מערת לה פילטה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מערת לה פילטה
Cueva de la Pileta
הכניסה למערת לה פילטה
הכניסה למערת לה פילטה
מידע כללי
מדינה
שגיאות פרמטריות בתבנית:דגל

פרמטרי חובה [ 1 ] חסרים
Flag of None.svg [[|]]
מיקום בנאוחאן
קואורדינטות 36°41′28″N 5°16′12″W / 36.6912°N 5.2699°W / 36.6912; -5.2699
תאריך גילוי 1905
נחקרה לראשונה 1909
גאולוגיה אבן גיר
אורך המערכת 2.4 קילומטרים
Cueva de la Pileta

מערת לה פילטהספרדית: Cueva de la Pileta, מילולית "מערת הבריכה") היא אתר ארכאולוגי, מערה שבה נתגלו ציורי מערות ב-1905. המערה שוכנת במחוז מאלגה בקהילה האוטונומית אנדלוסיה בדרום ספרד.

מחקר

המערה נחקרה על ידי הכומר הצרפתי אנרי בריי, ארכאולוג, אנתרופולוג, אתנולוג וגאולוג, שהגיע לספרד בגלל דיווחו של קולונל ורנר (אנ') על מערה זו בבנאוחאן (אנ'), בסמוך לרונדה. ורנר התבשר על המערה שהתגלתה על ידי חקלאי ספרדי בשם חוסה בויון (José Bullón) בשנת 1905 שחיפש גואנו של עטלפים סביב הכניסה המקורית במקום שנקרא תהום העטלפים. הוא הניח שהסימונים במערות נעשו על ידי המורים. הוא מצא שרידים אנושיים וסימנים על הקירות. ורנר עצמו ירד למערה ודיווח אחר כך על ממצאיו שמשכו עניין בינלאומי.

בריי הצליח לזהות כמעט חמישים רישומים וכמה מהסמלים. הוא נשאר חודשיים במימון הנסיך של מונקו. במאמר המדעי הסופי השתתף גם קולנל ורנר.

הערכה מחודשת

גם שלדים וגם כלי חרס שנמצאו מצביעים על כך שהמערה הייתה חייבת להיות בעלת כניסה טובה יותר והתיארוך הצביע על כך שהשרידים שייכים גם לתקופה הנאוליתית. חלק מעיטורי הקירות והשלדים נחשבו מודרניים יותר ומקורם מאנשים שהלכו לאיבוד במערה. בנו של האיש שמצא את המערה הצליח למצוא כניסה טובה יותר בשנת 1924 והיא שמשמשת את המבקרים היום. אותו אדם גילה חדר לא ידוע שהעניק גישה לגלריות (Las Galerias Neuvas) שהכילו נטיפים. גלריות אלה התחברו לאזורים ידועים. גישה לתהום עמוקה היא במורד הגלריה באורך 350 מטרים, הגלריה הארוכה ביותר.

צוות של בעל ואישה חקר את המערה מחדש בשנת 1978 כולל הגלריות שזה עתה התגלו. הם הצליחו לזהות 134 ציורים אם כי כעת לא ניתן היה לזהות את אלה שגילה בריי. הם ציינו כי ייתכנו ציורים פלאוליתיים נוספים, אך רבים מהמשטחים מכוסים כעת במשטח גירני (אנ'). תיארוך הציורים הגדולים העריך שהם בני אלפי שנים.

ביקור במערה

המערה כיום מופעלת על ידי משפחת בויון, הצאצאים של מגלה המערה המגבילים קבוצות ללא יותר מ-20 איש - נכון לשנת 2017 יש להזמין מקום מראש.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מערת לה פילטה בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0