לי איאקוקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לי איאקוקה, 1993

לי איאקוקה אנגלית: Lee Iacocca; נולד ב־15 באוקטובר 1924) הוא תעשיין אמריקאי. איאקוקה נודע בעיקר כיו"ר קרייזלר לשעבר, כתומך נלהב של הייצוא מארצות הברית בשנות השמונים, וכמי שכמנהל חטיבת פורד למכוניות הגה והביא לייצור המכונית המהפכנית "פורד מוסטנג".

ביוגרפיה

איאקוקה נולד באלנטאון, פנסילבניה לניקולא ואנטואנט איאקוקה, מהגרים מאיטליה, בשם לידו אנתוני איאקוקה.

פורד

איאקוקה סיים לימודי הנדסת תעשייה באוניברסיטת ליהיי והחל לעבוד בחברת פורד כמהנדס. עבודה זו לא סיפקה אותו והוא החליט לעבור לתחום השיווק והמכירות, בו הגה רעיונות מקוריים רבים במהלך שנות החמישים, ביניהם מימון של יצרן הרכב עבור הקונה ויצירת "מכוניות נישה". רעיונות אלו העלו את מעמדו בפורד והוא קודם במהירות לתפקידי הנהלה בכירים.

איאקוקה הגה את הרעיונות לתכנון מספר מכוניות מצליחות של פורד: המוסטנג, המרקורי קוגאר והלינקולן סימן 3. איאקוקה גם ניסה להביא לייצור של מכונית קטנה וחסכונית בדלק בעלת הנעה קדמית, אך הנרי פורד דחה את הרעיון (מכונית זו יוצרה לבסוף כ"פיאסטה" הנודעת). איאקוקה מונה בשנת 1970 לתפקיד נשיא חטיבת הרכב של פורד, אך בשנת 1978 אולץ לפרוש על ידי הנרי פורד שראה בו איום על מעמד משפחת פורד והסתכסך עמו אישית.

קרייזלר

לאחר שהועזב מפורד, פנה דירקטוריון חברת קרייזלר לאיאקוקה בבקשה לעמוד בראשות החברה. קרייזלר עמדה באותה עת על סף הליך פירוק ואיאקוקה לא היה בטוח ביכולתו להבריא את החברה. לבסוף הוא נענה וקיבל את התפקיד, שהתחוור כקשה בהרבה ממה ששיער, בשל החובות העצומים של קרייזלר והתרבות הארגונית הלקויה שלה. למרות זאת, איאקוקה הצליח לבנות מחדש את קרייזלר מהמסד ועד לטפחות תוך פיטורים נרחבים, מכירת הענף האירופאי של קרייזלר לפג'ו ומינוי מנהלים מוכשרים מקרב ידידיו, שפוטרו או פרשו מפורד.

למרות כל צעדים אלו, הבין איאקוקה כי החברה לא תשרוד ללא יכולת לגיוס סכום משמעותי של כסף להבראתה. הכרה זו הביאה אותו לקונגרס של ארצות הברית בשנת 1979 בבקשה לערבויות ממשלתיות להלוואות שקרייזלר ביקשה לקחת. צעד זה היה ללא תקדים בשעתו, והביא לביקורת חריפה על איאקוקה. הוא מצידו הצביע על הערבויות שנתן הממשל הפדרלי לחברות התעופה והרכבות, וטען שהתמוטטות קרייזלר תביא לאובדן משרות גדול בהרבה, ואכן הערבויות אושרו.

לאחר גיוס ההלוואות, קרייזלר הציגה בשנת 1980 את "מכונית ה-K", הרכב הקטן שאותו דחה פורד. רכב חסכוני זה הוצג בדיוק בזמן, לאחר משבר הנפט של שנות השבעים, ונמכר בהצלחה גדולה תחת השמות "דודג' אריאס" ו"פליימות' רלייאנט". בנוסף, קרייזלר הציגה את ה"וויאג'ר" שהיה רכב מסוג חדש - המיניוואן, הוויאג'ר נמכר היטב ועד היום קרייזלר שולטת בזכותו בשוק המיניוואנים האמריקאי. בזכות הצלחת שתי מכוניות אלו, וצעדי ההבראה של איאקוקה, קרייזלר הצליחה להשתקם ולהחזיר את תשלומיה לממשלה כמה שנים לפני המועד שנדרש.

איאקוקה גם עמד מאחורי הרכישה של אמריקן מוטורס בידי קרייזלר בסוף שנות השמונים, שהכניסה את חטיבת ג'יפ הרווחית לחברה. איאקוקה פרש מקרייזלר בסוף 1992.

לאחר הפרישה מקרייזלר

כיום עומד בראשות חברה לרכבים חשמליים. בבחירות לנשיאות ארצות הברית בשנת 2004, תמך איאקוקה בפומבי במועמד הדמוקרטי, ג'ון קרי.

יחד עם ויליאם נובאק, כתב איאקוקה (1984) ספר אוטוביוגרפי שנקרא "איאקוקה", שהיה לספר הנמכר ביותר (שאינו סיפורת) ב-1984 ו-1985 בארצות הברית.

ב-1989 כתב איאקוקה ספר נוסף, בשם: "ישר לעניין", בו הוא משלים את האוטביוגרפיה שלו, ועונה לשאלות ומכתבים שהופנו אליו בדואר.

לאחר מותה של אשתו ממחלת הסוכרת, הפך איאקוקה לתומך פעיל במחקר למציאת תרופה למחלה, והוא אחד התורמים הגדולים ביותר למחקרים בנושא.



קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא לי איאקוקה בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0