מרכז מדע ודעת למחוננים ומצטיינים שלומי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מרכז מדע ודעת למחוננים ומצטיינים שלומי
בית ספר לילדים מחוננים ומצטיינים
תקופת הפעילות תשמ"ז
1987–הווה
שכבות לימוד ג'-ט'
בעלי תפקידים
מנהלת ד"ר נילי גל ים
באחריות שלומי
סגל 25 מורים ומורות
תלמידים
230 תלמידים מחוננים[1]
200 תלמידים מצטיינים[1]
מיקום
מיקום רחוב המימון 40, שלומי.
אתר המרכז

מרכז מדע ודעת למחוננים ומצטיינים שלומי הוא מרכז חינוכי שהוקם בשנת 1987 ביישוב שלומי ומשמש כמרכז העשרה למחוננים ומצטיינים המתגוררים בגליל המערבי. המרכז מספק בעבור התלמידים שיעורי העשרה בנושאים מגוונים כמו: כתיבה יוצרת, אומנות, צילום, קולנוע, תיאטרון, אמנות לחימה, חידות מתמטיות, שחמט ועוד. המרכז ייחודי בהיותו משרת הן את המגזר היהודי והן את המגזר הערבי.[2] בבית הספר לומדים כ-600 תלמידים בכיתות ג'-ט'. התלמידים מאותרים על ידי משרד החינוך באמצעות מבחני מכון סאלד.

היסטוריה

המרכז הוקם בשנת 1987 וכיום הוא מנוהל בידי ד"ר נילי גל-ים. המרכז שוכן ברחוב הרב מימון 40, שלומי. בשנת 2018 הוחלט על פתיחתה של כיתת מחוננים בבית הספר אורט שלומי. פתיחתה של הכיתה גרמה לתחילתו של שיתוף פעולה בין בתי הספר, והוחלט על העברתו של המרכז לבניין חדש שיוקם עבורו בשטח בית הספר אורט שלומי. המעבר מתוכנן להתבצע בשנת 2021. המבנה הישן יועבר בחזרה לחזקת בית הספר "הרב המימון".

תוכנית הלימודים במרכז

המרכז פותח את שעריו ארבעה ימים בשבוע - בימים שני, שלישי, רביעי וחמישי. כיתות ג' לומדות במרכז בימי שני, בימי שלישי - כיתות ד', בימי רביעי - כיתות ה'-ו', ובימי חמישי - כיתות ז' עד ט'. יום הלימודים אורך כ-5 וחצי שעות (מהשעה 8:30 בבוקר ועד השעה 14:00). התלמידים לומדים שלושה קורסים במהלך היום וביניהם ניתנות להן שתי הפסקות שאורך כל אחת מהן - חצי שעה. בכך מאפשר המרכז לתלמידים לצבור חוויות וחברים חדשים. בהתאם לשכבת הגיל, ניתנים קורסי העשרה בתחומים רבים ומגוונים:

בכיתות הנמוכות (ג'-ו') מחליפים התלמידים קורסים בסוף הסמסטר הראשון על מנת להתעמק בתחום חדש. תלמידי החטיבה הלומדים במרכז לעומתם, מתעמקים באותו הקורס במהלך כל השנה.

פרויקטים ייחודיים

בחלק משכבות הגיל, נוסף על הקורסים מוצע לתלמידים פרויקט נוסף שבא במקום אחד הקורסים:

  • בכיתות ג' התלמידים לוקחים חלק בפרויקט התמונה שלי שבו הם מספרים על תמונה שלהם יחד עם משפחתם באמצעות כתיבת סיפור קצר על התמונה. הפרויקט נעשתה בשיתוף עם המורה לכתיבה יוצרת במרכז.
  • בכיתות ד' התלמידים לוקחים חלק בפרויקט על כנפי ענקים. בפרויקט זה הם מספרים על קרוב משפחה שלהם, שיש לו סיפור מעניין: תחום עניין, ידע או מקצוע שהוא יכול לספר עליו. הם מראיינים אותו ובסוף הפרויקט יוצרים פוסטר ומרצים על האדם שבחרו בפני קהל ביום הפתוח שבסוף השנה. התלמידים עובדים על הפרויקט בשעה שמוקדשת במיוחד עבורו והם רשאים לעבוד עליו גם בזמן שיעור הכתיבה היוצרת, כאשר הם נעזרים במורה.
  • בכיתות ח' מוצע לתלמידים להשתתף בפרויקט NASA. בפרויקט הם לומדים על החלל, על שיגור חלליות, על תנאי משקל, על כוח הכבידה ועל גרמי שמיים. בסוף הפרויקט טסים התלמידים המשתתפים בו למחנה חלל בבלגיה.

בוגרים מטיילים בגליל

לאחר 7 שנים של למידה במרכז, התלמידים צוברים חברים והמעבר לתיכון מחייב אותם להיפרד. על מנת שיוכלו לשמור על קשר בקלות, ייסדה מנהלת המרכז, ד"ר נילי גל-ים, את פרויקט בוגרים מטיילים בגליל, שבו בוגרי המרכזים מכל הצפון יכולים להיפגש מדי כמה שבועות בטיול בצפון הארץ.[3]

צוות המרכז

את המרכז מנהלת ד"ר נילי גל ים. מוטי ברייט הוא המורה לכתיבה יצירתית במרכז, והוא סופר ומשורר במקצועו.

קישורים חיצוניים

  • אתר המרכז, האגף למחוננים ומצטיינים - משרד החינוך

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0