טיוטה:הרב שלמה שטנצל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי שלמה שטנצל
הרב שלמה שטנצל
לידה 15 בנובמבר 1937
י"ב בכסלו ה'תרצ"ח
פטירה 4 באפריל 2013 (בגיל 75)
כ"ט בניסן ה'תשע"ג
מקום קבורה בית הקברות פוניבז'
תקופת הפעילות ה'תשכ"טה'תשע"ג
השתייכות חסידות רדומסק.
תפקידים נוספים יו"ר מפעל לימוד משנה יומית והלכה יומית
רבותיו רבי אליהו אליעזר דסלר רבי שמואל רוזובסקי רבי משה שמואל שפירא רבי שלמה וולבה
אב רבי יונה שטנצל

הרב שלמה שטנצל (ה'תרצ"ח - ה'תשע"ג) היה יו"ר מפעל לימוד משנה יומית והלכה יומית (כיום קביעותא)[1], עסקן חרדי בולט בשנות ה-70 וה-80, ראש ישיבת פורת יוסף ברחובות וממקימי הוועדה למען השבת.

ביוגרפיה

הרב שטנצל עם רבי חיים גריינימן

הרב שטנצל נולד בתל אביב בי"ב בכסלו ה'תרצ"ח (15 בנובמבר 1937), לאביו הרב יונה שטנצל מייסד לימוד המשנה היומית וההלכה היומית ורב בתל אביב, ולאמו שבע לבית פישל[2]. נקרא על שם סבו הרב שלמה שטנצל (בכתיב יידי: שטענציל), ראש ישיבת סוסנוביץ ורבה של צ'לדז שבפולין (שנודע גם בכינויו "הגאון מסוסנוביץ").

למד בתלמוד תורה 'סיני' בתל אביב ובבית היתומים דיסקין בירושלים. בבחרותו למד בישיבת תפארת ציון ולאחר מכן בישיבת פוניבז', בישיבת באר יעקב ובישיבת חברון. בישיבת באר יעקב התקרב אל המשגיח הרב שלמה וולבה שאותו הגדיר כרבו המובהק, ובהמשך אף סייע לו בפרסום ספריו. בישיבת חברון הקים קבוצות לשמיעת שיחות מוסר מפי המשגיח הרב חיים שמואלביץ. באותן שנים גם פרסם את דרשותיו של הרב שלום שבדרון.

בתקופת לימודיו בישיבת חברון החל הרב שטנצל בפעילותו הציבורית. יחד עם הרב אברהם רביץ והרב שלום בער ליפשיץ, היה אחראי על החלק ההסברתי של ארגון הפעילים, כמו גם על יוזמות ופעילות שוטפת.

בהמשך מונה על ידי הרב בן ציון אבא שאול לכהן כראש השלוחה של ישיבת פורת יוסף בעיר רחובות, תפקיד בו שימש מספר שנים.

לאחר פטירת אביו בשנת תשכ"ט, מילא הרב שטנצל את מקומו בראשות מפעל המשנה וההלכה היומית. הוא הרחיב ומינף את פעילות הארגון ואת השפעתו, כאשר הקים באופן תקדימי את 'החידון הארצי במשנה' – מסגרת מבחנים ארצית על אלפי משניות בעל פה בהשתתפות אלפי ילדים, בה הוכתרו הזוכים בתארי 'חתן המשנה' (במגזר החרדי), 'אלוף המשנה' (במגזר הדתי) ותארים נוספים. חידונים אלו עוררו עניין ציבורי רב וזכו לסיקור נרחב בעיתונות התקופתית. המבחנים נערכו בין השנים תשל"בתש"נ (19721990).

פעל להקמת סדר לימוד יומי בספר עין יעקב על אגדות התלמוד. תכנית 'העין יעקב היומי' כוללת לימוד יומי של שני דפים במהדורת וילנא, כך שניתן לסיים את כל חמשת חלקי עין יעקב בתוך כשנה וחצי.

הרב שטנצל היה מעורב לאורך השנים בסוגיות ציבוריות רבות שהעסיקו את המגזר הדתי והחרדי. יחד עם הרב רפאל סולובייצ'יק פעל במסגרת הועדה הציבורית להגנת כבוד האדם נגד ניתוחי מתים בישראל. בין השאר ניהל את המאבק נגד בנק לאומי שביצע חפירות אסורות באזור מלון גני חמת בטבריה.


הרב שטנצל ניסח את טיוטת חוק השבת ואף פעל להקמת החוף הנפרד בתל אביב והיה בין מקימי הוועדה למען השבת[3][4]. הרב שטנצל היה מעורב במאבקים הציבוריים של הציבור החרדי כמו הקמת הפעילים, גיוס בנות, ניתוחי מתים, חילולי קברים, פרסומי שחץ, חילולי שבת, ועוד. גולת הכותרת במפעליו היה קירוב בחורי בני עדות המזרח לתורה וללימוד התלמוד מתוך אהבה ומסירות רבה.

הרב שטנצל השתייך לחסידות רדומסק.

נפטר בכ"ט בניסן ה'תשע"ג (4 באפריל 2013) ונטמן בבית החיים של נציבי ישיבת פוניבז' בבני ברק.

משפחתו

נשא לאשה את נחמה בתו של הרב משה הלוי לינשה רבה של שכונת אחוזת שמואל בחיפה.

ילדיו;

קישורים חיצונים

הערות שוליים

  1. ^ אתר קביעותא
  2. ^ בתו של חיים הלוי פישל, סוחר מסוסנוביץ, חסיד גור
  3. ^ הגאון רבי שלמה שטנצל זצ"ל • יו"ר המשנה היומית, באתר בחדרי חרדים, 8 באפריל 2013
  4. ^ רבי חיים גריינמן הציע לתת את תפקיד יו"ר הוועדה לרב שטנצל, אך הרב שטנצל הציע את הרב צבי גלסנר, המשמש בתפקיד עד היום.
  5. ^ מגיד שיעור, פעיל חסד, בעל תפילה וסופר[דרושה הבהרה] ששיעוריו משודרים מידי יום, בקו שיעורי התורה "אמר אביי", קול הלשון, בקוי התוכן הטלפוניים, ביוטיוב, באתר JDN ועוד

[[קטגוריה:ראשי ישיבה]] [[קטגוריה:בוגרי ישיבת פוניבז']] [[קטגוריה:בוגרי ישיבת חברון כנסת ישראל]] [[קטגוריה:בוגרי ישיבת באר יעקב]]