מכנף נאה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןמכנף נאה
Tipuana tipu.jpg
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו־פסיגיים קדומים
סדרה: קיטניתאים
משפחה: קטניות
תת־משפחה: פרפרניים
סוג: מכנף
מין: מכנף נאה
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Tipuana tipu

מכנף נאה (שם מדעי: Tipuana tipu, קרוי גם רוזווד), עץ נשיר ממשפחת הפרפרניים. הוא קיבל את שמו מצורת פירותיו.

תכונות

גזעו של המכנף הנאה עבה וצבעו חום, קליפתו מחוספסת. העלים מנוצים פעם אחת בגוון ירוק והעלעלים בצורת אליפסה. העץ יכול להיתמר לגובה של בין 12-15 מטרים ולהתפרס לרוחב של כ־12 מטרים. בסביבת גידולו הטבעית והמיוערת, למכנף הנאה גזע מרכזי אחד המתפצל למספר גזעי משנה בגובה של כמה עשרות מטרים. בעת שתילתו כעץ נוי בשטחים פתוחים יותר, הוא יפתח גזעי משנה כבר בגובה הקרקע אם לא יגזם כראוי.

עונת הפריחה של המכנף הנאה היא באביב. קצב צמיחתו מהיר.

מכנף נאה זקוק לשמש מלאה. הוא מעדיף חום, אינו צורך מים רבים ומתאים לכל סוגי הקרקע.

תפוצה

מקורו של המכנף הנאה הוא מצפון בוליביה עד דרום ארגנטינה, שם הוא מצוי ביערות הגלריה של האנדים, כמעט בכל התנאים המצויים שם – מגובה פני הים עד גובה של 2,900 מטר, באזורים יבשים יחסית ובאזורים שכמות הגשם השנתית בהם מגיעה ל־2,500 מ"מ. הוא מעדיף אדמות בעלות ניקוז טוב, אך אינו בוחל גם באזורים אחרים. הוא עמיד גם למגוון טמפרטורות ומסוגל לשרוד גם כשהטמפרטורה צונחת עד ל־5- מעלות.

צמיחתו המהירה של העץ הופכת אותו לבחירה מועדפת לתוכניות יעור מחדש, מניעת סחף וכשובר רוח. עובדת היותו סופח חנקן הופכת אותו למטייב קרקעות. המכנף הנאה הוא אחד מצמחי המספוא העיקריים בבוליביה, ויתרונו העקרי הוא העובדה שהוא אחד המקורות היחידים למספוא בעונת החורף היבשה. העץ המופק ממנו הוא איכותי, ומשמש לבניית רהיטים ולהפקת עץ ופחם לבערה.

המכנף הנאה משמש כעץ נוי בכל רחבי העולם. העץ הובא לארץ ישראל בשנת 1911, עת ניטע במושבה מגדל על ידי אוטו ורבורג. הוא נקלט היטב ונפוץ כעץ נוי בעיקר בשנות השבעים ושנות השמונים של המאה ה־20. המין נקלט בארץ במידה כה מוצלחת, עד כי הוא מוגדר כיום כמין פולש.

פרחים ופירות וזרעים

הפרחים של המכנף הנאה הם קטנים, בצבע צהוב ובצורת לוע של אריה. הפרחים הם חסרי ריח. פריו של העץ הוא זרע עטוף במעטה סיבי וקשה המתרחב למבנה דמוי כנף (ומכאן שמו). כאשר הפרי מבשיל הוא מתייבש וצבעו משתנה מירוק לחום. הוא נושר מהעץ בצורת סחרור. המבנה של הזרע מאפשר לרוח לשאת אותו למרחקים ניכרים מהעץ.

תמונות נוספות

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מכנף נאה בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0