לוליגו שקוף

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןלוליגו שקוף
לוליגו שקוף
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: רכיכות
מחלקה: סילוניות
סדרה: דיונוני רחף
משפחה: לוליגיים
סוג: לוליגו
מין: לוליגו שקוף
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Loligo vulgaris

לוליגו שקוף או דְּיוֹנוּן-רַחַף סְנַפִּירְתָן[1] (שם מדעי: Loligo vulgaris) הוא מין דיונון במשפחת הלוליגיים ובמחלקת הסילוניות, השכיח באזור הים התיכון ובאוקיינוס האטלנטי. הוא מוכר בשם העממי "קלמארי".

בעל גוף מוארך, שקוף ודמוי חץ. חלקו העליון בגוון ורוד אדמדם עם נקודות לבנבנות. סנפירי הצד משולשים ונמשכים לאורך שני שלישים מגופו. בזרועות הציד ישנם כפתורי הצמדה, כשהמרכזיים גדולים בהרבה מן הצדדיים. הזכר מגיע לאורך של 64 ס"מ לעומת הנקבה שמגיעה ל-36 ס"מ.

הבוגרים חיים בלהקות במים העליונים והרחק מהיבשה. הצעירים חיים קרוב יותר אל החוף. ניזון מדגים וסרטנים.

בעונת הרבייה צבעי גופו של הזכר משתנים ומתגוונים, בעיקר בסביבת זרועותיו. הזכר בוחר נקבה ומפריד אותה מן הלהקה באמצעות תנועת שחייה מיוחדת. עם תום החיזור, נצמד הזכר לנקבה, מקרב את ראשה אל ראשו ומדביק בחלל גלימתה, תיקים של תאי זרע באמצעות זרוע מיוחדת הקרויה הקטוקוטיל. כאשר הנקבה פולטת את ביציות דרך משפך הגלימה, הן עוברות הפריה. הנקבה יוצרת משטח הטלה מתחת לאבנים או בין סדקי סלעים, בו היא מצמידה את הביצים כאשר הן מסודרות ב"נקניקיות" שמכילות 3–4 ביצים באחת. משטח המלטה יחיד מכיל בין 3,000 ל-6,000 ביצים.

הצעירים זהים לחלוטין לבוגרים, מלבד זרועות הציד הקצרות יחסית. הם חיים זמן קצר בקרקעית ואז עוברים למים הפתוחים. בגרות מתרחשת בגיל שנה, אורך חיים כשנה וחצי עד שנתיים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא לוליגו שקוף בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ מילון בעלי חיים: רכיכות (תשס"ד), 2003. האקדמיה ללשון העברית
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0