מרק דייגים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מרק דייגים
Halászlé
Halászlé.jpg

מרק דייגים או הַלַאסְלֵההונגרית: Halászlé) הוא מרק דגים חם וחריף על בסיס פפריקה חריפה. מאכל עממי מהמטבח ההונגרי.

מאפיינים

זוהי מנה חמה בצבע אדום בוהק שמכינים אותה עם כמויות נדיבות של פפריקה חריפה וקרפיון או דגי נהר מעורבים. מקורו במישור הפאנוני, במיוחד באזורי הדנובה ונהר הטיסה. זהו גם מאכל פופולרי בקרב הדונאושוואבן, הגרמנים האתנים וצאצאיהם לאורך הדנובה ובמיוחד בהונגריה, הידוע אצלם בשם Karpfensuppe. בקרואטיה נהוג להגיש אותו באזורי סלאבוניה ובארניה אזור היסטורי הונגרי שכיום רובו בהונגריה ומיעוטו בקרואטיה של היום, שם הוא נקרא פיש פפריקש.[1]

עם השימוש הנדיב שלו בפפריקה חריפה ולעיתים קרובות גם בפלפל חריף, מרק הדייגים היא ללא ספק אחת המנות החריפות ביותר שמקורן ביבשת אירופה.

הכנה

מרק דגים (Halászlé) במסעדת U vodníka

מרק הדייגים (Halászlé) הוא מרק מסורתי שמקומיים נהנים ממנו וגם מפורסם בקרב תיירים. מרכיב חשוב הוא מרק[2] העשוי מגזרי דגים כגון ראשי קרפיון טריים, עצמות, עור וסנפירים שמבושלים עם ירקות שעשויים לכלול בצל, פלפל ירוק ועגבניות במשך לפחות שעתיים. לאחר מכן מסננים את המרק ועשר דקות לפני הגשה מוסיפים פפריקה טחונה ופילטים של קרפיון בעובי שני אצבעות שמוסיפים למרק הרותח.

את המרק מכינים בדרך כלל עם דגים מעורבים, לרוב קרפיון, שפמנון, פרקה וזאב נהרות צפוני. הוא מפורסם בהיותו חם ומתובל מאוד.[3] כאשר מכינים אותו בחוץ המרק מוגש ישירות מהקדירה ואוכלים עם לחם.

תחרויות הכנת המרק פופולריות ומתקיימות לרוב בירידים לאורך חופי הנהר.

גרסאות

וריאציות כוללות:[4]

  • מרק דייגים נוסח סגד. עם קרפיון, שפמנון, חדקן או דגי נהר נוספים במשקל של כשני קילו
  • מרק דייגים נוסח פקש, עם סוג של איטריות הונגריות בחיתוך דק ומרובע (חצי ס"מ על חצי ס"מ) שמכינים על המקום ונקראות בשם צ'ִיפֶּטְקֶה (csipetke).
  • מרק דייגים נוסח באיה, עם 75% קרפיון, מוגש עם איטריות ביתיות חתוכות עבה בשם gyufatészta (מילולית: פסטה גפרורים).
סיר מרק דייגים מתבשל על תנור עצים
מרק דייגים כפי שמוגש בסגד, הונגריה
קערת מרק דייגים עם קרפיון

באופן מסורתי, דייגים מכינים את המרק בקדרות קטנות (של כמה ליטרים) על אש גלויה על גדת הנהר. בהכנת קדירת המרק, משתמשים ב: בצל קצוץ מטוגן בקדירה עם שמן עד שהוא מתקרמל. לאחר מכן, מוסיפים פפריקה טחונה וממלאים את הקדירה במים. כשהמים מגיעים לרתיחה מוסיפים תבלינים נוספים (כגון פלפל שחור, יין לבן, חומץ או מיץ עגבניות), ולבסוף מוסיפים את הדג (ים), קצוץ לחתיכות גדולות, אך לרוב בצורת הכנה זו מוסיפים למרק דגים שלמים, כולל ראשים וזנבות. יין לבן (כגון ריזלינג) מוגש עם המרק, מדולל במי סודה והוא יוצר מעין שפריץ, הנקרא פְרֶץ' (fröccs) בהונגרית.

מרק הדייגים הוא מאכל מסורתי לארוחת ערב חג המולד בדרום הונגריה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מרק דייגים בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "Fisherman Soup (Halászlé)". World Food Story. נבדק ב-6 במאי 2023. Fisherman soup can also be found in other cuisines of neighbouring countries. Let’s just mention Fiš Paprikash in Croatia and Riblja Corba in Serbia. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ Gundel's Hungarian Cookbook, Karoly Gundel, page22
  3. ^ "Magyaros csipös halászlé". אורכב מ-המקור ב-2016-03-05. נבדק ב-2009-01-28.
  4. ^ Gundel, Karoly (1992). Gundel's Hungarian cookbook. Budapest: Corvina. ISBN 963-13-3600-X. OCLC 32227400.page 23
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0