טבלן אפור-לחיים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןטבלן אפור-לחיים
טבלן אפור-לחיים
טבלן אפור-לחיים שוחה
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: עופות
סדרה: טבלנאים
משפחה: טבלניים
מין: טבלן אפור-לחיים
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Podiceps grisegena
תחום תפוצה
תפוצה. בכחול: תפוצה בחורף; בצהוב- מקומות רבייה וקינון

בכחול: תפוצה בחורף; בצהוב- מקומות רבייה וקינון

טבלן אפור-לחיים (שם מדעי: Podiceps grisegena) הוא מין של עוף מים נודד ממשפחת הטבלניים.

מאפיינים

טבלן אפור-לחיים חי בקצה הצפוני של כדור הארץ ביערות, אך לעיתים מצפין עד לטונדרה או מדרים עד למדבר. עוף בלתי ניכר בשטח, נצפה בזוגות או לבד. הוא מקנן באגמים במקומות שבהם יש סבך דליל של סוף וצל. כשהוא חש חוסר-מנוחה הוא צולל מתחת למים ומחכה עד חלוף הסכנה. יש בקן 3–4 ביצים לבנות. בחורף נמצא קרוב לים במקומות עם גלים שקטים. הוא משיג את מזונו במים רדודים ובאגמים שאינם מכוסים בקרח. הטבלן אפור-הלחיים מופיע לעיתים נדירות בישראל.

הטבלן אפור-הלחיים הוא הטבלן הגדול ביותר באירואסיה. גופו של טבלן בוגר צבוע בצבע שחור ומקורו בצבעים צהוב ושחור. הכנפיים אפורות אך נוצות התעופה בצבע לבן. ראשם ובטנם של הצעירים מקווקווים בצבעי שחור-לבן ושאר גופם בצבע שחור. מקורם בצבע צהוב. תת-מינים שונים במשקל ובאורך שונה. בחורף הטבלן שחרחר-אפור ובעונת הרבייה הוא מקבל פלומת צוואר אדומה, כיפה שחורה ולחיים אפורות המקנות לו את שמו.

אורכו של בוגר מתת-המין האירופאי והמערב-אסיאתי (P. g. grisegena) הוא 40–50 ס"מ בגוף ו-77–85 ס"מ במוטת הכנפיים. משקלו 692–925 גרם. תת- המין P. g. holboelii החי בדרום אמריקה ומזרח סיביר גדול יותר מקרובו האירופאי: אורכו של הבוגר הוא 43–56 ס"מ, מוטת כנפיו כ-61–68 ס"מ ומשקלו 0.75 עד 1.6 ק"ג. הטבלן ניזון מדגים או חרקים שנמצאים על הצמחייה שליד הנהר.

כמו כל הטבלנים, הטבלן אפור-הלחיים הוא שחיין טוב וצולל מהיר מאוד. הרגליים ממוקמות בצד האחורי של הגוף, ליד הזנב, מה שהופך אותו למאוד מגושם על הקרקע. בנוסף למזונו הרגיל הטבלן אוכל גם את הנוצות של עצמו מסיבה לא ברורה, אולי כדי לחזק את מערכת העיכול שלו.

הטבלן אפור-הלחיים נמצא במצב השימור ללא חשש - משמע האוכלוסייה העולמית לא נמצאת בסיכון אלא יציבה או גדלה.

גלריה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טבלן אפור-לחיים בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0