לוסרטן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לוסרטן
Losartan structure.svg
Losartan-3D-spacefill.png
שם IUPAC
2-butyl-4-chloro-1-{[2'-(1H-tetrazol-5-yl)biphenyl-4-yl]methyl}-1H-imidazol-5-yl)methanol
שמות מסחריים בישראל
Losardex, Losarta, Losartan-Teva, Lotan, Ocsaarכמו כן התרופה קיימת כרכיב בתכשירים: Losardex-Plus, Losarta-Plus, Losartan-Plus Teva, Ocsaar-Plus
נתונים כימיים
כתיב כימי C22H23N6ClO 
נתונים פרמוקוקינטיים
זמינות ביולוגית כ-30%
מטבוליזם מטאבוליזם בכבד על ידי האנזימים CYP 2C9, 3A4
זמן מחצית חיים שעתיים. מטאבוליט פעיל (E-3174) בין 4-9 שעות
הפרשה כ-60% מופרש דרך המרה בצואה היתר בשתן
בטיחות
מעמד חוקי תרופה המחייבת מרשם
סיכון לתלות נמוך
דרכי מתן פומי
מזהים
מספר CAS 114798-26-4

לוסרטןאנגלית: Losartan) היא תרופה השייכת לקבוצת תרופות הנקראות חוסמי הקולטן לאנגיוטנסין II (Angiotensin Receptor Blockers = ARBs), והיא משווקת בישראל תחת השמות המסחריים: Ocsaar, Losardex, Losarta, Lotan. היא קיימת גם כמרכיב בתכשירים המכילים הידרוכלורותיאזיד, וזאת משום ששילוב עם הידרוכלורותיאזיד נועד ליצור איזון טוב יותר של לחץ הדם במטופלים עם יתר לחץ דם.

אוקסאר הוא השם המסחרי בישראל של לוסרטן, ואוקסאר פלוס מכיל גם הידרוכלורותיאזיד. משווק בישראל על ידי חברת MSD

לוסרטן אושרה לשימוש לראשונה בארצות הברית ב-1995[1]) והיא התרופה הראשונה שיצאה לשוק ממשפחת ה-ARB, ובתור שכך היא מעין המקור הראשוני לתרופות האלו.

המחקרים הראשונים על התרופה נעשו בתחילת שנות ה-90, ולאחר שיווקה היא נבחנה במספר גדול של מחקרים קליניים (כגון RENAAL, LIFE, ELITE, ELITE II), שהראו יעילות של התרופה במצבים שונים שאליהם התרופה מותווית לשימוש (ראו תחת התוויות).

מחקר ה-LIFE שהשווה מתן של לוסרטן מול מתן אטנולול היה המחקר הראשון שהראה את היעילות של לוסרטן במניעת אירועים קרדיו-וסקולריים כולל שבץ בחולים עם יתר לחץ דם וחולים עם אי תפקוד של חדר שמאל של הלב[2].

מבחינת הפרמקוקינטיקה של התרופה, לוסרטן עוברת מטאבוליזם בכבד ליצירת מטאבוליט פעיל E3174, שיש לו פעילות חזקה יותר (עד פי 40 חזקה יותר) מלוסרטן בעיכוב מערכת הרנין-אנגיוטנסין-אלדוסטרון[3]. כפי שנצפה במחקרים קליניים, התרופה הייתה פחות יעילה באוכלוסיית השחורים במניעת שבץ ואירועים קרדיו-וסקולריים. כמו כן, במחקרים שנעשו ביפן נצפה כי לתרופה יש זמן מחצית חיים קצר יותר[4] בהשוואה ללבנים.

מנגנון הפעולה

לוסרטן חוסמת את הקולטן מסוג AT1. פעילות זאת מונעת מהחומר שנקרא Angiotensin II לפעול ולגרום לכיווץ כלי דם. החומר Angiotensin II הוא מכווץ כלי דם חזק והוא חלק ממערכת הרנין-אנגיוטנסין-אלדוסטרון. עיכוב פעילותו של Angiotensin II גורם לשתי השלכות חשובות:

  1. הרחבת כלי דם - ירידה בתנגודת ההיקפית וכתוצאה מכך ירידה בלחץ הדם
  2. מניעת שחרור של אלדוסטרון מבלוטת יותרת הכליה.

בהשוואה לתרופות אחרות ממשפחת ה-ARB (כגון: candesartan, telmisartan, valsartan) ללוסרטן יש גם פעילות אוריקוזורית, שמעודדת הפרשת חומצה אורית[5] בשתן, גם כאשר התרופה ניתנה ביחד עם הידרוכלורותיאזיד (שעלול להעלות רמות חומצה אורית בדם ולגרום לגאוט) ובכך היא יכולה להועיל במטופלים שיש להם היפראוריצמיה עם יתר לחץ דם.

לוסרטן גם מתאימה כאופציה לחולים שמקבלים טיפול במעכבי ACE ומפתחים שיעול על רקע הטיפול.

התוויות

בישראל התרופה רשומה להתוויות הבאות:

  1. יתר לחץ דם
  2. אי ספיקת לב
  3. הפחתת הפרשת חלבון בשתן אצל חולי סוכרת הסובלים מפגיעה כלייתית על רקע הסוכרת
  4. הפחתה של אירועי קרדיו-וסקולריים ובעיקר מניעת שבץ במטופלים עם יתר לחץ דם או מטופלים עם אי תפקוד של חדר שמאל של הלב

התוויות נגד ואזהרות

  1. היריון - מתן התרופה בהיריון כרוך בנזק לעובר ומוות כתוצאה מהתרופה. ה-FDA הוציא על כך אזהרה בשנת 2011 המתייחסת להפסקת הטיפול בתרופה זאת מיד עם אבחון של היריון.
  2. רגישות יתר ללוסרטן או לאחד מהמרכיבים הלא פעילים
  3. אי ספיקת כבד בדרגה חמורה
  4. מתן יחד עם התרופה aliskiren
אזהרות

יש להזהר במתן של לוסרטן ולעקוב אחרי תופעות לוואי במצבים הבאים:

  1. חולים עם תת-לחץ דם
  2. חולים שסובלים מרמות גבוהות של אשלגן בדם (היפרקלמיה) וזאת מאחר שלוסרטן עלולה לגרום להיפרקלמיה (ראו תחת תופעות לוואי)
  3. חולים עם הצרות של עורקי הכליה
  4. חולים עם אי ספיקת כליות מתקדמת
  5. חולים הנוטלים תרופות נוספות שמעכבות את מערכת הרנין-אנגיוטנסין-אלדוספירון (כגון מעכבי ACE) - השילוב עלול לגרום להחמרה בתפקוד הכליות, היפרקלמיה, תת-לחץ דם והתעלפויות
  6. חולים הסובלים מהצרות של המסתם האורטלי או המיטראלי
  7. הנקה - מאחר שלא ידוע כמה התרופה מופרשת בהנקה, ההמלצות הן להימנע ככל המתן ממתן התרופה לנשים מניקות.

התרופה פחות יעילה בהורדת לחץ דם ומניעת שבץ באוכלוסיית האפרו-אמריקאים[4], שגם נוטים לפתח יותר תופעות לוואי כתוצאה מהשימוש בלוסרטן.

במטופלים עם אי ספיקת לב, יש להתחיל את הטיפול עם מינונים נמוכים של התרופה (12.5-25 מ"ג ליום) ולהעלות את המינון בהדרגה תוך מעקב צמוד אחרי המטופלים[6].

תופעות לוואי

ללוסרטן יש לא מעט תופעות לוואי חשובות. מטופלים שסובלים מסוכרת ומנפרופתיה סוכרתית נוטים לחוות יותר תופעות לוואי כתוצאה מהשימוש בתרופה. אלו הן תופעות הלוואי העיקריות והחשובות ביותר:

  1. היפרקלמיה - עלייה ברמות האשלגן בדם. מצב זה עלול להיות חמור אם נוטלים תרופות נוספות שמעלות את רמות האשלגן, כגון משתני משמרי אשלגן ומעכבי ACE.
  2. אנגיואדמה - תופעת לוואי אלרגית/ אימונולוגית המתבטאת בבצקת בשכבות העמוקות של העור (בעיקר באזור הפנים, העפעפיים והשפתיים, שק האשכים ודרכי הנשימה העליונות). זוהי תופעת לוואי נדירה שבעיקר תוארה עם מעכבי ACE, אך גם תוארה עם לוסרטן. אנגיואדמה תוארה גם בחולים שקיבלו לוסרטן ביחד עם התרופות everolimus, sirolimus הניתנות לטיפול בדחיית איברים מושתלים.
  3. ירידה בלחץ הדם, סחרחורות, עייפות, חולשה
  4. תופעות לוואי במערכת העיכול: שלשולים, כאבי בטן, שינויים בחוש הטעם
  5. שיעול- למרות שלוסרטן גורמת הרבה פחות לשיעול בהשוואה למעכבי ACE, חלק מהמטופלים שמפתחים שיעול כתוצאה מנטילת מעכב ACE, מפתחים שיעול יבש וטורדני גם על רקע נטילת לוסרטן.
  6. אנמיה - בעיקר במטופלים עם אי ספיקת לב
  7. היפוגליקמיה - ירידה ברמות הגולוקוז בדם (תופעת לוואי שיכולה להיות מיטיבה עם חולי סוכרת)

תגובות בין תרופתיות

  1. מעכבי ACE - יש להימנע ממתן עם מעכבי ACE מאחר שמתן בו זמנית עלול להחמיר את התפקוד הכלייתי ולהפחתת היעילות של לוסרטן.
  2. תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידים - תרופות אלו עלולות לגרום לעלייה בלחץ הדם, פעילות שנוגדת את הפעילות של לוסרטן. כמו כן, ידועה השפעה לרעה על התפקוד הכלייתי אם התרופות הללו נלקחות יחד לאורך זמן.
  3. תרופות לטיפול בסוכרת מסוג SGLT2: מתן יחד עם לוסרטן עלול לגרום להתייבשות, לתת לחץ דם ולתופעות אלקטרוליטריות. יש לעשות מעקב אחרי אלקטרוליטים בדם.
  4. תרופות שמעלות רמות אשלגן בדם, כגון: מעכבי ACE, משתנים משמרי אשלגן, ציקלוספורין, נוגדי קרישה מסוג הפרין בעל משקל מולקולרי נמוך
  5. ליתיום - יש לעקוב אחרי רמות ליתיום ואלקטרוליטים בדם.
  6. תרופות לטיפול ביתר לחץ דם - מתן עם תרופות נוספות ליתר לחץ דם יכול להיות בעל ערך טוב, אבל גם תיתכן ירידה גדולה יותר בלחץ הדם עד כדי התפתחות של תת-לחץ דם. יש לנטר היטב את ערכי לחץ הדם בשילוב עם תרופות נוספות לטיפול ביתר לחץ דם.

פרמטרים למעקב

בזמן הטיפול בתרופה יש לעקוב אחרי לחץ הדם והדופק, רמות אלקטרוליטים בדם (אשלגן, נתרן, מגנזיום), רמות גלוקוז בדם, תפקוד כלייתי (קריאטינין בדם, אוריאה, קצב פינוי קריאטינין) וספירות דם.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא לוסרטן בוויקישיתוף
  • אוקסאאר, מאגר התרופות, אתר משרד הבריאות

הערות שוליים

  1. ^ Johnston CI. Angiotensin receptor antagonists: focus on losartan. Lancet. 1995 Nov 25;346(8987):1403-7
  2. ^ Dahlöf B et al. Cardiovascular morbidity and mortality in the Losartan Intervention For Endpoint reduction in hypertension study (LIFE): a randomised trial against atenolol. Lancet. 2002 Mar 23;359(9311):995-1003
  3. ^ Sica Da et al. Clinical pharmacokinetics of losartan. Clin Pharmacokinet. 2005;44(8):797-814.
  4. ^ 4.0 4.1 Moen MD et al. Losartan: a review of its use in stroke risk reduction in patients with hypertension and left ventricular hypertrophyDrugs. 2005;65(18):2657-74
  5. ^ Manolis AJ et al. Effects of losartan and candesartan monotherapy and losartan/hydrochlorothiazide combination therapy in patients with mild to moderate hypertension. Losartan Trial Investigators. Clin Ther. 2000 Oct;22(10):1186-203
  6. ^ Siragy HM. Comparing angiotensin II receptor blockers on benefits beyond blood pressure.Adv Ther. 2010 May;27(5):257-84

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.