מעצמת-על
במדע המדינה, מעצמת-על היא מדינה בעלת חשיבות מכרעת בכלכלה, בביטחון וביחסי החוץ הבינלאומיים ולעיתים גם בתרבות. כיום, המדינה היחידה שנחשבת למעצמת-על היא ארצות הברית, לאחר התפרקותה של ברית המועצות, שהייתה מעצמת-על בעבר. לצרפת, לבריטניה, לרוסיה ולרפובליקה העממית של סין יש כוח פוליטי וכלכלי רב, אך הן אינן נחשבות למעצמות-על.
לרשות מעצמות-על עומד כוח צבאי וכלכלי רב מאוד, המאפשר להן להטיל את השפעתן הפוליטית ברחבי העולם. כאשר מדובר במדינה דמוקרטית לעיתים היא לוקחת על עצמה תפקיד של "שוטר עולמי" בשמירה על הסדר בעולם.
מעצמות על בעבר
בעבר היו מספר מעצמות על. במאה ה-18 וה-19 נחשבו בריטניה (שבמשך 100 שנה הייתה הכוח הדומיננטי בעולם) וצרפת למעצמות-על, אך בעקבות מלחמת העולם השנייה ירדו מגדולתן, וכיום הן נחשבות רק מעצמות. גם ברית המועצות והאימפריה הרומית היו מעצמות על בזמנן.
המלחמה הקרה
ערך מורחב – המלחמה הקרה
המושג "מעצמת על" מוזכר רבות בדיונים על המלחמה הקרה בין ברית המועצות לבין ארצות הברית אשר התרחשה מהימים שאחרי מלחמת העולם השנייה ועד התפרקותה של ברית המועצות בשנת 1991. שתי המדינות התנגדו אחד לשנייה מבחינה אידאולוגית, פוליטית, צבאית וכלכלית. ברית המועצות קידמה את האידאולוגיה הקומוניסטית: כלכלה מתוכננת ומשטר חד-מפלגתי, בזמן שארצות הברית קידמה את האידאולוגיה של דמוקרטיה ליברלית ושוק חופשי. הלחימה הקרה באה לידי ביטוי בבריתות הצבאיות ברית ורשה ונאט"ו, בהתאמה. רוב רובה של אירופה היה מיושר עם אחד הצדדים. מאז התפרקות ברית המועצות, נטען רבות כי ארצות הברית היא מעצמת העל היחידה בעולם, שלה יש את העליונות בכל תחומי הצבא, בכלכלה והדיפלומטיה, אך דיפלומטים רבים (ביניהם מזכיר המדינה לשעבר הנרי קיסינג'ר) טוענים כי כוחה של המדינה ירד עם השנים.
במהלך המאה ה21 חלה עליה דרמטית בכוחה של סין, כלכלית צבאית אסטרטגית ודמוגרפית, בעיקבות כך יש רבים המחשיבתם אותה כיום למעצמת על ותוהים האם בעתיד סין תחליף את מעמדה של ארה"ב בעולם. נכון להיום האמריקנים מובילים את העולם בכל נושאים וגדולתה של סין היא בגדר חשש בלבד.