קורנית (צמח)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף טימין)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Disambig RTL.svg המונח "טימין" מפנה לכאן. לערך העוסק בבסיס חנקני, ראו תימין.
קריאת טבלת מיוןקורנית
Creeping red thyme.jpg
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: צינוראים
משפחה: שפתניים
סוג: קורנית
מינים

למעלה מ־350 מינים

שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Thymus

קוֹרָנִית, או תימין (שם מדעי: Thymus), הוא סוג של צמחי תבלין, בני שיח רב שנתיים ממשפחת השפתניים. בסוג נכללים מעל 350 מינים שגובהם הממוצע כ-40 ס"מ ומקורם בדרום אירופה, בצפון אפריקה ובאסיה. השם "קורנית" ניתן לצמח זה עקב תחושת הקרירות הנוצרת על הלשון בעת לעיסת עלי הצמח.

תיאור

הקורנית היא צמח כיסוי עשבוני ירוק-עד, צמיחתה מהירה וצפופה, ורוב המינים צומחים לגובה של פחות מ-10 סנטימטרים. הגבעולים משתרשים לכל אורכם. העלים קטנים, מעוגלים ולהם ארומה אופיינית. הפריחה ברוב המינים היא בגווני ורוד, והיא מופיעה בארץ בחודשים אפריל–מאי ובאירופה ביוני-יולי. הזרעים נובטים רק בסביבה מוארת. הקורנית עמידה לקור וליובש, מעדיפה תנאי שמש מלאה ואדמה חולית מנוקזת היטב. קורנית צומחת לרוב בצידי דרכים, באחו וכן בנקבות ובסדקי סלעים.

המין הארומטי ביותר הוא בת קורנית פשוטה (Thymus vulgaris), הנקרא גם 'בת-קורנית מצויה'.

הקורנית הייתה ידועה ליהודים כבר בתקופת המשנה והתלמוד ושמשה למאכל ולתיבול: "חבילי אזוב והסיאה והקורנית קוטם ואוכל" (תוספתא, שבת ט"ו, י"ב). קורנית קורניתא ובלשון אחר חשי (תלמוד בבלי, מסכת שבת, דף קכ"ח עמוד א').

שימושים במטבח

קורנית היא מקור עשיר בברזל ומשתמשים בו רבות בבישול, בבשרים, במרקים ובפרט בבישול בשר כבש, עגבניות וביצים. למרות טעמה החזק, לרוב אינה מסתירה או מטשטשת את טעמם של תבלינים ועשבי תיבול אחרים, ובזכות תכונה זו היא משמשת מרכיב בתערובת התבלינים ארב דה פרובאנס.

קורנית נמכרת בשתי צורות, מיובשת או טרייה. כשהיא טריה היא יותר עשירה בטעמים, אבל בו-זמנית לא נוחה לעבודה, וגם לא מתאימה לשימוש לאחר יותר משבוע אחד. קורנית טרייה אפשר למצוא בכל עונות השנה, והיא לרוב נמכרת כצרור ענפים שהם גבעולים גזומים של הצמח. הגבעול מורכב מגזע עצי שעליו עלים זוגיים ופרחים. נהוג להשתמש בגבעולי קורנית שלמים כחלק מהבוקה גרני, צרור של מגוון עשבי תיבול שנותן ניחוח לתבשילי ציר ולמרקים. אפשרות שנייה היא הורדת העלים הירוקים מהגבעול, ואז הגזע העצי הקשה נזרק. קורנית מיובשת שומרת על טעמה יותר מאשר עשבי תיבול אחרים.

רפואה עממית

הקורנית מכילה salicylates (רכיבים צמחיים טבעיים דמויי אספירין). ברפואה העממית משמשת הקורנית בעיקר לטיפול במגוון בעיות במערכת הנשימה, ומקובל בה כי הפעילויות נוגדות חיידקים של הקורנית מסייעות גם במניעת מחלות שמקורן במזון. יש המאמינים כי לשמן הקורנית השפעות מעכבות גדילה של חמישה[דרושה הבהרה] מחוללי מחלה חשובים שמקורם במזון.

מינים בולטים

בארץ ישראל נפוצים המינים הבאים:

  • קורנית הערבות (שם נרדף בת-קורנית הערבות) (Thymus bovei) - צומח נדיר בנגב ובמדבר יהודה
  • קורנית מקורקפת (Thymus capitatus, שם נרדף Coridothymus capitatus) - צומח בצפון הארץ ובמרכזה

מינים בולטים נוספים:

  • קורנית הבר (Thymus serpyllum)
  • קורנית לימונית (Thymus citriodorus) - זוהי הכלאה בין בת קורנית פשוטה ל-T.pulegioides
  • קורנית ספרדית (Thymus zygis)

גלריה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קורנית בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0