לווייתן בריד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןלווייתן בריד
Brydeswhale sophiewebb-swfsc-star2006.jpg

Bryde's whale size.svg

מצב שימור
נכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חששconservation status: least concern
ללא חשש (LC)‏[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: לווייתנאים
משפחה: לווייתני ענק
סוג: לווייתן
מין: לווייתן בריד
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Balaenoptera brydei
תחום תפוצה
Balaenoptera brydei range.png

לווייתן בריד (שם מדעי: Balaenoptera brydei) הוא מין של לווייתן מזיפות מהסוג לווייתן החי במרבית האוקיינוסים הטרופיים. לווייתן זה נחקר פחות מקרובי משפחתו הענקיים (כמו לווייתן כחול ולווייתן מצוי). הוא קרוי ע"ש החוקר שגילה אותו, יוהאן בריד (1858 – 1925).

הם בינוניים בגודלם ביחס לסוג, קטנים מהלווייתן הצפוני אך גדולים יותר מלווייתן אומורה ומלווייתן מינקי. אורכם המקסימלי יכול להגיע ל-14.5 מטרים ונמצאה אפילו נקבה שאורכה 15.51 מטרים. משקלם יכול להגיע ל-12–25 טון בממוצע. ישנם תת-מינים קטנים בהרבה מהממוצע, כמו אלו שליד חופי דרום אפריקה או יפן שאורכם רק 11–12 מטרים.

כמו רוב בני המשפחה, ללווייתן זה אין שיניים כלל, ובמקום יש לו מזיפות מחוספסות העוזרות לסנן חלקיקי פלנקטון מהמים. צבעם בדרך כלל כחול או אפור בהיר עם בטן לבנה ולעיתים מנומר מעט מלמטה. הזנב ארוך ושריר ועוזר ללווייתן לשעוט קדימה במהירות. לאורך הלסת האפורה ישנם קפלים לאורך כל פלג הגוף התחתון. ישנו סנפיר גב קטן בקצה הזנב שגובהו כ-30–37 ס"מ.

תפוצה

הלווייתנים חיים בכל האוקיינוסים הטרופיים והסובטרופיים מוושינגטון ודרום קליפורניה עד פרו ואקוודור וכן צפון צ'ילה במערב ומהונשו עד ניו זילנד במזרח. הם נפוצים גם ברחבי האוקיינוס ההודי עד לדרום אפריקה וממשיכים עד לקצה המערבי אך לא נכנסים לים סוף. גם באוקיינוס האטלנטי הם לא נכנסים לים התיכון.

לווייתנים אלה חיים לבד או בזוגות ויכולים לצלול עד 20 דקות לעומק 1,000 מטר מתחת למים. הם ניזונים מיצורי פלנקטון קטנים אותם הם מסננים אך גם יזללו להקות של דגי סרדין ואנשובי וכן דיונונים קטנים.

לווייתנים נדירים ומצב שימורם אינו ידוע.

גלריה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא לווייתן בריד בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ לווייתן בריד באתר הרשימה האדומה של IUCN


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0