מנדריל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןמנדריל
Mandrill at san francisco zoo.jpg
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: פרימטים
משפחה: קופים בעלי זנב
סוג: מנדריל
מין: מנדריל
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Mandrillus sphinx
ליניאוס, 1758
תחום תפוצה
Mandrill area.png

מַנְדְּריל (שם מדעי: Mandrillus sphinx) הוא מין של קוף במשפחת הקופים בעלי הזנב, המקורב בעיקר לדריל, וכן לבבון. הן המנדריל והן הדריל סווגו בעבר באותו סוג עם הבבונים, אבל מחקרים עדכניים קבעו שהם מינים נפרדים. המנדריל הוא הקוף הגדול ביותר שאינו קוף אדם. המילה "מנדריל" פירושה "אדם-קוף" (לפי מילון אוקספורד).

מאפיינים גופניים

המנדריל מזוהה על ידי פרוותו אשר צבעה צבע-זית והפנים הצבעוניים של הזכרים, המנדריל הוא היונק הצבעוני ביותר בעולם[1]. הצבע מתחזק עם בגרותם. הנקבות בעלות צבעים כהים יותר. צבעו העז כנראה משמש לחיזוק הנראות בצמחייה הסבוכה של יער הגשם ועוזר לתזוזה של קבוצת קופים. הצבעים משמשים גם לסימון מעמדו של קוף בהיררכיה החברתית: נמצא כי זכרים שליטים נצבעים באדום זוהר יותר מחבריהם החלשים וכי אין כמעט עימותים בין זכרים שיש הבדלי גוון ביניהם[2]

משקל הזכרים הוא כ-30 ק"ג ויכול להגיע גם ל-50 ק"ג, בעוד הנקבות מגיעות לחצי ממשקל זה. המנדריל יכול להגיע לתוחלת חיים של 31 שנים בשבי. הזכרים מגיעים לאורך של קרוב למטר, בעוד הנקבות קטנות יותר (כ-60 ס"מ). הנקבות מגיעות לבגרות בגיל 3.5 שנים.

המנדריל מצוי ביערות הגשם של דרום ניגריה, דרום קמרון, גבון, גינאה המשוונית והרפובליקה של קונגו. התפוצה מוגבלת על ידי נהר סנאגה בצפון והנהרות אוגווה ואינווידו במזרח. על פי מחקרים עדכניים אוכלוסיית המנדרילים מצפון ומדרום לנהר אוגווה מהווים תת-מין נפרד.

תקופת ההיריון של המנדריל נמשכת 6-7 חודשים, ונולדים צאצאים בין ינואר לאפריל. צאצאי מנדריל נולדים עם עיניים פקוחות ופרווה. יש להם פרווה שחורה ועור ורוד במשך החודשיים הראשונים. הם נאחזים בבטן אמם מיד וכבר יכולים לתמוך במשקל של עצמם. האמהות יוצרות קשרים עם ילדיהן. עם הבנות הקשר נמשך אל תוך הבגרות, ועם הבנים הקשר נמשך עד שהבן מגיע לבגרות. הקשרים כוללים פליית כינים מהפרווה.

התנהגות בטבע

מנדרילים הם יצורים חברתיים שחיים בקבוצות גדולות, שכוללות בעיקר נקבות וצעירים ומונהגות על ידי זכר שליט. רוב הזכרים הבוגרים הם מתבודדים. קשה להעריך במדויק את גודלה של קבוצת מנדרילים ביער, אולם צילום קבוצה שחוצה פער בין שתי חלקות יער או חוצה כביש היא דרך אמינה לחשב את גודל הקבוצה. הקבוצה הגדולה ביותר שזוהתה בדרך זו הכילה 1,300 פריטים, בפארק הלאומי לופה בגבון - ההתקבצות הגדולה ביותר של קופים לא אנושיים שתועדה אי פעם.

המנדריל הוא אוכל כול הניזון בעיקר מצמחים, חרקים, וחיות קטנות. את מזונו הוא משיג על ידי חיפוש מזון באדמה. אף על פי שהמנדריל בדרך-כלל לא צד חיות גדולות, קבוצת מנדרילים נצפתה צדה ואוכלת צביון. קבוצה גדולה של מנדרילים יכולה לגרום לנזק משמעותי ליבול בתוך זמן קצר מאוד, ובמקומות שבהם הם נפוצים הם נחשבים למזיקים. טורפו הטבעי הראשי הוא הנמר.

מנדרילים ניצודים לצורכי מזון בכל אזור תפוצתם, אם ברובה ואם בכלובים וברשת. בקמרון, הרס בתי גידול לחקלאות גם כן נחשב כאיום על קיומם.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מנדריל בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Mask of the Mandrill - Introduction | Nature | PBS
  2. ^ Joanna M. Setchell & E. Jean Wickings; Dominance, Status Signals and Coloration in Male Mandrills (Mandrillus sphinx); Ethology 111, 25—50 (2005)
Logo hamichlol.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0