מנגנון המעקב המהפכני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מנגנון המעקב המהפכני
جهاز الرصد الثوري
תקופת הפעילות 1968–1971 (כ־3 שנים)
כינוי ועדת המעקב המהפכנית
מייסדים סלאח ח'לף, מוח'תאר בעבאע
אזורי פעילות ירדן, לבנון
חלק מ פת"ח
בעלי ברית מצרים
מתנגדים צבא ירדן, ישראל

מנגנון המעקב המהפכני או ועדת המעקב המהפכניתערבית: جهاز الرصد الثوري, קרי: ג'יהאז א-רצד) הוא מנגנון צבאי שהוקם על ידי פת"ח בסוף 1967, היה מנגנון הביטחון הפלסטיני המשולב הראשון. הוא נועד לשרת את מטרות תנועת פת"ח בשנים 1968–1971. המנגנון בראשות סלאח ח'לף (אבו איאד) שהיה חבר הוועד המרכזי של פת"ח,[1] עסק בהכנה והכשרה של אנשי ביטחון, עבודה ביטחונית ובניית קשרים עם מדינות ערב.

הקמה

רוב חברי נשיאות פתח הוכשרו בקורס מודיעין במצרים בשנת 1968, כולל דמויות מוכרות כמו עלי חסן סלאמה, עאטף בסיסו[2] ואחרים.[3] במקביל הוקם בדמשק שירות מודיעין פלסטיני פרימיטיבי בראשות אבו עלי איאד (אנ'), שבסיסו בעיר דרעא שבדרום סוריה ובראשו עמד זכריא עבד אל-רחים (ער'). לאחר הופעת המבנה הראשוני של מנגנון הביטחון הזה, הוקמה ועדת המעקב המהפכנית בראשות אבו איאד עם האני אל-חסן כסגנו. הסוכנות והתגבשה ככוח אוטונומי למחצה עם פלסטינים, ירדנים וכ-600 פדאין (ער').

תפקידים ופעילות

הסוכנות מימשה את משימת הביטחון ההתקפי והביטחון המסכל באמצעות משרד מרכזי שהוקם בבירה עמאן באזור ג'בל אל-חוסיין, באמצעות קשרים עם קציני צבא ירדן ומחלקות ביטחון אחרות. סלאח ח'לף חיזק את עבודת המנגנון לאחר העימותים עם הממלכה ההאשמית וקיבל מידע על הכנות הצבא הירדני לתקוף את הפדאין במסגרת ספטמבר השחור, אך הדבר לא הצליח לעצור את הגירוש של אש"ף מירדן ב-1971.

הוא מילא תפקיד בתמיכה בזרוע של החזית העממית לשחרור פלסטין בכך שסיפק לה אספקה, נשק וכספים בתמיכתם הישירה של סלאח ג'דיד בסוריה ואנשי א-סאעקה, מה שהביא לעלייתה של החזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין (DFLP) בהנהגת נאיף חוואתמה. הם הקימו בסיסים על הגבעות סביב עמאן ב-1968 בעזרתם של עלי חסן סלאמה, מוסא ערפאת ואיסמעיל ג'אבר (ער').

ב-1968 הוזמנו יאסר ערפאת, סלאח ח'לף ופארוק קדומי להיפגש עם הנשיא המצרי גמאל עבד אל-נאצר כדי לדון בשיתוף פעולה מעשי עם ראש המודיעין המצרי מוחמד אחמד סאדק ועם שר ההגנה אמין הוידי (ער'). הקשר בין הצדדים והפגישה אורגנו על ידי מוחמד חסנין הייכל. במסגרת שיתוף הפעולה, מצרים נהנתה ממידע שנאסף על ישראל מהפת"ח באמצעות סוכנים כפולים במודיעין הירדני, כאשר הערוץ המצרי-פלסטיני שומר על קשר יומיומי באמצעות שני נספחים בשגרירות מצרים בירדן. באותה תקופה המנגנון הצליח לגייס קציני צבא ירדנים רבים.[4]

מחנה האימונים הצבאי הראשון הוקם בתחילת 1969 באזור סוח'נה בעיר זרקא בירדן,[3] אליו הגיעו מהפכנים וטרוריסטים ממדינות שונות בעולם. המחנה הופצץ על ידי ישראל ב-25 באוגוסט 1969, ופעילותו הופסקה בספטמבר 1970.

מבנה

המנגנון כלל את המחלקות הבאות:

  • ביטחון אזורי.
  • ביטחון פנים במדינה.
  • מרכז מידע ותיעוד.
  • מחלקת חקירות.
  • המחלקה למחקר מדעי או ריגול.
  • מחלקת הדרכה והכנת יחידות מיוחדות.[3]

פירוק המנגנון

סלאח ח'לף ספג ביקורת חריפה בוועידת פת"ח ב-1971 על נאומו האוהד לירדן לאחר מעצרו בספטמבר השחור, והאשמות נגד המנגנון בכך שלא ניבא את היקף המתקפה הירדנית. ח'לף טען כי הוא ואנשיו סיפקו מידע מדויק על התוכניות הירדניות לתקיפה, וגם את העובדה שעיראק לא תתערב לטובת הפדאין, והבעיה נעוצה בהתעלמות של ההנהגה מהמידע. ח'לף תקף את יאסר ערפאת על האצלת סמכויות פוליטיות לאש"ף והשתלטות על ציבור הבוחרים שלו מאז 1969, ובעקבות כך הוא הודח מהנהגת המנגנון, ובהמשך ערפאת פירק למעשה את המנגנון.[4][5]

הערות שוליים

  1. DESIGNS, MONGID. "صلاح خلف (أبو إياد)". נבדק ב-2025-07-04.
  2. "عاطف بسيسو - مركز الناطور للدراسات والأبحاث". مركز الناطور للدراسات والأبحاث (בערבית). 2020-06-09. נבדק ב-2025-07-04.
  3. ^ 3.0 3.1 3.2 الهدف, بوابة (2021-09-01). "من الرصد الثوري إلى دايتون... مفهوم الأمن الفلسطيني". بوابة الهدف الإخبارية (בערבית). נבדק ב-2025-07-04.
  4. ^ 4.0 4.1 إطبع : في تاريخ أجهزة أمن الثورة, www.alma3raka.net (בערבית)
  5. اجتماعات المؤتمر العام لحركة فتح, وكالة الأنباء والمعلومات الفلسطينية - وفا
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מנגנון המעקב המהפכני41396538Q116989263