ניהול כאב במהלך הלידה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Gnome-edit-clear.svg
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: עברית גרועה, מקורות חלשים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: עברית גרועה, מקורות חלשים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.

ניהול כאב במהלך הלידה (באנגלית: Pain management during childbirth) הוא טיפול, התמודדות או מניעה של כאב שהאישה עלולה לחוות במהלך הלידה ולאחריה. תהליך הלידה הוא טראומטי לגוף האשה, ומלווה בכאב רב. מידת הכאב והיכולת לשאת אותו משתנה מאשה לאשה. חלק מהנשים מסתפקות בשיטות טבעיות של שיכוך כאב. נשים רבות מערבבות שיטות טבעיות עם תרופות והתערבויות רפואיות להקלת כאבים. עבור נשים מסוימות, חשיבה חיובית, וניהול פחד, עשויים לעזור להתמודד עם הכאב. כאב הלידה הוא לא כמו כאב עקב מחלה או פציעה, בה הכאב מעיד על בעיה. במקום זאת, הוא נגרם על ידי התכווצויות של הרחם, שדוחפות את התינוק כלפי מטה והחוצה דרך תעלת הלידה. לכאב לידה יש מטרה חיובית[1].

גורמי כאב והכנה ללידה

ההכנה ללידה מהווה תפקיד משמעותי בניהול הכאב שנחווה במהלכה. ניתן להשתתף בקורס הכנה ללידה ולהתייעץ עם הסמכות המקצועית שעוקבת ומנהלת את ההיריון והלידה. אינטראקציה פשוטה והתייעצות עם חברים ובני משפחה יכולה להקל על החששות, ולעזור לתכנן את הלידה. כחלק מהכנה ללידה מפרטים את הגורמים העשויים לתרום לכאב, ודרכים בהתמודדות עימו. מידת הכאב שאישה חשה בזמן לידה תלוי במספר גורמים, כגון הגודל והמיקום של התינוק, הגודל של אגן הירכיים, מצבה הרגשי, עוצמת הצירים והשקפת עולמה. היכרות עם גורמים אלה, עשויה לעזור לאשה לתכנן את לידתה טוב יותר. כיוון שהמתח מגביר את הכאב במהלך הלידה, תכנון, והכנה עשויים לעזור לאשה בהתמודדותה[2]. כמעט כל הנשים דואגות לגבי ההתמודדות עם כאבי הלידה. למרות כל התכנונים, וההכנות אין לדעת מה יקרה לאשה בפועל, וכיצד תתנהל בלידה.

ניהול הכאב ללא תרופות

ישנן שיטות רבות שעשויות לעזור לנשים להירגע והופכות את הכאב לנסבל יותר. אלה יכולים להיות טכניקות נשימה והרפיה[3], מקלחות חמות או אמבטיה, עיסוי, נוכחות של אדם מוכר או תומכת לידה[4], שינוי תנוחות בזמן הלידה (עמוד, להתכופף, לשבת, ללכת, וכו'.), כדור פיזיו והאזנה למוזיקה[5]. העוסקים בתחום הרפואה האלטרנטיבית מציעים להיעזר בה על מנת להקל את הלידה. הם מציעים טיפולים כגון דיקור סיני, שיאצו וכדומה על מנת לעזור להתמודד עם כאב הלידה, ולקדם אותה[6]. בתי חולים שונים מציעים ליולדות אפשרויות שונות (חדרי לידה טבעיים, שרותי רפואה משלימה, ליווי של דולה וכדומה).

מים ולידה

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – לידה במים

יותר ויותר נשים בארצות הברית משתמשות במים כדי ליצור סביבה נוחה ללידה, שיטה הנקראת הידרותרפיה. לידה באמבט של מים חמים מסייעת לנשים להרגיש נתמכות פיזית, כאשר מושרית אווירת רוגע וחמימות. בנוסף, זה קל יותר עבור הנשים היולדות לזוז ולמצוא עמדות נוחות במים.

בלידת מים, האישה נשארת במים במשך כל הלידה. האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים הביעה חששות לגבי לידה במים בשל מחסור במחקרים המראים את הבטיחות שלה, ובגלל הסיכוי הנדיר אך המדווח לסיבוכים.

שיטות רפואיות ותרופתיות של שליטת כאב

רופאים, אחיות מתרגלות, עוזרי רופאים, אחיות ו המיילדות בדרך כלל ישאלו את היולדת לגבי הצורך במשככי כאבים. לנשים יולדות יש כמה אפשרויות של משככי כאבים. אפשרויות אלה יכולות להוות הקלה משמעותית, ונטולת סיבוכים משמעותיים, אם ניתנות על ידי רופא מיומן. יש משככי כאבים שיכולים להתאים לשלב ספציפי של הלידה (כמו אפידורל) ולא לשלב אחר. בהחלטה על מתן משכך כאבים יש לקחת בחשבון את השלב שבו נמצאת היולדת. בהתאם להיסטוריה הרפואית של האם, קיומם של אלרגיות או מגבלות רפואיות אחרות, משככי כאבים מסוימים יפעלו טוב יותר מאחרים[7].

אופיאטים

תרופות ממשפחת האופיאטים (כמו מורפין) הניתנות בהזרקה לתוך השריר, או בעירוי. לפעמים, אופיאטים גם ניתנים עם אפידורל או בלוק השדרה. אופיאטים יכולים להפוך את הכאב לנסבל, והם לא משפיעים על היכולת לדחוף ולזוז. החיסרון העיקרי שלהם הוא שהם עוברים לעובר ומאיטים את הדופק והנשימה שלו[1]. כיוון שכך הם ניתנים רק בשלבי הצירים המוקדים. השפעתם קצרה, הם עשויים לגרום לנמנום לבחילה או גירודים.

בלוקים והרדמה בעמוד השדרה

יש שתי אפשרויות הרדמה הנהוגות בלידה[8]. שיטה אחת, אפידורל הוא הליך הכולל הנחת צנתר אל הגב התחתון, לתוך מרחב קטן מתחת לחוט השדרה. מנות קטנות של התרופה יכולות להינתן דרך הצינורית לפי הצורך לאורך כל הלידה. זו השיטה הנפוצה יותר. אפשרות שנייה היא הרדמה בעמוד השדרה, מנה קטנה של התרופה ניתנת כזריקה לתוך נוזל עמוד השדרה בגב התחתון. הרדמה בעמוד השדרה בדרך כלל ניתנת רק פעם אחת במהלך הלידה. משתמשים בשיטה זו כאשר יש בעיות בלידה, או צורך בניתוח קיסרי[9]. אפידורל והרדמה בעמוד השדרה מאפשרים לרוב הנשים להיות ערות ודרוכות עם מעט מאוד כאבים במהלך הלידה ולאחר הלידה. עם אפידורל, הקלה של כאב מתחילה ב-10 עד 20 דקות לאחר שהתרופה ניתנת. ניתן לשנות את דרגת חוסר התחושה. עם הרדמה בעמוד השדרה, הקלה של כאב מתחילה מיד, אבל היא נמשכת עד כשעתיים בלבד.

בהתאם למידת חוסר התחושה וההשפעה המוטורית של ההרדמה, רוב הנשים לא יכולות ללכת או לעמוד. אפידורל יכול להוריד את לחץ הדם, אשר יכול להאט את פעימות הלב של התינוק. נוזלים הניתנים דרך העירוי מקטינים סיכון זה. נוזלים גם יכולים לגרום לרעד. אבל נשים בלידה לעיתים קרובות רועדות ללא קשר לאפידורל. אם נוצר נקב בכיסוי של חוט השדרה על ידי הקטטר, הדבר גורם לכאבי ראש חזקים. כאבי ראש אלה, עשויים להשתפר עם טיפול מתאים. אפידורל עלול לגרום לכאב גב שיכול להמשך במשך כמה ימים לאחר הלידה. אפידורל יכול להאריך את השלב הראשון והשני של הלידה. אם ניתן מאוחר בלידה או אם משתמשים ביותר מדי תרופות, זה יכול להקשות לדחוף כשיגיע הזמן. השימוש באפידורל מגביר את הסיכון ללידת מלקחיים, או ואקום.

גוש פודנלי

הליך זה דורש רופא להזריק תרופת אלחוש לתוך הנרתיק והעצב הפודנלי הסמוך. עצב זה אחראי על התחושה בחלק התחתון של חיץ הנקבים. טיפול זה משמש רק מאוחר בלידה, בדרך כלל לפני שראש התינוק יוצא. הטיפול אינו מונע כאבים בצורה מוחלטת, אבל בלידה האישה נשארת ערנית, והיא מסוגלת לדחוף את התינוק החוצה. התינוק אינו מושפע מתרופה זו ויש לה מעט מאוד חסרונות[10].

גז צחוק

תחמוצת החנקן (גז צחוק) הוא משכך כאבים שנותנים ליולדות. הוא אינו מונע את הכאב, אך מקל על ההתמודוות איתו. נותנים אותו באמצעות מסכה על הפנים. הוא אינו פוגע באם, או בעובר, ואפשר לתת אותו בכל שלב בלידה.

טיפולים אחרים

אין מחקרים המדגימים את היעילות של היפנוזה, ביופידבק, מים סטריליות להזרקה, ארומתרפיה, גירוי עצבי תת-עורי (TENS) בהפחתת כאב במהלך לידה.

ניהול כאב לאחר לידה

כאב פריניאלי לאחר הלידה יש לו השפעות שליליות, מיידיות ולטווח ארוך עבור נשים והתינוקות שלהם. השפעות אלה עלולות להפריע להנקה ולטיפול בתינוק[11]. הכאב נובע מפצעים אפשריים, חתכים, התכווצויות הרחם ופטמות כואבות. תרופות מתאימות ניתנות בדרך כלל. במחקרים שעשו לא נמצא כי חתכי חיץ שגרתיים עשויים להפחית את רמת הכאב לאחר הלידה[12].

ראו גם

לקריאה נוספת

  • טבעי ללדת – המדריך להריון ולידה ולימים שאחרי / גילה רונאל, מירה ארצי פדן, עלמה כהן ורדי.
  • לידה פעילה – ג'אנט בלאסקאס.
  • Pain relief in labour Authors Felicity Reynolds.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 Office on Women’s Health, U.S. Department of Health and Human Services., "Pregnancy Labor and Birth", This article incorporates text from this source, which is in the public domain., ‏1 February 2017
  2. ^ Smith, Caroline A; Levett, Kate M; Collins, Carmel T; Jones, Leanne; Smith, Caroline A (2012). "Massage, reflexology and other manual methods for pain management in labour". doi:10.1002/14651858.CD009290.pub2. {{cite journal}}: Cite journal requires |journal= (עזרה)PMID 22419342. Retrieved 15 July 2017.
  3. ^ Leanne Jones, Mohammad Othman, Therese Dowswell, Zarko Alfirevic, .Cochrane Database of Systematic Reviews, PMID 22419342 Retrieved 15 July 2017: John Wiley & Sons, Ltd, 2012-03-14. (באנגלית)
  4. ^ Hodnett, Ellen D.; Gates, Simon; Hofmeyr, G. Justus; Sakala, Carol (2012-10-17). "Continuous support for women during childbirth". The Cochrane Database of Systematic Reviews. 10: CD003766. doi:10.1002/14651858.CD003766.pub4. ISSN 1469-493X. PMC 4175537. PMID 23076901.
  5. ^ מיכל גרוסבלד- התמודדות עם כאב בלידה. מרכז הרפואי רבין
  6. ^ למה לסבול? השיטה החדשה ללידה קלה יותר, מתוך ווינט 13.05.19
  7. ^ על משככי כאבים בלידה: אפידורל, פדיטין, גז צחוק בלידה- מרכז רפואי הדסה
  8. ^ אפידורל, או הרדמה של עמוד השדרה, מתוך אנציקלופדיה רפואית מדליין פלוס
  9. ^ הרדמה בעמוד השדרה. מתוך אתר הריון אמריקאי 2015
  10. ^ Maclean, Allan; Reid, Wendy (2011). "40". In Shaw, Robert. Gynaecology., 4th ed., Edinburgh New York: Churchill Livingstone/Elsevier. pp. 599–612., 2011,מסת"ב 978-0-7020-3120-5.
  11. ^ Sujana Molakatalla, Emily Shepherd, Rosalie M. Grivell, Aspirin (single dose) for perineal pain in the early postpartum period, The Cochrane Database of Systematic Reviews 2, 02 09, 2017, עמ' CD012129 doi: 10.1002/14651858.CD012129.pub2
  12. ^ Jiang, Hong; Qian, Xu; Carroli, Guillermo; Garner, Paul; Jiang, Hong., Selective versus routine use of episiotomy for vaginal birth, doi:10.1002/14651858.CD000081.pub3, ‏2017
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0