה מבשלים את רבעי-התפוחים בקרמל עשיר בחמאה, עד שהם מזהיבים ומתקרמלים. את פרוסות התפוחים מצפים בבצק פריך, וכשהקרמל עדין מבעבע מכניסים את הטארט לתנור. בתום האפייה, הופכים את הטארט, ומגישים חם, עם כדור גלידה. במקום תפוחים ניתן לשים אגסים ואף חבושים.

פאי אגוזים

טארט מתוק ועשיר, המורכב מבסיס בצק פריך חצי אפוי, מאגוזים טריים וקלויים, שעורבבו עם רוטב טופי (קרמל ושמנת מתוקה) חם, ושוטחו על הבצק. ניתן לשלב בין סוגים שונים של אגוזים, לדוגמה אגוזי מלך ואגוזי לוז. תחת כותרת זו גם נכנס פאי פקאן אמריקאי, המורכב מאגוזי פקאן, סירופ מייפל, רום וקרמל.

פאי לימון מרנג

עוד פאי טעים ומתוק מן המסורת האמריקאית. פאי זה משלב בין קרם לימון חמוץ-מתוק, ומעליו מרנג איטלקי מתוק וקטיפתי. כל זה על בסיס בצק פריך, ונאפה בתנור. מלית הלימון הקלאסית עשויה מלימון, ביצים וסוכר. המרנג האיטלקי דחוס ועסיסי, ועשוי מחלבונים וסוכר.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0