מוצר יסוד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מוצרי יסוד או מזון בסיסי הוא שם כולל למזון הניתן לאיכסון או לייצור לאורך כל השנה, ומספק את הערכים התזונתיים העיקריים הדרושים לגוף.

סוגי המזון הבסיסי עשויים להשתנות בין אזורים שונים בעולם, אך לכולם מאפיינים משותפים:

סוגים שונים של דגן ומוצריו
  • זולים ונמצאים בהישג יד.
  • עשירים בעמילן ממקור צימחי.
  • אוצרים בתוכם רמת אנרגיה גבוהה שמקורה בפחמימות.

מזון בסיסי מהווה מרכיב עיקרי בכל ארוחה, ולרוב מתכוונים אליו בעת השימוש במונח "אוכל".

מקורו של רוב המזון הבסיסי הוא במשפחת הדגנים כגון: חיטה, שעורה, אורז ותירס. מקור נוסף למזון בסיסי נמצא בכמויות גדולות גם בירקות שורש כגון: תפוחי אדמה, בטטות ופקעות אחרות, וכן בסוגים שונים ממשפחת הקטניות כגון חומוס.

צריכת מזון

רוב המזון הבסיסי נצרך לאחר עיבוד ראשוני הכולל טחינה ויצור קמח האופייני לו, ולאחריו ערבוב עם מים וחומרים נוספים ליצירת לחם, פסטה, או מוצרי מחית מבושלים. האורז וירקות השורש נאכלים גם בשלמותם לאחר בישול וריכוך.

למרות כמות האנרגיה הגבוהה האצורה בו, צריכה של מזון בסיסי לבדו אינה נחשבת לתזונה מספיקה גם בכמויות גבוהות, ועלולה לגרום למאפיינים של תת תזונה. לאור זאת, יש לשלב צריכה של מזון בסיסי ביחד עם מזונות המכילים מרכיבים נוספים של תזונה מאוזנת כגון ירקות ופירות, ומזונות נוספים העשירים בחלבון.

סוגים שונים של תפוחי אדמה

סוגי מזון בסיסי על פי אזור גיאוגראפי

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0