יקנה אסייתית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןיקנה אסייתית
Pheasant tailed jacana 2016.jpg
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: עופות
סדרה: חופמאים
משפחה: יקניים
סוג: Hydrophasianus
מין: יקנה אסייתית
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Hydrophasianus chirurgus
תחום תפוצה
Hydrophasianus chirurgus map.png

יָקָנָה אַסְיָתִית[1] או יקנת זנב-פסיון (שם מדעי: Hydrophasianus chirurgus) היא מין יחיד בסוג של יקנה, הנפוצה באסיה. זהו מין היקנה היחיד שיש לו "לבוש רבייה", המיועד לחיזור. ככל היקאנות, ליקנת זנב-הפסיון ישנן אצבעות ורגליים ארוכות במיוחד, המאפשרות לה ללכת על פני הצמחייה הצפה שבבריכות או בביצות. למרות שהיקנה יכולה לשחות, היא כמעט אף פעם לא שוחה, והולכת בדרך כלל על צמחייה צפה. הנקבה צבעונית יותר מהזכר, ויקאנות זנב-הפסיון חיות בחברה פוליאנדרית.

היקנה האסיאתית מצויה בהודו, דרום-מזרח אסיה ואינדונזיה. רוב האוכלוסיות יציבות, אך באוכלוסיות הצפוניות יותר (באזור רכס ההימלאיה ודרום סין) היקאנות נודדות דרומה, לחצי-האי ההודי ולדרום-מזרח אסיה. יש גם אוכלוסייה בטאיוואן, שם היא בסכנת הכחדה. יקנת זנב-הפסיון תועדה גם באוסטרליה.

אורכה של יקנה אסיאתית בלבוש רבייה הוא כ-29 עד 58 ס"מ, ואורכו של הזנב שלה, דמוי זנב הפסיון (שהעניק לה את שמה), הוא כ-25 ס"מ, אורכה מחוץ לעונת הרבייה הוא כ-31 ס"מ. משקלו של הזכר הוא כ-113 עד 135 גרם, בעוד משקלה של הנקבה הוא כ-205 עד 260 גרם.

ראשה, כנפיה ופנים צווארה של יקנה אסיאתית בוגרת בלבוש רבייה לבן, שאר גופה שחור מלבד עורפה הזהוב ואצבעותיה האפורות. לבוגרים בלי לבוש רבייה אין את הזנב הארוך, ורוב גופם חום-צהבהב, מלבד הבטן הלבנה, הצוואר הזהוב והכתם הלבן באזור הגרון.

עונת הרבייה היא בין מרץ ליולי, והקן נבנה על פני צמחייה צפה. הנקבה מטילה ארבע ביצים חומות עם כתמים שחורים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יקנה אסייתית בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ ע"פ החלטות האקדמיה
יקנת זנב-פסיון בלבוש רבייה, הודו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0