יפת בן עלי הלוי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף יפת בן עלי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

יפת בן עלי הלוי היה חכם קראי, פייטן, מדקדק, ופרשן מקרא בן המאה ה-10. הוא ידוע גם בשם הערבי "אבו עלי חסן בן עלי אלבצרי". הוא מפורסם בעיקר בפרשנותו לכל התנ"ך, ביאור הדקדוק העברי ופולמוסו עם היהדות הרבנית, הנצרות והאסלאם.

חייו

נולד לעלי הלוי בן אלחסן בבצרה שבעיראק של ימינו. בצעירותו הוא עלה לירושלים והצטרף לאבלי ציון הקראים בעיר.

פירושו לתנ"ך

גישתו של יפת הייתה לבאר את המקרא כפשוטו והתנגד לכל פירוש דרשני. כתביו השפיעו גם על יהודים רבניים כמו רד"ק ואבן עזרא שהרבו להשתמש בפירושיו והעריכו אותם; אבן עזרא ציטט את יפת ארבעים ושתיים פעמים בפירושו לתרי עשר.

ישנה טענה שנפוצה בקרב כמה חוגים קראיים לפיה אבן-עזרא, הידוע בעוינותו לקראי בן זוטא, היה תלמידו של יפת בן עלי, וראייה לכך שאבן-עזרא מביא פעמים סתם את דעתו על המקרא מבלי לטעון כנגדו ואף הביא פעמים פירוש יפת, למרות שחז"ל כבר פירשו כך לפניו. החכם הקראי אליהו בשייצי שחי באזור המאה ה-15 כתב בספרו "אדרת אליהו" (סוף פרק ששי): "מה שקיבלנו מאבותינו שהחכם רבינו יפת היה רבו של אבן עזרא". אולם, הרב כשר טען בספרו "תורה שלמה" שדברי יפת המובאים בפירוש אבן עזרא הם תוספות קראיות וזיופים, כיוון שאבן-עזרא יצא בהקדמתו כנגד דרך הקראים.

פסקיו

מלבד פירוש לתנ"ך חיבר יפת גם ספר מצוות.[1] הוא הכשיר נשים להיות עדות לפי שהפסוק "על פי שניים עדים" אמנם נכתב בלשון זכר אך כל מצוות התורה ניתנו בלשון זכר ולשון זה כולל אף נקבות. הוא אסר תשמיש המיטה בשבת, וראה חשיבות בהקפדה על המצוות, במיוחד בירושלים. לטענתו, אב שאינו מלמד את בנו תורה - אין הבן חייב לכבדו.[דרוש מקור]

כתביו

  • פירוש על התנ"ך ותרגומו לערבית.
  • ספר שפה ברורה.

לקריאה נוספת

  • אליעזר שלוסברג, "פירוש יפת בן עלי הקראי לספר יונה בתרגום עברי מימי הביניים", קבץ על יד, יח (סדרה חדשה), תשס"ה, 81-121
  • אליעזר שלוסברג, מאירה פוליאק, "פירושו של יפת בן עלי הקראי לספר הושע", הוצאת אוניברסיטת בר-אילן, רמת-גן, תשס"ט.
  • יאיר צורן, "פירושו של יפת בן עלי הקראי לספר עובדיה - מהדורה מבוארת ומוערת", עבודה לשם קבלת תואר מוסמך, החוג לשפה וספרות ערבית, בתחום פרשנות המקרא הערבית-יהודית, האוניברסיטה העברית, ירושלים, תשע"ב. ראתה אור כמאמר ב"גנזי קדם" ח', מכון יצחק בן-צבי, ירושלים, תשע"ב.

הערות שוליים

  1. ^ קטלוג הספרייה הלאומית, באתר aleph.nli.org.il
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0