יז'י ניימן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מדען ריקה. ג'רזי ספלאבה ניימןאנגלית: Jerzy Spława-Neyman, בפולנית מבטאים את השם יז'י ספואבה ניימן ‏; 16 באפריל 1894 - 5 באוגוסט 1981) היה מתמטיקאי וסטטיסטיקאי פולני-אמריקאי, יליד בסרביה. הוא עבד באוניברסיטאות בוורשה ואחרי זה בקולג' האוניברסיטאי של לונדון. המחצית השנייה של הקריירה שלו הייתה באוניברסיטת ברקלי בקליפורניה.

ניימן היה הראשון שהכניס לשימוש את התפיסה המודרנית של רווחי סמך לבדיקת השערות ואת האופן שבו בודקים את השערת האפס. הבדיקה של השערת האפס על פי השיטה שהציע ביחד עם אגון פירסון נקראת "הלמה של ניימן ופירסון".[1]

ביוגרפיה וקריירה

ניימן נולד למשפחה ממוצא פולני בעיר טיגינה שבחבל בסרביה, בימי האימפריה הרוסית. הוא היה הילד הרביעי מתוך ארבעה ילדים במשפחה. הוריו היו קתולים ובילדותו שימש בתפקיד נער מזבח בכנסייה. בגיל מאוחר יותר הפך לאגנוסטי. משפחתו של ניימן הייתה משפחת אצולה שחלק מבניה היו גיבורי מלחמה. הוא סיים את התיכון הפולני לבנים של קמניץ-פודולסקי בשנת 1909. בזמן לימודיו שם נקרא: יורי צ'סלבוביץ ניימן.[2]

בשנת 1912 התחיל ללמוד באוניברסיטת חרקוב. אחד ממוריו באוניברסיטה היה סרגיי נתנוביץ ברנשטיין. ברנשטיין היה סטטיסטיקאי רוסי, ממוצא יהודי, שהתמחה בהסתברות. ניימן התרשם מספרו של המתמטיקאי הצרפתי אנרי לבג, שעסק באנליזה נומרית והתמקד באינטגרלים. בשנת 1921 חזר לפולין במסגרת תוכנית של שיבה למולדת שיועדה לאסירי מלחמה מהמלחמה הפולנית-סובייטית. בשנת 1924 סיים דוקטורט באוניברסיטת ורשה. נושא התזה שלו: "על יישום תורת ההסתברות לניסויים בחקלאות". לאחר שסיים את הדוקטורט קיבל מלגה לשנתיים בהן ביצע מחקרים בסטטיסטיקה בלונדון ובפריז בהדרכת קרל פירסון ואמיל בורל.

לאחר שחזר לפולין ייסד את המעבדה הביומטרית במכון ננצקי לביולוגיה ניסויית בוורשה. ניימן פרסם מספר רב של ספרים על סטטיסטיקה וביצוע ניסויים מדעיים. הוא זה שהגדיר את האופן בו מתבצעות בדיקות רפואיות של ה-FDA עד היום. בשנת 1938 עבר לאוניברסיטת קליפורניה בברקלי. 39 סטודנטים עשו דוקטורט בהדרכתו. בשנת 1966 קיבל Guy Medal מטעם החברה הסטטיטיסטית המלכותית ושלוש שנים מאוחר יותר קיבל את המדליה הלאומית למדעים של ארצות הברית.

תרומות עיקריות שלו בסטטיטיסטיקה

הלמה של ניימן ואגון פירסון דחקה את מתודולגית בדיקת ההשערות של קרל פירסון (אביו של אגון פירסון), שהייתה מקובלת לפניה. בתחילת דרכו האקדמית ניימן עבד עם פירסון האב.

  • רווח סמך: שיטה לאמידת פרמטרים הנמצאים בתחום מסוים ברמת ביטחון מסוימת. שיטה זו עדיפה על השיטה של גבולות מהימנים שוצעה על ידי רונלד פישר, משום ששיטתו של ניימן מגובה על ידי הלמה של ניימן ופירסון.[3] פישר לא היה מוכן לקבל זאת וכעס על ניימן שלטענתו גנב ממנו את הרעיון.
  • דגימה רנדומלית לניסויים ובחירת מדגמים מייצגים: את שיטתו הציג ניימן במאמר שפרסם בשנת 1923 בהקשר של ניסויים בחקלאות.[4]
  • המאמר שלו: "On the Two Different Aspects of the Representative Method: The Method of Stratified Sampling and the Method of Purposive Selection", שהוצג בשנת 1934[5] בפני החברה הסטטיטיסטית המלכותית היה אירוע מכונן שממנו צמחה שיטת הדגימה המדעית המודרנית.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יז'י ניימן בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ יוסי לוי, בין שתי טעויות, באתר "נסיכת המדעים"
  2. ^ צ'סלבוביץ פירושו הבן של צ'סלב. שמו של אביו היה: צ'סלב ספלאבה-ניימן
  3. ^ 3.0 3.1 יוסי לוי, 15 הסטטיסטיקאים הגדולים, באתר "נסיכת המדעים"
  4. ^ Neyman, J. (1990) [1923]. "On the Application of Probability Theory to Agricultural Experiments. Essay on Principles. Section 9". Statistical Science. 5 (4): 465–472., Tanslated by Dorota M. Dabrowska and Terence P. Speed
  5. ^ Neyman, J. (1934), On the two different aspects of the representative method: The method of stratified sampling and the method of purposive selection, Journal of the Royal Statistical Society, 97 (4), pp. 557–625, in JSTOR
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0