יון פריבאגו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יון פריבאגו
קריקטורה של יון פריביאגו על עטיפת הספר Mic şi al dracului Antologia unui rege al umorului בהוצאה לאור Teşu, בוקרשט 2005
קריקטורה של יון פריביאגו על עטיפת הספר Mic şi al dracului Antologia unui rege al umorului בהוצאה לאור Teşu, בוקרשט 2005

יון פריבְיאַגורומנית: Ion Pribeagu; ‏27 באוקטובר 18871971), היה שם העט העיקרי של הסופר, המשורר ההומוריסטן היהודי רומני יצחק לאזארוביץ' (Isac Lazarovici). החל משנת 1962 חי והתאזרח בישראל. המשיך לכתוב בשפה הרומנית.

חייו

יצחק לאזארוביץ' נולד בסוליצה[1], במחוז בוטושאן, ברומניה. יצחק לזרוביץ' נודע בסטירות המחורזות שלו, שהתפרסמו בכתבי עת רבים. הוא פרסם במספר שמות עט, תחילה כ-Sachi Disperatu (השם הפרטי, Sachi, הוא גרסה של שמו הפרטי ושם המשפחה, Disperatu, פירושו ברומנית "המיואש") ולאחר מכן Ion Palavră, Ivan Turbincă, Ion Vraiște, Vasile Ispravă, Vasile Găină עד שהתקבע ב"יון פריביאגו".

פריביאגו פרסם לראשונה ב-1912, בכתב העת Facla (הלפיד) והחל מ-1913 ערך את כתב העת ההומוריסטי Caricatura (קריקטורה). הוא היה פעיל בשבועון Pardon (סליחה) ויצירות אקטואליות שלו הוצגו על במות התיאטראות הרומניים Cărăbuş, Eforia, Colos ו-Alhambra. ב-1926, בתיאטרון החדש בבוקרשט, הציגו מופע שלו בשם Treanca, fleanca, mere acre, שהגיע לאלף מופעים ברחבי רומניה. הוא ערך גם את העמוד ההומוריסטי של העיתון Dimineaţa (הבוקר). הוא השתתף בכתבי עת רבים, בין היתר ב: Rampa, Dimineaţa, Curierul Israelit, Ordinea, Facla, Caricatura, Umorul, Israelitul, Raţiunea, Ilustraţiunea, Pagini literare, Junimea evree, Ţânţarul, Scânteia, Stampa, Tribuna, Scena, Hatikvah, Cronicarul, Glasul Bucovinei, Adevărul ועוד.

פריביאגו היה קצר קומה והרכיב משקפיים עם מסגרת עבה. הוא נהג להציג את עצמו כ-"Mic şi al dracului" (קטן אך שד משחת). בשנת 2005, שנים רבות אחר מותו של פריביאגו, הוציא לאור טשו סולומוביץ' ברומניה אנטולוגיה של כתביו תחת השם "Mic şi al dracului". בתקופת הרדיפות של המשטר אנטונסקו היה פריביאגו אחד מבני הערובה היהודים של השלטונות.

הוא כתב את הטקסטים ההומוריסטים עבור המופעים של קונסטנטין טנאסה בשנים 1939 - 1944. שידורי רדיו, בהם פריביאגו הקריא את שיריו הסטיריים, זכו לפופולריות רבה.

בשנת 1962, בגיל 75, עלה לישראל, והצטרף לבנו ולשלוש בנותיו. בישראל פרסם משיריו בכתב העת הישראלי בשפה הרומנית ויאצה נואסטרה (Viaţa Noastră) וכתב את הטקסטים עבור שני מופעים ברומנית, שהועלו בארץ על ידי חתנו האמרגן טאופיל רולר, בעלה של בתו פויקה (שנפטרה ב-8 בספטמבר 2013), והשתתפו בו שחקנים שבאו מהתיאטרון היהודי הממלכתי בבוקרשט, ביניהם חתנו פטר לייסט (אחד המופעים הוא Tablete din Ţara Sfântă רשימות מארץ הקודש). פריביאגו התגורר אצל בתו ביאנקה עד פטירתו בשנת 1971.

מיצירותיו

  • Vârfuri de spadă‏, 1914 "חודי חרבות"
  • București noaptea‏, 1922 "בוקרשט בלילה"
  • București Iași‏, 1922 "בוקרשט - יאשי"
  • Strofe ștrengare‏, 1934 "שירים שובבים"
  • Miere și venin "דבש וארס"
  • Puncte de foc‏, 1963 "נקודות אש" - הופיע בישראל
  • Mic și al dracului. Antologia unui rege al umorului, Editura Teșu, 2005,

לקריאה נוספת

  • Evrei din România, breviar biobibliografic, הוצאת HASEFER, בוקרשט, 2008, עמוד 303.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ יש גם מקורות הטוענים שנולד בבוזאו
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0