נינסטינטס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סגאנג גוואי

Flag of UNESCO.svg אתר מורשת עולמית
אתר הכפר
אתר הכפר
מדינה קנדהקנדה קנדה
האתר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית תרבותי בשנת 1981, לפי קריטריונים 3

נינסטינטסאנגלית: Ninstints) היה כפר ששימש אינדיאנים משבט היידה. הכפר הוא חלק מהאתר שמורת הפארק הלאומית גוואי האנאס ואתר המורשת היידה, השוכן בחוף הצפוני של פרובינציית קולומביה הבריטית בקנדה. הכפר הוא אתר מורשת עולמית מטעם אונסק"ו, ואתר היסטורי לאומי מטעם ממשלת קנדה.

הכפר קרוי גם נאן סדינס (Nan Sdins), סקונגוואי (Skungwai) וסגאנג גוואי. השם האחרון הוא השם שנתנו בני היידה לאי אנתוני בקולומביה הבריטית, בו שוכן הכפר, ומשמעותו היא אי השיבוט האדום. בשלהי המאה ה-18 ותחילת המאה ה-19 נקרא הכפר על שם קויאה, שכיהן כצ'יף באותה תקופה. השם נינסטינטס הוא שיבוש שמו של הצ'יף החזק ביותר מבין הצ'יפים של הכפר באמצע המאה ה-19 - נונגסטינס, והוא החל לשמש כשם הכפר לאור המנהג של רבי חובלים להתייחס לכפרים בשם של מי שעומד בראשם. שמו הנוכחי הוא הגרסה האנגלית של השם האינדיאני סגאנג גוואי לאנאגאי (SGang Gwaay Llanagaay, תרגום: הכפר באי השיבוט האדום).

הכפר היה הדרומי ביותר מבין כפרי ההיידה, ושכן מערבית לאי קונגהיט שהוא האי הדרומי ביותר בארכיפלג היידה גוואי. במאה ה-18 אירעו בכפר מספר מפגשים בין האדם הלבן לבין האינדיאנים המקומיים. בתקופת סחר הפרוות הימי זכה הכפר לביקורים של ג'ורג' דיקסון (1787), צ'ארלס דאנקן (1788), ופעמיים ב-1789 על ידי רוברט גריי ושותפו ג'ון קנדריק. קיימת טענה שלפיה קנדריק השפיל את הצ'יף המקומי קויאה ב-1789, ועל רקע זה עלתה לשלטון שושלתו של הצ'יף נינסטינטס. קויאה ככל הנראה נהרג ב-1795 במהלך מתקפה על החד-תרנית יוניון בפיקודו של ג'ון בויט. כ-90% מ-300 תושבי הכפר מתו במגפת האבעבועות השחורות[1] שפקדה את המקום ב-1862, והמשיכה לקטון גם לאחר מכן בשל מחלות נוספות. בערך ב-1885 נטשו את הכפר אחרוני התושבים, ועברו לסקידגייט על פי הזמנת הצ'יף המקומי, וזאת אף שהייתה קיימת יריבות ארוכת שנים בין השבטים. ההערכה היא כי כיום קיימים רק 12 צאצאים שנולדו לתושבי הכפר המקוריים[1].

בני ההיידה התקיימו בעיקר מציד ומדיג בארכיפלג, והשרידים הקדומים ביותר בכפר הם בני אלפיים שנים. באתר שבו שכן הכפר קיימת קבוצת בתי מגורים ארוכים עשויים מעץ ארז, אך הוא ידוע יותר בזכות אוסף עמודי הטוטם שנמצאים בקצה אזור המגורים. העמודים מעוטרים בתחריטים ובתגליפים שמתארים דמויות של אדם ובעלי חיים. ב-1957 נלקחו מהכפר 11 מעמודי הטוטם שהשתמרו בצורה הטובה ביותר, ונשלחו למספר מוזיאונים בקנדה. ב-1995 הוצבו מחדש חלק מעמודי הטוטם, אך כעבור שנים אחדות נפלו בחזרה לארץ. כיום נמצא בנינסטינטס האוסף הגדול ביותר של טוטמים שנוצרו על ידי ההיידה ועדיין נמצאים במיקום המקורי.

האי עצמו נמצא בסמוך לאוקיינוס השקט, והוא מוגן על ידי מפרץ ואיון סלעי. הכפר מרוחק מאוד ממקומות יישוב, והגישה אליו היא דרך הים או דרך טיסות היוצאות מיישובים בצפון הארכיפלג.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נינסטינטס בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 מקור שמו של הכפר באתר הרשמי של קולומביה הבריטית



Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0