יהודה כהן (חוקר בתחום הלאומיות)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יהודה כהן
יהודה כהן
יהודה כהן
לידה 10 בספטמבר 1931
ראשון לציון, פלשתינה (א"י)
פטירה 18 במאי 2020 (בגיל 88)
ירושלים, ישראל
ענף מדעי מדע המדינה, משפטים
מקום לימודים האוניברסיטה העברית בירושלים
מנחה לדוקטורט אריאל בנדור ואלון הראל

יהודה כהן (10 בספטמבר 193118 במאי 2020) היה דוקטור למשפטים ופוסט-דוקטורנט למדע המדינה באוניברסיטה העברית בירושלים ופעל כחוקר עצמאי בתחום הלאומיות[1]. עיקר מחקרו היה הלאומיות באיחוד האירופי.

את מחקריו בתחום הלאומיות באירופה פרסם בשתי סדרות ספרים אקדמיים (באנגלית) אודות עשר קבוצות אירופיות מרכזיות, וכן בספר אודות האסלאם והמוסלמים באירופה.

כתב גם ספר מחקרי על המצב החוקתי בישראל שפורסם על-ידי ההוצאה לאור של לשכת עורכי-הדין. בספר זה הוא עורך, בין השאר, השוואה בין שיטות בחירת השופטים המסוגלים לפסול חוקים ב-40 מדינות דמוקרטיות בעולם.

ביוגרפיה

יהודה כהן נולד ב-1931 במושבה ראשון לציון למרדכי קגן ופסיה (לבית ריבקינד) - שעלו שנה קודם לכן מביאליסטוק שבפולין. בגיל 16 התייתם מאימו, ומספר חודשים לאחר-מכן, עם הקמת מדינת ישראל ב-1948, התגייס לצה"ל כדי להילחם במלחמת העצמאות ושירת בחיל הנחיתה ולאחר פירוקו של החיל שירת בחיל הים.

בשנת 1955 סיים לימודי תואר שני במשפטים באוניברסיטה העברית ועסק בעריכת דין בירושלים כ-65 שנה.

בשנת 1958 נישא לאסתר לבית שימו (לשעבר שוורץ), בתה של המשוררת מלכה נשר, ונולדו להם שלושה ילדים. בתו הבכורה היא אורית סטרוק.

בשנת 1997 חזר ללימודים באוניברסיטה העברית, וקיבל ב-2006 תואר דוקטור למשפטים במשפט חוקתי ובתורת המשפט (אנ'), על עבודה שכותרתה "כללים ועקרונות חוקתיים נעלמים או מוכחשים", שנעשתה בהנחייתם של פרופ' אלון הראל ופרופ' אריאל בנדור. במהלך לימודי הדוקטורט שלו פרסם את הספר "מי מפחד ממדינה יהודית - היבט חוקתי ואידאולוגי"[2]. בשנים 2006–2008 היה פוסט-דוקטורנט במכון דייוויס במחלקה למדע המדינה באוניברסיטה העברית.

יצא נגד "המהפכה החוקתית",[3] והציג את עמדתו במסגרת דיוניה של ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת בתחילת המאה ה-21 במיזם "חוקה בהסכמה רחבה".[4]

החל משנת 2010 פרסם 11 ספרי מחקר[5][6] - אודות הלאומיות באיחוד האירופי. מתוכם - 10 ספרים על 10 קבוצות מרכזיות באירופה (הגרמנים, הצרפתים, הספרדים, האיטלקים, הבריטים, ההולנדים, הפולנים, ההונגרים, הבולגרים, והשוודים) - בהם נסקרת ההיסטוריה של כל קבוצה, נבחנת מידת הלאומיות שהתגבשה בכל אחת מהקבוצות (אם בכלל) וזוהו המאפיינים הייחודיים של כל קבוצה. כמו-כן נסקרת בספרים אלו מידת התרומה האפשרית מצידה של כל אחת מהקבוצות האירופיות לחיזוק הלאומיות הפאן-אירופית במסגרת האיחוד האירופי. הספר על הבריטים שפורסם ב-2014[7], כתב כי הבריטים הם הקבוצה האירופית היחידה מכל 10 הקבוצות האירופיות, שמעדיפה בבירור את הזהות הלאומית שלה על-פני הזהות האירופית, והסיבות לכך נדונות שם בהרחבה.

ספר נוסף שפרסם עוסק באסלאם ובמוסלמים באירופה ומנתח את הסיבות למתיחות המיבנית שבין האירופים הילידים לבין המהגרים המוסלמים שבאו להתגורר בקירבם, מזהה את המגמות המסוכנות של מתיחות זו וקובע שהמפתח לפתרון המשבר נמצא בידי האירופים. בספר מתוארות שלוש דרכים שבהן נוקטים האירופים בהתמודדות עם המהגרים המוסלמים ומוצעת לאירופים מפת-דרכים כיצד להחלץ מהמשבר הצפוי, או לפחות להנמיך את עוצמת נפיצותו[8].

ד"ר כהן נפטר ממחלה ב-18 במאי 2020 בביתו בירושלים והובא לקבורה בראשון לציון.[9]

כתביו

ספרים:

  • מי מפחד ממדינה יהודית - היבט חוקתי ואידאולוגי, ההוצאה לאור של לשכת עורכי הדין, 2001
  • The Germans: Absent Nationality and the Holocaust, Sussex Academic Press, 2010
  • The French: Myths of Revolution, Sussex Academic Press, 2011
  • The Spanish: Shadows of Embarrassment, Sussex Academic Press, 2012
  • The Italians: Family as a Core, Sussex Academic Press, 2013
  • The British: Reverence towards Nationality, Priests Publishing, 2014
  • The Dutch: Creativity in the Face of Nature, Nova Science Publishers, 2016
  • The Poles: Myths and Reality, Nova Science Publishers, 2017
  • Islam and Muslims in Europe, Nova Science Publishers, 2018
  • The Hungarians: Borders of Language and Dilemmas of Identity, Nova Science Publishers, 2019
  • The Bulgarians: A Forged Mélange., Nova Science Publishers, 2019
  • The Swedes: The Main Nordic-Europeans, Nova Science Publishers, 2021

מאמרים:

  • “The Foundations of Law Act” in H. G. Sprecher (ed.), Jewish Law Association Studies 10: The Jerusalem 1998 Conference Volume, pages 11–16, Global Publications, State University of New York, 2000

קישורים חיצוניים

על ספריו:

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0