מנהרות הגיר של חלם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ציור קיר באחת ממנהרות חלם
הכניסה לאתר

מנהרות הגיר של חלם (פולנית Podziemia kredowe w Chełmie) הן מערכת של מנהרות באורך כולל של 15 קילומטרים, שנחפרה בקרקע הגיר של העיר חלם שבפולין. חפירת המנהרות החלה בימי הביניים לשם כריית גיר והופסקה במאה ה-19. כיום פתוח חלק ממערכת המנהרות לביקוריהם של תיירים.

תולדות המנהרות

המנהרות נוצרו בעקבות הרצון לנצל מרבצים עשירים של אבן גיר שהתגלו בקרקע שתחת העיר חלם. החל בימי הביניים נחפרו בורות ומנהרות תחת בנייני העיר ורבים מהם התחברו למרתפי הבתים. אבן הגיר שנכרתה נמכרה על ידי התושבים. בהמשך חוברו יחד מנהרות שניכרו בנפרד על ידי התושבים ויצרו מערכת תת-קרקעית של מעברים. אולמות רחבים תחת פני האדמה התהוו כתוצאה מחיבור בלתי מתוכנן מראש בין חללים שנכרו כל אחד בנפרד בתוך אבן הגיר. מקצתם נמצאים בעומק של 20 מטרים מתחת לפני הקרקע. המנהרות החלו לשמש את תושבי חלם גם כמקלטים.

במהלך המאה ה-19 הוחלט להפסיק את כריית אבן הגיר על מנת שלא לסכן את יציבות הבניינים בעיר. במשך שנים רבות לאחר מכן היו המנהרות סגורות. בתקופה שבין שתי מלחמות העולם עלה הרעיון לנצל את המנהרות כאתר תיירות, בעקבות גילוי המנהרות מחדש במהלך בניית צנרת אספקת מים לעיר, אך הוא לא יצא לפועל: נתיב תיירות מתוכנן במנהרות באורך של כ-300 מטרים נהרס במהלך הכיבוש הגרמני של העיר במלחמת העולם השנייה. בתקופה זו גם ניסו יהודים מן העיר להסתתר במנהרות מפני רדיפות הנאצים אחריהם.

התקנת המנהרות לביקורי תיירים החלה בפועל בשנות ה-70: תקרת אחת המנהרות קרסה תחת לחץ משקלה של משאית שנסעה ברחובות העיר. בעקבות האירוע החלה חפירה ובדיקה של מערכת המנהרות, שבמהלכה התגלו פרוזדורים תת-קרקעיים רבים נוספים. עם זאת, מנהרות רבות לא נבדקו ונחקרו בשל מחסור במשאבים כספיים לכך וסכנה של התמוטטות. מנהרות נוספות במערכת המנהרות מתגלות כל העת, ועל פי הערכה מגיע אורכה הכולל ל-15 קילומטרים והיא משתרעת אף מעבר לתחומי העיר.

נתיב הסיור במנהרות

במהלך שנות ה-70 החלה הכשרה של נתיב ביקור במנהרות והוא נפתח לתיירים, אך סיום הגיבוש של הנתיב הנוכחי הסתיים רק ב-1985. נתיב זה מחבר שלוש מערכות של מנהרות מתחת לכיכר השוק הישנה של העיר. אורך נתיב הביקור הוא כשני קילומטרים והסיור בו אורך כ-50 דקות. במנהרות הכלולות בנתיב הסיור הותקנה תאורה חשמלית ונשמרת בהן טמפרטורה של 9 מעלות צלזיוס ולחות של 80%.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מנהרות הגיר של חלם בוויקישיתוף


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0