מוחמד אבן טוגלאק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מוחמד אבן טוגלאק
محمد بن تغلق
לידה 1290
מולטאן
פטירה 20 במרץ 1351 (בגיל 61 בערך)
סינד
מדינה סולטנות דלהי Delhi Sultanate Flag.svg
סולטאן דלהי
1 בפברואר 132520 במרץ 1351
(26 שנים)

מֻוחַמַּד אֶבֶן טוּגְלאקאורדו: محمد بن تغلق, בהינדי: मुहम्मद बिन तुग़लक़;‏ 129020 במרץ 1351) היה לסולטאן דלהי השני מבית שושלת טוגלאק, משושלות סולטנות דלהי. לאורך שלטונו ראתה הסולטנות את מפלתה העיקרית עקב מרידות רבות, התפרצות מגפת המוות השחור ועוד. רוב הכתבים על חייו מצויים בספרו של הנוסע אבן בטוטה, אשר לפיו היה טוגלאק נדיב מאוד מצד אחד ושליט אחוז טירוף מצד שני שנהג לענות את אנשי חצר המלוכה על הטעויות הקטנות ביותר.

ביוגרפיה

במהלך שלטונו נראו העלאות מיסים חדות לרחבי הסולטנות, מעשה שגרר מרידות חוזרות ונשנות לאורך 20 שנות שלטונו האחרונות. הוא נודע בהעברת השלטון של האימפריה מדלהי, בירתה ההיסטורית, אל עבר אוראנגאבאד, בירת מדינת מהאראשטרה של היום, העברת הבירה מקורה בצורך לקירוב מרכז השלטון של הממלכה לדרום הודו, שם נלחם טוגלאק זמן רב במדינות הינדיות.

טוגלאק נלחם רבות נגד שושלת קאקאטיה למען יכבוש את דרום הודו וישיג השפעה מרובה על מערב האוקיינוס ההודי. עם עליית מגפת המוות השחור מעל למיליון הודים מתו עקב בצפון המדינה, נוסף עליהם היה גם מוחמד אבן טוגלאק בעצמו. בשלטונו של טוגלאק החלה נפילתה של סולטנות דלהי ממעמדה כמעצמה מרכזית.

אישיות

לפי אבן בטוטה נכתב על הסולטאן כי:

הסולטאן שפך דם ביתר קלות, הוא נהג להעניש על טעויות קטנות וגדולות בלי כל התחשבות באדם אותו העניש, בין אם הם סופרים, מלומדים או בני אצולה. מדי יום הם הובאו אל רחבת האולם הגדול אל מול מאות אנשים בעודם נעולים, כבולים וכלואים ושם הם מעונים, מופלים ונרצחים.

מסעותיו של אבן בטוטה

היסטוריונים בעת המודרנית מסכימים כמעט פה אחד כי הסולטאן היה משוגע ופעל תחת הפרעה נפשית. אף על פי שהיה אדם דתי ומאמין הדוק באסלאם הסופי, טוגלאק עינה אף חכמי דת על כך שלא הסכימו אתו. לאחר העברת הבירה טוגלאק נכנס למאבק כוח באצולה ולכן קיבל כל תייר ומבקר שרק הסכים לתפקיד ממשלתי, בין התיירים הללו היה גם אבן בטוטה, אשר היה מקורב לסולטאן.

לקריאה נוספת

  • ספר – מסעותיו של אבן בטוטה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מוחמד אבן טוגלאק בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0