כאבי שרירים רב-שיגרוניים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
כאבי שרירים רב-שיגרוניים
Polymyalgia rheumatica
כאבי השרירים הרב-שיגרוניים ממוקמים בדרך כלל בכתפיים ובאגן
כאבי השרירים הרב-שיגרוניים ממוקמים בדרך כלל בכתפיים ובאגן
קישורים ומאגרי מידע
MedlinePlus 000415

כאבי שרירים רב-שיגרוניים (בלועזית: פולימיאלגיה ראומטיקה, Polymyalgia rheumatica) היא מחלה המאופיינת בכאבים וקשיחות בשרירים, בעיקר בשרירי הצוואר, הכתפיים והאגן. הופעת הכאב יכולה להיות פתאומית או הדרגתית לאורך זמן.

פולימיאלגיה ראומטיקה היא מחלה המופיעה בחולים בגילאי 50 ומעלה, המציגים כאבי שרירים בי-לאטרליים וסימטריים בעלי אופי דלקתי. מרבית החולים מציגים כאבי שרירים וקשיחות ראומטולוגית בבוקר (נמשכת מעל 30 דקות, אך נעלמת ולא מופיעה שוב במהלך היום), עם ההתעוררות משנת הלילה. המחלה נעלמת בדרך כלל תוך כשנה או שנתיים מיום תחילת הטיפול.

המחלה דומה באופייה למחלה שגרונית אחרת הנקראת דלקת עורק הרקה "Giant Cell Arteritis" או בשם אחר "Temporal Arteritis" העלולה לגרום לפגיעה באספקת הדם לעיניים ואף לעיוורון וכן פגיעה בכלי הדם הגדולים בצורה המסכנת חיים. בשל כך בעת אבחון כאבי שרירים רב-שיגרוניים ובמהלך המעקב חשוב לברר הופעה של סימנים היכולים להעיד על הופעת GCA.

אפידמיולוגיה

  • המחלה משפיעה בדרך כלל על מבוגרים בגיל 50 ומעלה.
  • הגיל הממוצע לחולה בפולימיאלגיה ראומטיקה הוא 70.
  • יחס נשים לגברים 1:2 (נשים חולות פי שניים מגברים).
  • המחלה אופיינית בקרב אנשים לבנים (בעיקר בארצות סקנדינביה).

תסמינים וסימנים

ישנו מגוון רחב של תסמינים וסימנים שיכולים להופיע במהלך המחלה, הנפוצים ביותר הם:

גורמים

הגורמים לפולימיאלגיה ראומטיקה אינם ידועים. במהלך המחלה המערכת החיסונית, מסיבה לא ברורה, תוקפת את האמתחת (בורסה) וגורמת לתגובה הדלקתית המובילה לתסמיני המחלה. מחקרים עדכניים מעידים על כך שגורמי סיכון גנטיים, בעיקר נוכחות הגן HLA-DR4 המקודד לחלבון מסוג I במערך הראשי של התאמה רקמתית (MHC), מעלים את הסיכוי לחלות במחלה. כמו כן, קיימות מספר השערות בנוגע לגורמי סיכון סביבתיים, בעיקר וירוסים ממשפחות האדנווירוס והפרבווירוס, שאם באים במגע עם אדם בקבוצת הסיכון הגנטית, עלולים לגרות את המערכת החיסונית ולגרום למחלה.

אבחון

על מנת לסווג אדם כחולה בפולימיאלגיה ראומטיקה, נקבעו מספר קריטריונים:

  • גיל 50 ומעלה.
  • כאב שרירים בילטראלי עם קשיחות בוקר הנמשכת מעל ל-30 דקות למשך למעלה מחודש ברציפות.
  • כאב שרירים באזורי הצוואר, הגב, הזרוע והירך.
  • שקיעת דם (ESR) מוחשת (40 מ"מ בשעה ומעלה).

טיפול

הטיפול במחלה מתבסס על קורטיקוסטרואידים, בעיקר פרדניזון הניתנים לתקופה ממושכת (מעל שנה) ומהווים גורם מדכא לפעילות מערכת החיסון. דיכוי זה מחליש את ההליך הדלקתי הגורם למחלה ומוביל להפסקת תסמיני המחלה. מכיוון שפולימיאלגיה ראומטיקה מגיבה היטב גם למינונים קטנים של קורטיקוסטרואידים, חוסר שיפור במצב התסמינים לאחר שלושה ימים של טיפול (במינון מתאים) ראוי שיוביל לאבחון מחודש.

קישורים חיצוניים

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0