כוספא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פרות ניזונות מכוספא.

כוספא היא שם כולל לפתיתי מזון עשירים בחלבון לבעלי חיים הנוצרים מעיבוד תעשייתי של גרעינים ומיצוי השמן מהם. הכוספא משמשת להעשרת מזון בעלי החיים בחלבון מן הצומח.

הכוספא הנפוצה ביותר כיום היא מסויה, בנוסף קיימות כוספאות מהגרעינים הבאים (מן הנפוץ לנפוץ פחות): תירס, לפתית, חיטה, שעורה, חמניות ועוד.

הכוספא היא סחורה (commodity) הנסחרת בבורסת הנגזרות של שיקגו (CBOT) כלומר מחירה מושפע מהיצע וביקוש עולמיים, מזג אויר, מחירי אמצעי ייצור כגון נפט ומתנועות ספקולטיביות שונות.

ייצור הכוספא

בתהליך הייצור של השמן מן הגרעינים נוצר כתוצר לואי חומר מוצק בעל תכולת חלבון גבוהה.

תהליך ייצור הכוספא מהחומר כולל מספר שלבים ובהם:

  • מיצוי השמן מהגרעינים (סוג של סחיטה)
  • הוצאת רעלים וחומרים שנועדו למיצוי השמנים מתוך המסה שנותרה
  • קלייה של החומר
  • קירור החומר באמצעות מים וייבושו
  • ניפוי וגריסה של החומר לפתיתים בגודל של כ-4 מילימטרים

מקור המילה

בתלמוד מופיעה המילה "כוספא" לתיאור שארית מוצקה של פרי או צמח שנסחטו ממנו הנוזלים. (למשל במסכת שבת דף נ' ע"א, ורש"י תרגם מופע זה כ"פסולת שומשומין" כלומר פסולת מוצקה שנותרה מסחיטת שמן משומשום). כמו כן מוכר הביטוי "כוספא דתמרי" כלומר גוש מוצק של תמרים, שהיווה מזון מרוכז ועשיר ושימש נוודים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא כוספא בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0