טהראן - חיפה - תל אביב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

"טהראן – חיפה - תל אביב", או TeHTel, הוא פרויקט היוצר קשרים בין אזרחים איראנים לאזרחים ישראלים, ומחבר בין התרבות הישראלית והאיראנית. הפרויקט, שהושק במרץ 2012, פועל במרכז עזרי לחקר איראן והמפרץ הפרסי באוניברסיטת חיפה. TeHTel כולל אתר בפרסית, ופרופילים ברשתות חברתיות בינלאומיות ופרסיות[1]. בפרויקט נרשמו מיליוני דפים נצפים, כתבותיו מצוטטות בכלי תקשורת איראנים מובילים, ומשתמשים איראנים פירסמו בפרויקט עשרות אלפי תגובות בפרסית. אנשי הפרויקט מקיימים קשר יום יומי עם אזרחים איראנים.

מהות הפרויקט

ל-TeHTel רשת של מאות שותפי תוכן ישראלים, שכוללת גופי תקשורת ישראלים גדולים לצד בלוגרים וצלמים עצמאיים. עורכי האתר בוחרים כתבות שונות ששותפי התוכן מפרסמים בעברית, מתרגמים אותן לפרסית ומפיצים את הכתבות באיראן. התכנים המתורגמים משמשים כבסיס לדיאלוג בין אזרחי המדינות. האתר מפרסם כתבות במגוון רחב של נושאים, החל מחיי היום יום בישראל, דרך תרבות ופוליטיקה, ועד כלכלה ונושאים מזרח תיכוניים. הפרויקט עוסק גם בנושאים רגישים, כגון המתחים בין מזרחים לאשכנזים בישראל[2] ויוקר המחיה.

מאמרים ישראלים שפורסמו ב-TeHTel הועתקו וצוטטו בתכיפות בכלי תקשורת איראנים מקוונים, ובהם למשל Raja News ו-YJC[3], אתר המזוהה עם משמרות המהפכה השמרניות באיראן.

אנשי הפרויקט רוקמים קשרים יום יומיים עם האוכלוסייה באיראן. במסגרת זו, האיראנים מספרים בלשונם על חייהם ועל רעיונותיהם הפוליטיים, ולעיתים חולקים גם סיפורים אישיים[4][5].

מעת לעת, יוזמים אנשי הפרויקט פעילות משותפת בין פעילים ישראלים לאיראנים.

תגובת השלטון האיראני ל-TeHTel

כחודש לאחר השקת TeHTel, תקף את הפרויקט הבכיר האיראני מחסן רזאי, לשעבר מפקד משמרות המהפכה האיראניות, מועמד לנשיאות המדינה, ומזכיר המועצה לקביעת האינטרס, גוף רב עוצמה בממשל האיראני. רזאי טען כי הפרויקט הוא "אתר ריגול חדש של המשטר הישראלי", וכי "עורכי האתר טוענים אמנם כי האתר נועד ליצירת קשרי ידידות בין שני העמים, אך נראה כי מטרתו העיקרית היא ריגול והשגת מודיעין מתוך איראן בשיטה חדשה". בעקבות רזאי, מספר אתרים המזוהים עם בכירים אחראים בשלטון האיראני פירסמו גינוי לפרויקט[6]. בתגובה לדברי רזאי, פירסמו אנשי הפרויקט מכתב פתוח ובו קריאה לדיאלוג בין העמים. כחודש לאחר התקרית, פירסמה קבוצה בשם "לוחמי וקציני הסייבר של מחוז כרמאן", קבוצת האקרים איראנית המזוהה עם גורמים קיצוניים, גינוי חריף ל-TeHTel. באותו חודש תקפו האקרים איראנים את הפרויקט[7].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0