לוחמה בלתי מוגבלת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

לוחמה בלתי מוגבלת (超限战) הוא ספר על אסטרטגיה צבאית שנכתב בשנת 1999 על ידי שני קולונלים בצבא השחרור העממי, קיאו ליאנג (乔良) וונג שיאנגסי (王湘王湘).

הספר עוסק באופן שבו מדינה כמו סין יכולה להביס יריב חזק טכנולוגית (כמו ארצות הברית) במגוון אמצעים במקום להתמקד בעימות צבאי ישיר. בין השיטות שנמנות בספר, על מנת לעקוף פעולה צבאית ישירה: שימוש במשפט הבינלאומי (ראו לחימה משפטית), טרור, ולוחמה כלכלית במגוון דרכים.[1]

תרגום הספר לאנגלית

תרגום הספר לאנגלית הועלה לאינטרנט על ידי שירות לשידור בשנת 1999. על פי דיווחים, האקדמיה הימית של ארצות הברית פנתה למחברים בבקשה לתרגום הספר.[דרוש מקור]

בהמשך תורגם הספר על ידי הוצאת הספרים הבלתי מוכרת, פנמה מו"ל, תחת הכותרת "תוכנית האב של סין להרוס את אמריקה", בצירוף תמונה של הפיגוע במגדלי התאומים (1993) על העטיפה.

תוספות אלה נחשבו כפרשנויות שגויות של הטקסט, ולא נועדו על ידי המחברים המקוריים. תרגום לצרפתית פורסם בשנת 2003.[2]

הטקסט צוטט על ידי ממשלת ארצות הברית, למשל באתר צבאי מאת ג'יימס פרי[3] שמציין:

בפברואר 1999 הוציאה בית הספר לספרות ואמנויות PLA לוחמה בלתי מוגבלת, ספר שנכתב על ידי שני קצינים פוליטיים בחיל האוויר של ה- PLA, קולונל בכיר קיאו ליאנג והקולג 'הבכיר וואנג שיאנגסי. מקום הפרסום והביקורות המפוארות על הספר בפרסומים רשמיים העלו כי לוחמה בלתי מוגבלת נהנתה מתמיכה של כמה גורמים מהנהגת ה-PLA. העיתונות המערבית ציטטה קטעים סנסציוניים שונים מהספר ותיארה אותו בהפרזה. הספר לא היה תוכנית ל"מלחמה מלוכלכת "נגד המערב אלא קריאה לחשיבה חדשנית על לוחמה עתידית.

החולשות של ארצות הברית

הספר טוען כי חולשתה העיקרית של ארצות הברית בעניינים צבאיים נטועה בעובדה שארצות הברית רואה את התפתחות הכוח הצבאי אך ורק באספקט הטכנולוגי. עוד טוען הספר כי תורת הלחימה של ארצות הברית מתפתחת מכיוון שהטכנולוגיה החדשה מאפשרת יכולות חדשות. מכיוון שכך, הספר טוען כי ארצות הברית אינה לוקחת בחשבון את התמונה הרחבה יותר של האסטרטגיה הצבאית, הכוללת גורמים משפטיים וכלכליים נבדלים. הספר ממשיך לטעון שארצות הברית חשופה להתקפות בתחומים אלה.[4]

שיטות התקפה אלטרנטיביות

הספר מציין כי הפגיעה בכוחו של היריב יכולה להתבצע במספר דרכים שונות מעימות צבאי ישיר. על פי הכתוב, לשיטות אלטרנטיביות אלו "יש כוח הרסני זהה ואף גדול יותר מאשר לוחמה צבאית, והם כבר הניבו איומים חמורים לביטחון הלאומי בעבר."

לוחמה משפטית

לוחמה משפטית או פעולה פוליטית באמצעות ארגונים על-לאומיים או לא-ממשלתיים יכולים להוביל לשינוי מדיניות שלא יהיה אפשרי אחרת. בגלל האופי הבינלאומי של העולם המודרני ואקטיביזם, קל יותר למדינות להשפיע על המדיניות במדינות אחרות באמצעות הליכים חקיקתיים.

לוחמה כלכלית

בשל האופי המרושת של הכלכלה העולמית, מדינות יכולות לגרום נזק קשה לכלכלות של מדינות אחרות מבלי לנקוט בפעולה פוגענית בהיבט פיזי-לוחמני כלשהו.

לוחמת רשת

אחת החלופות הנוספות בספר הוא הרעיון המוכר של לוחמת רשת. רשתות הופכות לחשובות יותר ויותר לא רק להחלפת נתונים. אלא גם לתחבורה, למוסדות פיננסיים ולתקשורת. התקפות המשתקות רשתות יכולות לפגוע בקלות בתחומי חיים רבים. דוגמה אחת ללוחמת רשת יכולה להיות כיבוי רשת המספקת חשמל. אם יש פגיעה משמעותית ברשת החשמל כתוצאה מהתקפה, עלולים להופיע הפסקות חשמל מסיביות, דבר המסב נזק לתעשייה, לרפואה מונעת ולכל שאר תחומי החיים.

טרור

אפשרות נוספת המצוינת בספר כחלק מהמושג "לוחמה בלתי מוגבלת" הוא טרור, שיכולה להיות בעלת השפעות מרחיקות לכת על הרווחה הלאומית. דבר הבא לידי ביטוי במשבר הכלכלי שבעקבות פיגועי הטרור נגד ארצות הברית, או באמצעי הביטחון הנרחבים שננקטו לאחר אותן פיגועים. הטרור מכרסם בתחושת הביטחון והרווחה של האומה, גם אם ההשפעות הישירות של ההתקפות נוגעות רק לאחוז דקה מהאוכלוסייה.

הגנה על הטיעונים ללוחמה בלתי מוגבלת

הכותבים מציינים כי מנטליות מיושנת הרואות בפעולה צבאית את הפעולה הפוגענית היחידה אינן מספקות לאור טווח האיומים החדש. במקום זאת, המחברים תומכים בהקמת כוח מרוכז בכל ההיבטים הקשורים לאינטרס הלאומי. יתר על כן, בהתחשב בסוג זה של כוח מרוכז, יש צורך שיהיה גם סוג זה של כוח שיהפוך לאמצעי שניתן להשתמש בו לצורך פעולות בפועל. בניגוד לשיטות הלחימה שיושמו במלחמות עבר, הכותבים מציעים לשלב את כל הממדים והשיטות בתחומים צבאיים ולא צבאיים כדי לבצע לוחמה.

השלכות

הכותבים מציינים כי מגוון האפשרויות החדש בשילוב העלייה בעלות (הפוליטית והכספית כאחד) של ניהול לוחמה מסורתית מביא לדומיננטיות הגוברת של האלטרנטיבות החדשות לפעולה צבאית מסורתית. מדינה שאינה שומרת על אזהרות אלה נמצאת במצב קשה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ "Managing China's transition." David A Adams. United States Naval Institute. Proceedings. Annapolis: Jul 2003. Vol.129, Iss. 7; pg. 50 Source type: Periodical ISSN 0041-798X ProQuest document ID: 370666521 Text Word Count 2870 Document URL: (Proquest subscription required) retrieved June 19, 2007
  2. ^ http://pourconvaincre.blogspot.com/2009/08/la-guerre-hors-limites.html
  3. ^ Aerospace Power Journal, Summer 2000 (אורכב 24.03.2017 בארכיון Wayback Machine) accessed June 21, 2007
  4. ^ "The dragon's new claws." Jeffrey W Bolander. Marine Corps Gazette. Quantico: Feb 2001. Vol.85, Iss. 2; pg. 58, 2 pgs. Document types: Book Review-Favorable Source type: Periodical ISSN 0025-3170 ProQuest document ID: 68630540 Text Word Count 1113 Document URL: (Proquest subscription required) retrieved June 19, 2007
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0