לעיסה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קוף שמשתמש בלעיסה כדי לעבד חומר צמחי קשה

לעיסה היא התהליך שבאמצעותו מועכים וטוחנים מזון על ידי השיניים. זהו השלב הראשון של העיכול והוא מגדיל את שטח הפנים של המזונות כדי לאפשר פירוק יעיל יותר על ידי אנזימים.[1] במהלך תהליך הלעיסה, המזון ממוקם על ידי הלחי והלשון בין השיניים. שרירי הלעיסה מניעים את הלסתות ומביאים את השיניים למגע לסירוגין. ככל שהלעיסה נמשכת, האוכל נעשה רך וחם יותר, והאנזימים ברוק מתחילים לפרק פחמימות במזון.

לאחר הלעיסה, האוכל (הנקרא עתה בולוס (אנ')) נבלע. הוא נכנס לוושט ובאמצעות הפריסטלטיקה ממשיך אל הקיבה, שם מתרחש השלב הבא של העיכול.

חיות מתת הסדרה מעלי גירה לועסות מזון יותר מפעם אחת כדי להפיק יותר חומרים מזינים.

תזונה ובריאות

לעיסה מעוררת את ייצור הרוק ושולטת בבליעת המזון.[2]

אצל בעלי חיים

תאו מים לועס

טורפים בדרך כלל לועסים מעט מאוד או בולעים את מזונם בשלמותם או בנתחים. זאת לעומת אוכלי-צמחים, שלועסים את רוב האוכל שלהם.[3]

דינוזאורים מאינפרת הסדרה אורניתופודה פיתחו שיניים מקבילות לשיניים חותכות ולשיניים טוחנות שיש ליונקים. שיניים אלו אפשרו להם להשיג יותר מזון מהצמחים. בסופו של דבר, הם הפכו לחלק מבעלי החיים המצליחים ביותר על פני כדור הארץ עד שהכחדת קרטיקון-פלאוגן הכחידה אותם.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ לעיסה, באתר טיפה סגולה -הילה עוגן-מירקם, ‏2015-10-22
  2. ^ Marie-Agnès Peyron, Isabelle Gierczynski, Christoph Hartmann, Chrystel Loret, Role of Physical Bolus Properties as Sensory Inputs in the Trigger of Swallowing, PLOS ONE 6, 2011-06-27, עמ' e21167 doi: 10.1371/journal.pone.0021167
  3. ^ (PDF) Mastication, Food Transport and Swallowing, ResearchGate (באנגלית)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0