מסמכי פרדייז

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מסמכי פרדייז הוא אוסף בן 13.4 מיליון מסמכים המתעדים הימנעות מתשלום מס, שהודלף לציבור ב-5 בנובמבר 2017. מקורם של המסמכים במשרד עורכי הדין "אפלבי", ומוזכרים בהם כ-120,000 שמות של אנשים וחברות, בהם אליזבת השנייה, מלכת הממלכה המאוחדת, נשיא קולומביה חואן מנואל סנטוס, ומזכיר המסחר של ארצות הברית, וילבור רוס. על פי ניתוח המידע שנעשה בידי בוסטון קונסלטינג גרופ, שיעור המס שלא שולם מגיע לסכום של 10 טריליון דולר.

ברוב המקרים מדובר בתכנון מס, שהוא שימוש בכלים חוקיים או בלקונות משפטיות על-מנת להפחית את חבות המס של יחיד או חברה. במקרים אחרים מדובר בהשתמטות מתשלום מס.

הדלפת המסמכים

בסוף אוקטובר 2017 נפרצו מחשבי חברת עורכי הדין "אפלבי" ואוסף המסמכים שאוחסן בהם הודלף ליומון הגרמני Süddeutsche Zeitung, שפרסם את מסמכי פנמה בשנת 2016. האוסף כולל 13.4 מיליון מסמכים, בנפח של כ-1.4 טרה-בייט.

המסמכים מתעדים את הפעילות הפיננסית של לקוחות החברה ברחבי העולם, הכוללת בין היתר שימוש ב-19 מקלטי מס הנמצאים ברשות החברה ומשמשים את לקוחותיה. בניגוד למסמכי פנמה, המסמכים כוללים מידע על מקרי הימנעות מתשלומי מס במדינות רבות. השם "מסמכי פרדייז" נבחר כשם המתאר את מקלטי המס כ"גן עדן" למעלימים.

לבקשת העיתון, ארגון העיתונאים החוקרים "International Consortium of Investigative Journalists" (אנ') בדק את המסמכים ואת מהימנותם, ופרסם את הממצאים ב-5 בנובמבר 2017.

אנשים וחברות המוזכרים במסמכים

אנשים ידועים רבים מוזכרים במסמכי פרדייז לצד פירוט השירותים ומקלטי המס שקיבלו מחברת "אפלבי".

בין האישים המוזכרים במסמכים נמנים ראשי מדינות, שרים, ואנשים ידועים אחרים. בהם:

ראשי מדינה

שרי ממשלה

שרים רבים מוזכרים במסמכים, בהם שרים מהודו, אינדונזיה, ערב הסעודית, ספרד, אוקראינה וארצות הברית. כמו כן מוזכרים קרובי משפחה ומקורבים רבים של שרים ופקידי ממשל ממדינות שונות.[1]

על פי המסמכים, מזכיר המסחר של ארצות הברית וילבור רוס קשור עסקית וכלכלית לאוליגרכים הרוסים לאוניד מיכלסון וגנאדי טימצ'נקו, עליהם מוטלות סנקציות מטעם ארצות הברית, וכן לקיריל שמלוב, חתנו של נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין. כמו כן מוזכרים במסמכים שרים נוספים בממשל טראמפ, בהם מזכיר המדינה של ארצות הברית, רקס טילרסון, וגרי ד. כהן, היועץ הכלכלי הבכיר לנשיא דונלד טראמפ ועומד בראש המועצה הכלכלית הלאומית. בסך הכל מוזכרים במסמכים יותר מתריסר אנשים מממשל טראמפ. כמו כן מוזכרים במסמכים תורמים ויועצים של טראמפ, בהם רוברט מרסר ושלדון אדלסון.[2] כמו כן מוזכרת במסמכים גם שרת החקלאות של קניה, סאלי קוסגיי.[3]

חברי פרלמנט

חברי פרלמנט רבים מוזכרים במסמכים, בהם אישים מקנדה, האיחוד האירופי, הודו, עיראק, יפן, ניגריה, קניה, אוקראינה והממלכה המאוחדת.

אנשי עסקים

אנשי עסקים רבים מוזכרים במסמכים, מגרמניה, הודו, מקסיקו, פקיסטן, רוסיה, ספרד, שוודיה, סוריה, ארצות הברית וזמביה.

על פי דיווח ב-BBC, אנשי העסקים ניצלו רשתות אמון, קרנות וחברות קש כדי להסתיר את נכסיהם מרשויות המס, או כדי לשמור את העסקאות שלהם סודיות. ברוב המעשים שנחשפו אין היבט פלילי.

בין השאר מוזכר במסמכים איש העסקים הישראלי דן גרטלר, שקיבל הלוואת ענק מחברת "גלנקור" בתמורה לתיווך עסקאות עם ממשלת הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו. גרטלר נודע כחבר של הנשיא השנוי במחלוקת ז'וזף קבילה. אליזבת קייסנס, מומחית בתחום עסקי הכרייה בקונגו שעיינה במסמכים, אמרה לאתר החדשות "בלומברג" כי במתן ההלוואה לגרטלר, בחרה חברת "גלנקור" להתעלם מקשריו במדינה, והעמידה את עצמה בסכנה של עבירה על חוקים נגד שחיתות. עורכי דינו של גרטלר הכחישו את הטענות.[4]

מוזיקאים ואמנים

בין האישים המוזכרים במסמכים נמנים מספר מוזיקאים ואמנים, בהם מדונה, שאקירה, ניקול קידמן ובונו.

חברות המוזכרות במסמכים

בין החברות המוזכרות במסמכי פרדייז נמנות פייסבוק, אפל, מיקרוסופט, eBay, אובר, נייקי, וולמארט, אליאנץ, סימנס, מקדונלד'ס וYahoo!.[5]

העיתון "אקספרס טריביון" הרואה אור בפקיסטן פרסם פרטים מתוך המסמכים אודות השתמטות נרחבת ממסים באמצעות מקלטי מס שנעשתה בידי החברות אפל, נייקי ופייסבוק.

השפעת פרסום המסמכים

רוב המפורסמים המוזכרים במסמכים הגיבו שמדובר בפעילות חוקית. לדוגמה, דובר בית המלוכה הבריטי ציין כי כל ההשקעות של בית המלוכה נעשו בגלוי ובאופן חוקי: "אנחנו מפעילים מספר אפיקי השקעות, חלקם עם קרנות בארצות אחרות. כל ההשקעות שלנו מבוקרות וחוקיות."

פוליטיקאים רבים קראו להילחם בתופעה. למשל, הסנאטור האמריקאי שלדון וייטהאוס הציע הצעת חוק שתגביר את שקיפות ההשקעות של יחידים וחברות, ותקשה על שימוש במקלטי מס. על פי הצעת החוק, חברות קש יחויבו לחשוף את בעליהן האמיתיים בפני רשויות החוק.[6]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מסמכי פרדייז בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0