טירת אניק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
טירת אניק, מבט ממזרח
טירת אניק, כרומוליתוגרפיה מאת אלכסנדר ליידון, 1870

טירת אניק (להאזנה (מידעעזרה); באנגלית: Alnwick Castle) היא טירה השוכנת ביישוב אניק שבמחוז נורת'מברלנד, אנגליה. הטירה הייתה ועודנה מקום מושבם של מרבית דוכסי נורת'מברלנד ורוזניה מבית פרסי. היא נבנתה לאחר הכיבוש הנורמני של אנגליה, ומאז שופצה ועוצבה מחדש מספר פעמים. היא בניין רשום מדרגה I. אניק היא הטירה המיושבת השנייה בגודלה (אחרי טירת וינדזור) בכל אנגליה.

היסטוריה והעת המודרנית

איב דה וסי (Yves de Vescy), ברון אניק, הקים את חלקיה הראשונים של הטירה ב-1096. היא נבנתה על מנת להגן על גבולה הצפוני של אנגליה מפני הפלישות הסקוטיות ומפני שודדים שחיו לאורך הגבול. ויליאם הראשון, מלך סקוטלנד צר על הטירה פעמיים - ב-1172 וב-1174, במהלך התקפותיו על הנרי השני, מלך אנגליה; אך הוא נתפס מחוץ לחומותיה של הטירה בקרב אניק. ב-1309 הטירה נקנתה מאנתוני בק, בישוף דורהאם, על ידי הנרי דה פרסי, ברון פרסי הראשון, ומאז הייתה שייכת לבית פרסי, שהחזיק בתפקיד רוזן נורת'מברלנד ואחר-כך דוכסה. ברון פרסי הראשון שיקם את הטירה, ומאז שיקום זה עומדים מגדל אבוט (Abbot Tower), השער המרכזי (Middle Gateway) ומגדל הנציב (Constable's Tower) כמו שאנו מכירים אותם כיום. ב-1404 - 1405 בית פרסי מרד בהנרי הרביעי, מלך אנגליה, שצר על המצודה וכבשה.

במהלך מלחמות השושנים, הטירה הוחזקה כנגד אדוארד הרביעי, מלך אנגליה, עד לכניעתה בספטמבר 1461 לאחר קרב טאוטון. בחורף שלאחר מכן היא נכבשה מחדש על ידי סר ויליאם טיילבויס (Wiliam Tailboys) מבית לנקסטר. מחצית השנה לאחר מכן טיילבויס נכנע לכוח שהובילו ויליאם הייסטינגס, ברון הייסטינגס הראשון וסר ג'ון הווארד, מסר לידיהם את הטירה ונמלט לסקוטלנד. בעלי הטירה התחלפו מספר פעמים נוספות, ובינואר 1463 הייתה בידיים לנקסטריות לאחר שכוח מטעמה של המלכה מרגרט מאנז'ו כבש אותה. ב-1464, לאחר ניצחונותיו בקרב הדג'לי מור (Hedgeley Moor) ובקרב הקסהאם (Hexham), בית יורק קיבל לידיו את הטירה.

הנרי פרסי, הרוזן השישי מנורת'מברלנד שיפץ את הטירה במאה ה-16. במחצית השנייה של המאה ה-18 האדריכל רוברט אדם ביצע בטירה שינויים רבים. במאה ה-19, אלגרנון פרסי, הדוכס הרביעי מנורת'מברלנד שינה את עיצוב הטירה לראוותני פחות.

מאז מלחמת העולם השנייה, חלקים מהטירה שימשו מספר מוסדות חינוכיים: תחילה את התיכון לבנות של כנסיית ניוקאסל, מאוחר יותר בשנים 19451975 שימש כמכללה להכשרת מורים, ומאז 1981 משמש כאחד מהקמפוסים של אוניברסיטת המדינה של סנט קלאוד. תצוגות מיוחדות נמצאות בשלושת המגדלים ההיקפיים של הטירה. במגדל האחורי מוצגת תערוכה שנושאה דוכסי נורת'מברלנד והעניין שלהם בארכאולוגיה, ונמצאים בו תמשיחים מפומפיי, שרידים ממצרים העתיקה ופריטים רומנו-בריטים. במגדל האמצעי נמצאים מיצגים צבאיים, ובמגדל אבוט נמצא המוזיאון לרובאי נורת'מברלנד. במקום יש גם משחקי ילדים, חנות מזכרות, מסעדה ובית קפה.

הטירה פתוחה לציבור במהלך הקיץ. היא דורגה במקום העשירי מבין הבתים ההיסטוריים המתוירים באנגליה, לאחר שב-2006 פקדו אותה 195,504 מבקרים.

מבנה

הטירה מורכבת משתי טבעות בניינים עיקריות. הטבעת הפנימית מקיפה חצר קטנה, והיא כוללת את החדרים הראשיים של הטירה. מבנה זה נמצא במרכזה של חצר (Bailey) גדולה יותר. מאחר שברבות השנים המבנים הפנימיים לא הספיקו לשיכון כל אנשי הצוות, בניינים נוספים הוקמו בצדה הדרומי של החצר הגדולה. שני אזורי מגורים אלו מחוברים על ידי בניין מקשר. מגדלי שמירה נמצאים לאורכה של החומה החיצונית. חלק מן החומה החיצונית הונמך על-מנת שיהיה ניתן לצפות מפנים הטירה אל הפארק הסמוך אליה.

בסביבת הטירה נמצאים שני פארקים. מצפון לטירה קיים פארק קטן, שמשתרע עד לנהר האלן (Aln), ואשר עוצב על ידי אדריכל הנוף האנגלי הנודע לנסלוט בראון ותומאס קול במאה ה-18. בסמוך נמצא הפארק הגדול יותר, פארק הולן (Hulne). מצבה התחזוקתי של הטירה טוב, והיא משמשת למטרות רבות, בהן ביתו של דוכס נורת'מברלנד ומשפחתו וכן משרדים בהם מנוהל רכושו הנרחב של הדוכס.

בתחילת שנות ה-2000 הוקם בסמוך לטירה גן אניק, ביוזמתה של דוכסית נורת'מברלנד, ג'יין. עלות הקמתו של הגן הייתה 42 מיליון ליש"ט. הוא שייך ל-Charitable trust נפרדת מ"נכסי נורת'מברלנד" (Northumberland Estates), אולם הדוכס תרם לצורך העניין את השטח ו-9 מיליון ליש"ט. בניית הגן החלה באוקטובר 2001. האטרקציה המרכזית בגן היא קומפלקס בית העץ הגדול, ששטחו 560 מטרים רבועים. הקומפלקס כולל בין היתר בית-קפה.

גן אניק הוא מהגנים המתוירים ביותר בממלכה המאוחדת, וב-2004 הוערך כי הוא שלישי רק לגני קיו (Kew) וגן וויזלי (Wisley), לאחר שפקדו אותו למעלה מחצי מיליון מבקרים. בחלוף השנים הגן הורחב ונוספו לו פינות חדשות, כמו גינת צמחים כפרג האופיום וקנאביס סאטיבה.

קישורים חיצוניים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0