ישי וינשטיין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ישי וינשטיין
פרופ' ישי וינשטיין.png
לידה 30 בדצמבר 1958 (גיל: 65)
ענף מדעי גאולוגיה
מקום מגורים ישראל, ארצות הברית
הערות פרופ' לגאולוגיה במחלקה לגאוגרפיה באוניברסיטת בר-אילן
תרומות עיקריות
מחקרים בגאוכימיה, וולקנולוגיה והידרולוגיה

ישי וינשטיין (נולד ב-30 בדצמבר 1958) הוא פרופסור לגאולוגיה, חוקר גאוכימיה וראש המעבדה לאיזוטופים רדיואקטיביים באוניברסיטת בר-אילן.

חייו

וינשטיין נולד בחיפה בשנת 1958. למד גאולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים עד לקבלת תואר דוקטור בשנת 1998.

בשנים 1981-1983 שימש כמדריך ומנהל בי"ס שדה קשת-יהונתן. בשנים 1986-1989 שימש כמנהל בי"ס שדה גולן. בשנים 1992-1997, שימש כמנחה באוניברסיטה הפתוחה.

בין השנים 1998-2000, ביצע פוסט דוקטורט במכון סקריפס לאוקיינוגרפיה שבאוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו.

בשנים 1995-1996 שימש כמרצה במכללת הרצוג שבגוש עציון. כמו כן, שימש במשך שנים רבות כמרצה במכללת ליפשיץ למורים, ובהמשך נבחר לעמוד בראש החוג לגאוגרפיה של המקום, תפקיד אותו מילא במשך כעשור, בין השנים 2000 ועד לשנת 2010. משנת 1999 מרצה במחלקה לגאוגרפיה באוניברסיטת בר-אילן. בשנת 2015 הועלה לדרגת פרופסור, ומונה לעמוד בראש המעבדה לאיזוטופים רדיואקטיביים, שאותה ייסד, באוניברסיטת בר-אילן.

וינשטיין נשוי, אב לשני בנים ובת, גר בירושלים.

פעילות אקדמית

וינשטיין הוא חוקר פעיל ובולט בתחומים רבים בדגש על גאוכימיה ופטרולוגיה, וולקניזם והידרולוגיה.

מחקריו עוסקים בוולקניזים ותופעות מגמתיות בדגש על פריאטומגמטיזם ולתהליכים המתרחשים במעטפת כדור הארץ. וינשטיין מרבה לעסוק במחקריו בתופעות הקשורות לישראל והוא מהחוקרים הידועים והבולטים ביותר בתחום הוולקניזם והפטרולוגיה של הבזלות בצפון ישראל ורמת הגולן. מחקריו האחרונים בתחום עסקו בתהליכי ההיווצרות של הקומפלקס הוולקני אביטל-בנטל בצפון רמת הגולן. ויינשטיין הציע תאוריה חדשה שבה הציג ראיות שסתרו את התפיסה הקודמת שרווחה בדבר התפתחותו של הקומפלקס הוולקני. ויינשטיין הציע לקשור את סיפור ההתהוות של הקומפלקס לאירועים פריאטומגמתיים שהתרחשו בסמיכות לו, זאת תוך הצגה של ראיות המבוססות על אופי השכבות בחתכים הגאולוגיים, ונוכחותם של שכבות פירוקלסטיות משמעותיות הכוללות שברים מזוותים של סלעי סביבה בגדלים שונים המכילים גם זכוכיות געשיות כולל בחלקים נרחבים של עמק אביטל ואף בעמק קונטרה וכן על דופנותיהם של תל אביטל ובנטל בגבהים שונים, ותוך הסתמכות על תארוכים רדיוגניים בשיטת ארגון-ארגון[1].

וינשטיין נטל חלק בייעוץ המדעי בתכנון הפארק הוולקני ברמת הגולן.

מחקריו בתחום ההידרולוגיה עוסקים רבות בהיבטים הקשורים לגאוכימיה של מים ואוקיינוגרפיה כימית, הידרולוגיה של קרקעית הים ושל קו החוף, לימוד מפורט של גופי התמלחת הממוקמים מתחת לאגם הכנרת ודפוסי הספיקה של המים המלוחים על ציר הזמן.

מחקרים נוספים עוסקים בתהליכי בריחת מי התהום מאקוויפרים חופיים אל הים, וההשפעות של תהליכים אלו על איכות מי הים בהיבט של כניסת דשנים וכימיקלים המספקים מצע נוח לפריחה מוגברת של אצות, וכן זיהום מי הים בתקופה בה חלק נכבד ממי השתייה מופק בתהליכי התפלה.

נושא חשוב נוסף שנמצא במוקד המחקר העכשווי עוסק בנביעות מים עתירי מתאן בקרקעית הים והשפעת הנביעות כתוצאה משינויים אקלים גלובליים, ומחקרים בפליאו-אקלים הנערכים בקרקעות קפואות עד תוך שילוב כלי מחקר רדיוגנים מתקדמים.

מחקריו נערכים בחלקים שונים בעולם, בעיקר במזרח האוקיינוס השקט, מפרץ מקסיקו, וכן באגם הכנרת, אגמון החולה, ים המלח וחופי הים התיכון של ישראל.

בשנת 2015 הקים את המעבדה לאיזוטופים רדיואקטיביים באוניברסיטת בר-אילן, המעבדה משמשת לביצוע של ניתוחים ומדידות של דוגמיות סלע ומים באמצעות שימוש בסמנים רדיואקטיביים.

הרצאה במהלך "ליל המדענים", אוניברסיטת בר-אילן, 2014

הוראה

וינשטין מלמד קורסים רבים במחלקה לגאוגרפיה באוניברסיטת בר-אילן, הקורסים מבוססים על הרצאות פרונטליות. חלק גדול מהקורסים כוללים יציאה למספר ימי שדה. בין הקורסים:

פרופ' ישי וינשטיין - 3.png

מערכת השמש, חומרי כדור הארץ, מבוא לגאולוגיה, גאולוגיה של ארץ ישראל, מי תהום, וולקניזם, אוקיינוסים, תקופות הקרח, אסונות טבע ושיטות תארוך.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ישי וינשטיין בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Weinstein, Y., Weinberger, R. and Calvert, A, High resolution 40Ar/39Ar study of Mount Avital, northern Golan: reconstructing the interaction between volcanism and a drainage system and their impact on eruptive styles, Bulletin of Volcanology
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0