כדור לחץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
כדור לחץ בצורת גלובוס

כדור לחץ או כדור מתח או כדור להפגת מתחים או כדור עצבים הוא צעצוע גמיש, לרוב קטן יחסית (בדרך כלל בקוטר של עד 7 ס"מ), אשר ניתן למחוץ ביד בעזרת מניפולציה שנעשית על ידי האצבעות. הוא מיועד לרוב כדי להקל על דחק ומתח בשרירים, או כדי להפעיל את שרירי היד.

למרות שמם, כדורי לחץ רבים אינם בצורת כדור. ישנם כדורים המעוצבים בצורות משעשעות, ויש כאלו הכוללים סלוגנים, הדפסים שונים, סמלים או לוגואים של חברות. הם עשויים להיות מוצגים לעובדים ולקוחות של חברות, כחלק ממוצרי קידום מכירות או מתנות לעובדים וללקוחות. בבריטניה, כדורי הלחץ הם במקום השלישי בין מתנות קידום המכירות הפופולריות ביותר.

מאחר שיש כעת צורות רבות לכדור זה שאינן-כדוריות, כדורים אלו ידועים באופן כללי כמסייעים בהפחתת מתחים ולחצים.[1]

סוגים

מבחר של כדורי-לחץ שונים במגוון צורות העשויים מגומי מוקצף

ישנם מספר סוגים שונים של כדורי לחץ, שמקורם ממדינות שונות ברחבי העולם. באמריקה הסוג הנפוץ ביותר של כדורי הלחץ הוא כדורשק (Hacky Sack).

כדור הלחץ הנפוץ ביותר באוסטרליה הוא כדור העשוי מסוג גומי מוקצף, סוג זה יעיל במניעת לחצים, מאחר שבעת סחיטת הכדור החומר ממנו הוא עשוי, מחזיר בעצם התנגדות ללחיצה. סוג נוסף נפוץ של כדורי לחץ הם כדורי באודינג (אנ') מסין. כדורים אלו אינם ניתנים ללחיצה בקלות על פי רוב, אלא הם עשויים מחומר מוצק יותר, ולרוב נמכרים בזוגיות, כך שניתן לגלגל אותם ביחד על מנת לקבל צלילים מרגיעים ותחושה של מגע חלק בכפות הידיים.[2]

כמה מהכדורים מרגיעי המתחים עשויים מחומר גמיש שהוא לרוב פוליאוריתן מוקצף. כדורים אלו מיוצרים על ידי הזרקה של רכיבים נוזליים של הקצף לתוך תבנית. ההזרקה הזו יוצרת תגובה כימית, וכתוצאה מכך נוצרות בועות של פחמן דו-חמצני כתוצר לוואי, אשר בתורו יוצר את הקצף.[3]

כדורי לחץ, במיוחד אלה המשמשים בפיזיותרפיה, יכולים להכיל גם ג'ל ברמות צפיפות שונות בתוך עטיפה חיצונית, העשויה מעור או מסוגים שונים של בד.

סוג אחר של כדורי לחץ עשוי מג'ל סיליקון ומשמש, בנוסף להרגעת מתחים ולחצים, גם לטיפול בבעיות אורתופדיות שונות, בבניית תנועת כף היד, כוח, ואחיזה ועוד.[4]

בסוג אחר של כדורים משתמשים במעטפת גומי דקה לכדור המכיל מילוי של אבקה עדינה, שמרקמה דומה לקמח, טלק וכו'. כדורי לחץ מסוג זה ניתנים גם להכנה ביתית על ידי מילוי של בלון גומי באבקת סודה לשתייה.

ישנם עוד מספר סוגים של כדורי לחץ הדומים לכדורשק ומשווקים אותם לשימוש ככדורי-לחץ.


ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא כדור לחץ בוויקישיתוף


הערות שוליים

  1. ^ "Stress Balls". Bongo (באנגלית אמריקאית). נבדק ב-2016-05-17.
  2. ^ "Reduce Your Stress With Stress Balls". www.healthguidance.org. נבדק ב-2016-05-17.
  3. ^ "Stress Ball FAQs". אורכב מ-המקור ב-15 פבר' 2008. {{cite web}}: (עזרה)
  4. ^ כדור סיליקון לאימון כח בכף היד צהוב, באתר www.yasam.co.il
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0