מלכישליו אפריקני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןמלכישליו אפריקני
CrakeAfrican2(byMarkTittley) cropped and mirrored.jpg
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: עופות
סדרה: עגוראים
משפחה: רליתיים
סוג: מלכישליו
מין: מלכישליו אפריני
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Crex egregia
תחום תפוצה
Crex egregia distribution map.png

מלכישְׂליו אפריקני (שם מדעי: Crex egregia) הוא מין עוף ממשפחת הרליתיים החי באפריקה שמדרום לסהרה, קרובו של מלכישליו חלודי.

המלכישליו האפריקני קטן מקרובו החלודי ואורכו 20–23 ס"מ ומוט כנפיו מגיעה ל-40–42 ס"מ. הוא בעל פלג גוף עליון וכנפיים חומות. העיניים אדומות והמקור ורוד עם קצה לבן. הראש והחזה כחלחלים-אפורים והבטן לבנה עד השת המפוספס בשחור. הרגליים צהובות ורחבות. היא מזכירה מאוד במראה את רלית המים אך בעלת מקור ורוד וקצר יותר וכן גופה בהיר יותר. כמו כן היא מזכירה את המינים ברודית בליון (Porzana pusilla) וברודית אפריקנית (Aenigmatolimnas marginalis) החיות באותו אזור אך קטנות יותר.

עוף זה משוטט בערבות העשב והסוואנות באפריקה וקורא בקול צורמני מעט הנועד להזהיר יריבים אפשריים. הם עופות טריטוריאליים שלא יהססו להתקיף מי שנכנס לטריטוריה שלהם. הם נפוצות מדרומה של צפון אפריקה עד לקצה דרום אפריקה וגם בכמה איים באוקיינוס האטלנטי.

היא אוכלת כל וניזונה משלשולים, חלזונות ורכיכות שונות ומזחלי חרקים שונים, חגבים, נמלים, טרמיטים, חיפושיות, עכבישים וחולייתנים קטנים.

טורפיה העיקריים הם הנמר, הסרוואל, חתול בר, אנפה שחורת-ראש, נץ אפור כהה, עיט אפריקני, עיט וולברג (Hieraaetus wahlbergi) ונחשים גדולים כמו הפיתון, הקוברה ואף הבומסלנג. בעת סכנה היא תקפץ באוויר לאחור, דבר היכול להפתיע טורפים כמו יונקים או נחשים.

המלכישליו אינו מקנן בישראל ואינו נודד אליה, בינואר שנת 2020 נצפה פרט אחד בעיר אילת, לאחר שטופל עקב תשישות ופציעה, הוא שוחרר חזרה לטבע[1].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מלכישליו אפריקני בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0