לוקיליוס הצעיר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

לוקיליוס הצעיר (לטינית: Lucilius Junior; המאה הראשונה לספירה) היה מושלה הרומאי של סיציליה בתקופת נירון ומחברה של פואמה בשם "אטנה". היה ידידו של סנקה והתכתב עמו.

חייו

המידע אודות לוקיליוס מגיע כולו מכתביו של סנקה ובמיוחד מ"מכתבי מוסר" (64 לספירה) שהופנו ללוקיליוס. סנקה הקדיש ללוקיליוס גם את חיבורו "מחקרי טבע" (63) ואת המסה "על ההשגחה העליונה" (64).

נראה כי לוקיליוס היה יליד קמפניה, וסנקה כשהוא פונה אל לוקיליוס, כותב "פומפיי האהובה שלך". בתקופה שבה כתב סנקה את מכתבי "מכתבי מוסר" לוקיליוס היה מושל סיציליה. הוא נמנה עם מעמד הפרשים הרומאים - מעמד שאותו השיג באמצעות עבודה מתמידה.

סנקה הקדיש אחד ממכתביו הקצרים לספר שכתב לוקיליוס ובמקומות אחרים בכתביו הקדיש מספר ציטוטים ומספר שורות לשירתו של לוקיליוס.

אטנה

"אטנה" הוא שמן של פואמות העוסקות בוולקנולוגיה. פואמות בשם זה מיוחסות בין היתר לורגיליוס, לקורנליוס סוורוס ולמרקוס מאניליוס. יש סבורים שחלק מהן נכתבו לפני 44 לפנה"ס ומשערים שהיו חלק של היצירות שנלקחו לרומא בערך באותה שנה. היות שלוקיליוס הצעיר ידע על יצירתו של סנקה "מחקרי טבע" שנכתבה ב-63 לספירה ושאין בה כל התייחסות להתפרצות הר געש וזוב ב- 79 לספירה, השנה שבה נכתבה פואמה זו של לוקיליוס היא בין 63 ובין 78 לספירה.

הסברה שפואמה זו נכתבה על ידי לוקיליוס הצעיר מסתמכת על העובדה שהיה ידידו של סנקה שעמד אתו בקשר מכתבים. לולקיליוס עצמו הכיר היטב את סביבת הר אטנה בהיותו מושל סיציליה ואף כתב שירה בנושאים הקשורים לסיציליה. הפואמה "אטנה", שהגיעה אלינו כשהיא בצורה מושחתת וקשה לקריאה, מבוססת על מקורות שנלקחו מפוסידוניוס והיא מזכירה גם את יצירתו של לוקרטיוס שטען כי אטנה היה חלול לחלוטין וכי האש הבוקעת ממנו מוזנת מרוחות עזות המנשבות על פני הים.

במכתב מוסר מספר 79 סנקה מעודד את לוקיליוס הצעיר לכתוב פואמה על אודות הר אטנה, כפי שמשוררים אחרים עשו לפניו:

"אני בטוח שלא תסרב לעשות זאת למעני, כי היית עושה כן גם איש לא היה מבקש זאת ממך... האם יש בכוחי למנוע ממך לתאר את הר אטנה בשירתך - נושא שבו עסקו משוררים רבים לפניך? אובידיוס לא נמנע מלעשות כן למרות שורגיליוס כבר טיפל בנושא זה לפניו וקורנליוס סוורוס עשה את אותו דבר עצמו."

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0